Na temelju članka 23. stavak (1) Zakona o izvršavanju proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 68. sjednici, održanoj 09.09.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O UTVRĐIVANJU KRITERIJA RASPODJELE
SREDSTAVA UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU FINANSIJA -
FEDERALNOM MINISTARSTVU FINANCIJA S
POZICIJE "TEKUĆI TRANSFERI DRUGIM RAZINAMA
VLASTI I FONDOVIMA - KANTONI I OPĆINE"

 

I

 

Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji raspodjele sredstava utvrđenih u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), razdjel 16 na poziciji "Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondo­vima - KANTONI I OPĆINE" u iznosu od 16.000.000,00 KM, na ime sufinanciranja u projektima i financijske pomoći kanto­nima i općinama.
Sredstva iz stavka (1) ove točke raspoređuju se na način da će se kantonima namijeniti 9.000.000 KM, a općinama 7.000.000 KM.

 

II

 

Kriteriji za raspodjelu sredstava kantonima iz točke I ove odluke su:
- broj stanovnika u kantonu;
- površina kantona;
- broj učenika u osnovnom obrazovanju u kantonu;
- broj učenika u srednjem obrazovanju u kantonu;
- kreditno zaduženje kantona;
- smanjenje broja zaposlenih.
Za primjenu navedenih kriterija koriste se podaci Fede­ralnog zavoda za statistiku i Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. Vlade kantona kojima se transferiraju sredstva na temelju ove odluke politiku zapošljavanja u narednom razdoblju realizirat će na način da se na dva novoupražnjena radna mjesta u fiskalnoj godini može popuniti najviše jedno radno mjesto.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će posebnom odlu­kom utvrditi pojedinačne iznose po pojedinim kantonima, dina­miku doznačavanja sredstava te način izvješćivanja o utrošenim sredstvima.

 

III

 

Sredstva namijenjena općinama iz točke I ove odluke će se doznačavati u svrhu dodjele financijske pomoći općinama, sufinanciranje infrastrukturnih projekata i projekata od značaja za pojedine općine te sufinanciranje projekata koji su implementi­rani putem Fonda za pomoć nastradafim područjima od prirodne nesreće na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posebnom odlukom utvrditi iznose sredstava koji će se doznačiti pojedinim općinama i organizacijama iz stavka (1) ove točke, dinamiku doznačavanja te način izvješćivanja o utrošenim sredstvima.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1714/2016
09. rujna 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.