Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa članom 77. st. 1. do 7. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/10 i 75/13), na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 99. sjednici, održanoj 13.04.2017. godine, donosi

 

O D L U K U

O KRITERIJIMA I POSTUPKU IZBORA I IMENOVANJA ČLANOVA U ETIČKI KOMITET FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

 

I

 

(1) Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji, kao i postupak izbora i imenovanja članova u Etički komitet Federalnog ministar­stva zdravstva (u daljem tekstu: Etički komitet).
(2) Etički komitet je stručno tijelo koje prati pružanje i provo­đenje zdravstvene zaštite na načelima etike i medicinske deontologije na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

II

 

Etički komitet ima pet članova koji se biraju iz reda istaknutih stručnjaka koji imaju značajne rezultate u radu, kao i doprinos u oblasti zdravstvene zaštite, profesionalne etike zdravstvenih radnika i humanističkih nauka.

 

III

 

Kandidati koji se imenuju u Etički komitet dužni su ispuniti sljedeće opće i posebne uslove:

A) Opći uslovi
- da je stariji od 18 godina,
- da je državljanin Bosne i Hercegovine, da se na njega ne odnosi član IX. l. Ustava Bosne i Herce­govine, odnosno da nije pod optužbom Međunarodnog suda za ratne zločine,
- da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou u Bosni i Hercegovini u periodu od tri godine prije dana objavljivanja oglasa.

B) Posebni uslovi
- da ima VII stupanj stručne spreme, odnosno visoko obrazo­vanje prvog ciklusa bolonjskog sistema studiranja (koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa bolonjskog sistema studiranja (fakultet zdravstvenog usmjerenja, fakultet društvenog smjera, teološki ili tehnički fakultet),
- minimalno 20 godina radnog iskustva u svom stručnom zvanju,
- da je afirmirani stručni, odnosno naučni radnik,
- da uživa ugled i ima evidentne rezultate rada u oblasti u kojoj djeluje,
- da ima iskustvo u radu stručnih tijela u sektoru zdravstva, odnosno nevladinom sektoru-udruženjima za zaštitu prava pacijenata,
- da nije član etičke komisije zdravstvene ustanove odnosno etičkog komiteta kantonalnog ministarstva zdravstva,
- da ima stručno znanje o radu etičkih komiteta, provođenju zdravstvene zaštite   na načelima etike i medicinske deontologije, pacijenata.
kao i znanje o pravima i obavezama pacijenata.

 

IV

 

Na postupak izbora i imenovanja članova Etičkog komiteta koji provodi Federalno ministarstvo zdravstva primjenjuju se odredbe Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenova­njima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br, 12/03, 34/03 i 65/13), kao i ova odluka.

 

V

 

(1)    Etički komitet imenuje i razrješava federalni ministar zdravstva, uz ravnopravnu zastupljenost oba spola, na mandat od četiri godine s mogućnošću reizbora za još jedan mandatni period.
(2).   Nakon konačnog imenovanja Etičkog komiteta može se podnijeti prigovor Instituciji ombudsmena/ombudsmana Bosne i Hercegovine u smislu člana 16, Zakona o ministar­skim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 556/2017
13. aprila 2017. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.