Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), članka 232. Zakona o gospodarskim društvima ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/15) i članka 2. Uredbe o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije Bosne J Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 44/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 36. sjednici, održanoj 08.01.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O PODNOŠENJU ZAHTJEVA ZA SAZIVANJE
VANREDNE SKUPŠTINE DIONIČARA
GOSPODARSKOG DRUŠTVA "FEROELEKTRO" D.D.
SARAJEVO

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, sukladno odredbama članka 232. Zakona o gospodarskim društvima, zahtijeva da Nadzorni odbor gospodarskog društva "FERO­ELEKTRO" d.d. Sarajevo sazove vanrednu skupštinu Dioničkog društva, koja će se održati u sjedištu Društva, u Sarajevu, ul. Maršala Tita br. 28, najkasnije 30 dana od dana donošenja ove odluke.

 

II

 

Za vanrednu skupštinu Dioničkog društva, predlaže se slijedeći dnevni red:
1.     Utvrđivanje postojanja kvoruma za odlučivanje.
2.     Izbor radnih tijela:
- Predsjednika skupštine,
- Predsjednika i članova odbora za glasanje,
- Zapisničara,
- Dva ovjerivača zapisnika.
3.     Donošenje odluke o razrješenju dužnosti sva tri člana Nadzornog odbora društva "FEROELEKTRO" d.d. Sarajevo, zbog odbijanja usvajanja Godišnjeg izvješća Društva za 2014. godinu sa Financijskim izvješćem, Izvješćem revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju.
4.      Donošenje odluke o poništenju Odluke o privre­menom imenovanju tri člana Nadzornog odbora gospodarskog društva "FEROELEKTRO" d.d. Saraje­vo, usvojene na Skupštini od 19.09.2015. godine.
5.     Donošenje odluke o imenovanju vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora društva "FEROELEK­TRO" d.d. Sarajevo.
6.     Donošenje odluke o davanju odobrenja za zaključivanje ugovora vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora društva "FEROELEKTRO" d.d. Sarajevo sa Dioničkim društvom.

 

III

 

Nadzorni odbor društva "FEROELEKTRO" d.d. Sarajevo će, najkasnije 15 dana prije održavanja vanredne skupštine, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dostaviti poziv za skupštinu sa dnevnim redom i materijalima.

 

IV

 

Ukoliko Nadzorni odbor društva "FEROELEKTRO" d.d. Sarajevo, u roku od 15 dana od dana dostavljanja ove odluke, ne objavi obavijest o sazivanju vanredne skupštine na način utvrđen u članku 230. Zakona o gospodarskim društvima, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će neposredno sazvati vanrednu skupštinu i o tome obavijestiti Komisiju za vrijednosne hartije Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu narednog daua od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 8/2016
08. siječnja 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.