Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa člankom 9. stavak (4) i člankom 10. stavak (4) Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 77/13 i 19/17), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 104. sjednici, održanoj 29.05.2017. godine, donosi

 

 

O D L U K U

 

O DAVANJU SUGLASNOSTI ZA POKRETANJE

POSTUPKA JAVNE NABAVKE USLUGA ZA IZBOR

PRAVNOG LICA KAO STRUČNOG KONSULTANTA, ZA

PRUŽANJE KONSULTANTSKIH USLUGA VLADI

FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE, U IZRADI

TENDERSKE DOKUMENTACIJE ZA RASPISIVANJE

MEĐUNARODNOG JAVNOG POZIVA ZA DODJELU

KONCESIJE ZA ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJU

NAFTE I PLINA NA PROSTORU FEDERACIJE

BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

I

 

 

Ovom odlukom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada) daje suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije (u daljem tekstu: Ministarstvo), kao ugovornom organu, za pokretanje postupka javne nabavke usluga putem otvorenog postupka za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta, za pružanje konsultantskih usluga Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u izradi tenderske dokumenta­cije za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

II

 

 

Provođenje postupka iz točke I ove odluke za potrebe Ministarstva, obaviti će Komisija za pripremu dokumentacije za izbor pravnog lica kao stručnog konsultanta za pružanje konsul­tantskih usluga Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u postup­ku dodjele Ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine, koja će se imenovati Rješenjem Ministarstva.

 

 

III

 

 

Pravno lice kao stručni konsultant treba posjedovati iskus­tvo na međunarodnim pregovorima i izradi ugovora o istraži­vanju i eksploataciji nafte i plina.

 

 

IV

 

 

Procijenjena vrijednost usluga stručnog konsultanta je do l.500.000,00 KM sa pripadajućim porezom na dodanu vrijednost, a isplatiti će se u skladu sa člankom 10. st. (10) i (11) Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 77/13 i 19/17).

 

 

V

 

 

Obavještenje o postupku iz točke I ove odluke objaviti će se u "Službenom glasniku BiH" na internet stranici Vlade, inter­net stranici Ministarstva i primanim medijima sa međunarodnim opticajem.

Kratka obavijest o objavi obavještenja dati će se u tri tiražna dnevna lista na teritoriji Bosne i Hercegovine i dostaviti svim ambasadama koje imaju sjedište u Bosni i Hercegovini.

Obavještenje će se objaviti na službenim jezicima Bosne i Hercegovine i engleskom jeziku.

 

 

VI

 

 

Listu kvalificiranih ponuđača utvrditi će Komisija iz točke II ove odluke na osnovu kriterija:

a)     cijena čija je vrijednost 30% i

b)     tehnički kriteriji čija je vrijednost 70%.

 

 

VII

 

 

Odluku o odabiru stručnog konsultanta na prijedlog Komisije iz točke II ove odluke donosi Vlada.

 

 

VIII

 

 

Vlada će naknadno ovlastiti federalnog ministra energije, rudarstva i industrije da potpiše ugovor sa odabranim konsultantom.

 

 

IX

 

 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje postupka javne na­bavke usluga, putem otvorenog postupka za izbor stručnog konsultanta u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraži­vanje i eksploataciju nafte i plina i tendersku dokumentaciju ("Službene novine Federacije BiH", br. 32/14 i 40/14).

 

 

X

 

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

V broj 747/2017

29. svibnja 2017. godine

Sarajevo

 

Premijer

Fadil Novalić, v. r.