Na temelju čl 37. i 38. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16), na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 107. sjednici, održanoj 22.06.2017. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "TEKUĆI TRANSFERI
DRUGIM NIVOIMA VLASTI I FONDOVIMA - AKCIONI
PLAN STRATEGIJE OKOLIŠA", UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2017. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava utvrđen na poziciji 614100 "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima -Akcioni plan Strategije okoliša", razdjel 61. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 104/16).

 

II

 

Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu sredstva iz tačke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 1.500.000,00 KM. (slovima: jedanmilionipetstotina konvertibilnih maraka).

 

III

 

Sredstva iz točke II ove odluke raspodjeljuju se prema slijedećim programima:

1. Izrada Federalne strategije zaštite okoliša za period 2019 -2029, sa komponentama i akcionim planom (Planirana sredstva 400.000 KM)

Sredstva će implementirati Federalno ministarstvo okoliša i turizma - Sektor za realizaciju projekata u saradnji sa Sektorom okoliša za realizaciju izrade Federalne strategije zaštite okoliša za period 2019 - 2029, sa komponentama (zrak, priroda, upravljanje otpadom i zemljište) i akcionim planom sukladno Zakonu o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14).

2. Izrada Plana upravljanja otpadom Federacije Bosne i Hercegovine (2018 - 2023) (Planirana sredstva 100.000 KM).

Sredstva će implementirati Federalno ministarstvo okoliša i turizma - Sektora za realizaciju projekata u saradnji sa Sektorom okoliša za realizaciju izrade Plana upravljanja otpadom Federacije Bosne i Hercegovine (2018 - 2023) sukladno Zakonu o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14).

3. Inventarizacija i geografska interpretacija invazivnih vrsta u Federaciji Bosne i Hercegovine (Planirana sredstva 100.000 KM)

Sredstva će implementirati Federalno ministarstvo okoliša i turizma - Sektor za realizaciju projekata u saradnji sa Sektorom okoliša za realizaciju izrade inventarizacije i geografske interpretacije invazivnih vrsta u Federaciji BiH sukladno Zakonu o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14).

4. Unapređenje funkcionalnosti i održavanje registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH (Planirana sredstva 50.000 KM)

Sredstva će implementirati Federalno ministarstvo okoliša i turizma - Sektor za realizaciju projekata u saradnji sa Sektorom za okolišne dozvole i Sektorom okoliša za realizaciju unapređenja funkcionalnosti i održavanja registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine sukladno Zakonu o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14).

5. Interventna sredstva za ilnansiranje troškova pomoći za sanacije nastale štete u okolišu (Planirana sredstva 100.000 KM)

Korisnici sredstava: svi subjekti sa područja Federacije Bosne i Hercegovine kojima su neophodna interventna sredstva kako bi se spriječila, zaustavila ili što prije sanirala nastala šteta i okoliš doveo u prvobitno stanje.
Cilj programa: Hitna sanacija nastale štete u okolišu na području Federacije Bosne i Hercegovine i vraćanje u prvobitno stanje.
Kriteriji za izbor intervencije: Osnovni kriteriji koji će biti korišten kod ocjenjivanja događaja je zaustavljanje ili sprječavanje nesreća većih razmjera, nekontrolisanih incidenata i domino efekta, uz potrebu hitne sanacije okoliša i kvalitet ponuđenih rješenja.

6. Podrška regionalnim centrima za upravljanje otpadom i regionalnim sanitarnim deponij ama za upravljanje komunalnim otpadom u Federaciji BiH (Planirana.sredstva 450.000 KM)

Korisnici sredstava: ravnopravno učešće imaju privredna društva koja upravljaju regionalnim centrima za upravljanje otpadom i regionalnim sanitarnim deponijama.
Cilj programa: Unapređenje rada uspostavljenih regionalnih centara za upravljanje otpadom ih regionalnih sanitarnih deponija.
Kriteriji za raspodjelu:
Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod ocjenjivanja podnesenih prijava po javnom oglasu su sljedeći:
- Važeća okolišna dozvola izdata od Federalnog ministarstva okoliša i turizma;
- Dokaz da najmanje tri općine iz Federacije Bosne i Hercegovine imaju ugovoreni odnos za odlaganje komunalnog otpada na regionalnoj sanitarnoj
deponiji;
- Pripremljenost projekta čije se sufinansiranje traži (pripremljenost tehničke  dokumentacije, postojeće dozvole, stepen spremnosti za početak radova i dr.);
- Usklađenost projektnih aktivnosti sa ciljevima i aktivnostima Federalne strategije okoliša i Planom upravljanja otpadom Federacije BiH;
- Dokaz da je osigurana minimalno jedna trećina novčanih sredstava u odnosu na sveukupno potrebna sredstava;
- Mjerljivi efekti koji se postižu predloženim projektima kao što su:
-količina otpada koja će se selektirati nakon prikupljanja i reciklirati ili energetski iskoristiti, izražena u procentima u odnosu na sveukupnu količinu komunalnog otpada koja se organizirano skupi na području te regije, na godišnjem nivou;
- postotak proširenja kapaciteta za sanitarno odlaganje komunalnog otpada u odnosu na sveukupni projektovani kapacitet te regionalne deponije.

7. Sufinansiranje projekata zaštite prirode u Federaciji BiH (Planirana sredstva 300.000 KM)

Korisnici sredstava: Uspostavljene institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine (spomenici prirode; parkovi prirode i zaštićeni pejsaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Bijambarska pećina, Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; pećina Vjetrenica, Tajan i dr.) i općine koje upravljaju zaštićenim područjima.
Cilj programa: Očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta zaštićenog područja kroz održivo upravljanje i jačanje javnih ustanova koje njima upravljaju.
Kriteriji za raspodjelu sredstava:
Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih zahtjeva po javnom pozivu su sljedeći:
1.     Akt o upravljanju zaštićenim područjem.
2.     Doprinos o ispunjavanju ciljeva i aktivnosti Federalne strategije i akcionog plana zaštite okoliša.
3.     Usklađenost projektnih aktivnosti sa ciljevima i aktivnostima Federalne strategije i akcionog plana zaštite okoliša.
4.     Doprinos podizanja svijesti javnosti o zaštićenim područjima.
5.     Mjerljive koristi/efekti koje će se dobiti realizacijom kandidovanih projekata.
6.     Dokaz da je osigurana najmanje jedna četvrtina novčanih sredstava u odnosu na ukupnu vrijednost projekta.

 

IV

 

Sredstva iz točke III ove odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenom programu temeljem javnog oglasa koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, osim za programe l,, 2., 3., 4. i 5.
Javni oglas za dodjelu sredstava iz točke III ove odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, "Službenim novinama Federacije BiH", a skraćena verzija u najmanje dva dnevna lista velikog tiraža na području Fedearcije Bosne i Hercegovine sa ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje i razrješava stručno Povjerenstva za ocjenu ispunjavanja kriterija za dodjelu sredstava iz točke III ove odluke.
Komisija razmatra projekte zaprimljene temeljem javnog oglasa, ocjenjuje ispunjenost kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma koja donosi konačnu Odluku.

 

VI

 

Sa korisnicima koji ispune kriterije za dodjelu sredstava iz točke III Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

VII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručnog Povjerenstva koju imenuje federalna ministrica okoliša i turizma.

 

VIII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će izvješće o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu financija sukladno Zakonu o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 890/2017
22. lipnja 2017. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.