Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 9. st. (2) i (3) Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću ("Službene novine Federacije BiH", broj 89/15), na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 73. sjednici, održanoj 20.10.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O UTVRĐIVANJU LISTE KORISNIKA I RASPODJELI
DIJELA PRIHODA OSTVARENffl PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU

 

I

 

(1)    Odobrava se raspodjela dijela prihoda u iznosu od 553.841,86 KM uplaćenih u Proračun Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, kako slijedi:
a)     Iznos od 104.070,00 KM raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva - liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti (Privitak - Lista korisnika);
b)     Iznos od 449.771,86 KM dodjeljuje se Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva, i to za: liječenje i reha­bilitaciju teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće da se provodi izvan Bosne i Hercegovine a na temelju propisa iz oblasti zdravstvenog osiguranja kojima se uređuje ova oblast, kao i za liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti.
(2)    Lista korisnika iz stavka (1) točka a) ove tačke nalazi se u privitku ove odluke i čini njen sastavni dio.

 

II

 

(1)    Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije u roku od 30 dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, zaključiti poje­dinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima iz točke I ove odluke kojima su sredstva dodijeljena.
(2)    Ugovori iz stavka (1) ove točke će sadržavati odredbu, prema kojoj će se utvrditi obveza korisnika sredstava da najkasnije do 31.12.2016. godine Federalnom ministarstvu zdravstva dostave izvješće o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.
(3)    Korisnici sredstava su dužni u privitku izvješća iz stavka (2) ove točke, dostaviti i vjerodostojnu dokumentaciju na temelju koje se dokazuje namjenski utrošak sredstava.

 

III

 

Korisnici sredstava iz točke I ove odluke koji u ugovorenom roku ne dostave izvješće o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroše suprotno propisanim kriterijima, ne mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava u naredne dvije godine.

 

IV

 

Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije do 1. ožujka 2017. godine, dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sveobuhvatnu informaciju o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima iz točke I ove odluke.

 

V

 

Za izvršenje ove odluke mjerodavni su Federalno mini­starstvo zdravstva i Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija, svako iz svoje ovlasti, a sukladno članku 31. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću ("Službene novine Federacije BiH", broj 89/15).

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1907/2016
20. listopada 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.