Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 84. sjednici, održanoj 23.12.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O OSNIVANJU RADNIH GRUPA ZA EVROPSKE
INTEGRACIJE IZ FEDERACIJE
BOSNE l HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom osnivaju se radne grupe za evropske integracije iz Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: radne grupe) i utvrđuje djelokrug rada i sastav radnih grupa.

 

II

 

(1)    Radne grupe čine integralan dio radnih grupa koje će se imenovati u skladu sa članom 9. Odluke o sistemu koordi­nacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 72/16) i vrše sljedeće poslove iz nadležnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija (u daljem tekstu: federalni organi uprave):
a)     priprema materijale za sastanke tijela osnovanih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i realizacija odluka, zaključaka i preporuka ovih tijela,
b)     doprinos izradi, ažuriranju i informiranju u vezi praćenja realizacije Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju,
c)     priprema odgovora na Upitnik Evropske komisije i odgovornost za njihov kvalitet,
d)     učešće u postupku analitičkog pregleda zakonodav­stva (EU screening),
e)     priprema strategija, akcionih planova i drugih dokumenata značajnih za postupak pristupanja Evropskoj uniji,
f)     priprema nacrta pregovaračkih pozicija u postupku pristupanja Evropskoj uniji,
g)     priprema izvještaja i materijala koji će se dostavljati Evropskoj komisiji i institucijama Evropske unije,
h)     članovi radnih grupa čine dio Delegacije Bosne i Hercegovine ispred Federacije Bosne i Hercegovine u sklopu tijela formiranih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju,
i)      identifikacija potreba proizašlih iz procesa evropskih integracija za osiguranje finansijske i tehničke podrške Evropske unije institucijama u Federaciji Bosne i Hercegovine u realizaciji njihovih obaveza sa ciljem obezbjeđenja povezanosti ovog procesa sa identifikacionom fazom procesa programiranja EU pomoći,
j)      identifikacija prioriteta prevođenja pravne stečevine Evropske unije,
k)     identifikacija sticanja stručnih znanja i sposobnosti u procesu evropskih integracija,
1)      razmjena iskustava i dobre prakse i informiranje o procesu evropskih integracija.
(2)    Poslove iz stava (1) ovog člana radne grupe obavljaju u skladu sa smjernicama, metodologijama i preporukama federalnih organa uprave iz kojih dolaze, Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za evropske integracije (u daljem tekstu: Ured za EU integracije) uz saglasnost Ureda premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ured premijera).

 

III

 

(1)    Osnivaju se radne grupe u skladu sa potrebama procesa Evropskih integracija.
(2)    Radne grupe čine predstavnici federalnih organa uprave u skladu sa njihovim zakonom utvrđenim nadležnostima za oblasti za koje se radne grupe osnivaju u skladu sa važećim zakonskim propisima za oblasti za koju se radne grupe uspostavljaju.
(3)    Radne grupe su:
A     Radna grupa za političke kriterije
B     Radna grupa za ekonomske kriterije
1.     Radna grupa za slobodno kretanje roba;
2.     Radna grupa za slobodu kretanja radnika;
3.     Radna grupa za pravo poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga;
4.     Radna grupa za slobodno kretanje kapitala;
5.     Radna grupa za javne nabavke;
6.     Radna grupa za pravo privrednih društava;
7.     Radna grupa za intelektualno vlasništvo;
8.     Radna grupa za konkurenciju;
9.     Radna grupa za finansijske usluge;
10.   Radna grupa za ihformaciono društvo i medije;
11.   Radna grupa za poljoprivredu i ruralni razvoj;
12.   Radna grupa za sigurnost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku;
13.   Radna grupa za ribarstvo;
14.   Radna grupa za transportnu politiku;
15.   Radna grupa za energiju;
16.   Radna grupa za oporezivanje;
17.   Radna grupa za monetarnu i ekonomsku politiku;
18.   Radna grupa za statistiku;
19.   Radna grupa za socijalnu politiku i zapošlja­vanje;
20.   Radna grupa za industrijsku politiku i mala i srednja preduzeća;
21.   Radna grupa za transevropske mreže;
22.   Radna grupa za regionalnu politiku;
23.   Radna grupa za pravosuđe i ljudska prava;
24.   Radna grupa za pravdu, slobodu i sigurnost;
25.   Radna grupa za nauku i istraživanje;
26.   Radna grupa za obrazovanje i kulturu;
27.   Radna grupa za okoliš;
28.   Radna grupa za zaštitu potrošača i zdravlja;
29.   Radna grupa za vanjske odnose;
30.   Radna grupa za finansijsku kontrolu;
31.   Radna grupa za finansijske i budžetske odredbe.
(4)    Federalni organ uprave koji je predsjedavajući radne grupe pruža administrativno-tehničku podršku u radu radne grupe.
(5)    Radne grupe iz stava (3) ove tačke mogu imati podgrupe. Sastav i zadatke podgrupe utvrđuje radna grupa koja obrazuje podgrupu.
(6)    Sastav radnih grupa iz stava (3) utvrđenje u Aneksu koji se nalazi u prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.

 

IV

 

(1)    Svaka radna grupa ima koordinatora i jednog federalnog organa uprave koji predsjedava u jednoj od radnih grupa iz tačke III stav (3) ove odluke.
(2)    Izuzetno ukoliko radnu grupu čini jedan federalni organ uprave, isti će i predsjedavati tom radnom grupom.
(3)    Koordinator pruža stručnu i političku podršku radu radnih grupa i imenuje se ispred Ureda premijera i zamjenika premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
(4)    Jedna osoba može biti imenovana kao koordinator u više radnih grupa.
(5)    Koordinator radne grupe nije član radne grupe koja ulazi u sastav radnih grupa koje Vijeće ministara imenuje na osnovu člana 9. stav (6) Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 72/16).

V

 

(1)    Predsjedavajući radne grupe i koordinator radne grupe dužni su da obavezno ostvaruju redovnu saradnju sa Uredom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za evropske integracije (u daljem tekstu: Ured za EU integracije) s ciljem realizacije zaduženja zbog kojih su osnovane radne grupe.
(2)    Radne grupe dužne su u svoju elektronsku i pisanu poštu uključiti Ured za EU integracije.
(3)    Ured za EU integracije prati rad radnih grupa i pruža struč­nu podršku radu radnih grupa kroz donošenje smjernica, instrukcija i drugih dokumenata s ciljem usmjeravanja rada radne grupe. Dokumenti koje priprema Ured za EU integracije prenose preporuke i zahtjeve Evropske komisije ili obaveze nastale u procesu implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije ("Službeni glasnik BiH - Međunarodni ugovori", broj 5/2008).

 

VI

 

(1)   Federalni organi uprave rješenjem imenuju svoje predstav­nike u radne grupe iz tačke III stav (2). Kopiju rješenja iz stava (1) ove tačke dostavlja se Uredu za EU integracije.
(2)   Ured za EU integracije vodi evidenciju članova radnih grupa sa kontakt podacima i čini je dostupnim predsjedavajućem, članovima i koordinatoru radne grupe.

 

VII

 

(1)    Obavezuju se federalni organi uprave da na zahtjev radnih grupa iz tačke III stav (2) ove odluke pruže svu potrebnu stručnu pomoć o pitanjima iz djelokruga rada radne grupe,

 

VIII

 

(1)    Ukoliko radna grupa u svom radu ocijeni da određeno pitanje spada u nadležnost druge radne grupe, to pitanje zajednički treba da riješe predsjednici tih radnih grupa.
(2)    Ako predsjednici radnih grupa iz stava (1) ove tačke ne mogu postići dogovor o nadležnosti radne grupe za rješavanje tog pitanja, u tom slučaju dužni su bez odlaganja o tome obavijestiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.
(3)    O sukobu nadležnosti iz stava (2) ove tačke rješava Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2301/2016
23. decembra 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.