Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 84. sjednici, održanoj 23.12.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU STRATEGIJE ZA UNAPREĐENJE PRAVA I POLOŽAJA OSOBA S INVALIDITETOM U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE (2016-2021.)

 

I

 

Usvaja se Strategija za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine (2016-2021.).

 

II

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo zdravstva, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno mini­starstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata/Federalno ministar­stvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo razvoja, podu­zetništva i obrta, Federalno ministarstvo pravde, Federalni zavod za statistiku, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine.
Sugerira se kantonalnim vladama i nevladinom sektoru da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve potrebne radnje na provođenju ove strategije.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u roku od tri (3) mjeseca od dana stupanja na snagu ove odluke, posebnim rješenjem, a na prijedlog nadležnih institucija iz točke II ove odluke, imenovati interresorno i intersektorsko Koordinacione tijelo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koje će biti zaduženo za praćenje, usmjeravanje i izvještavanje o realiziranju aktivnosti planiranih ovom Strategijom.

 

IV

 

Ova strategija će biti objavljena na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i na web stranicama svih nadležnih institucija iz točke II ove odluke.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2209/2016
23. prosinca 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.