Na osnovu člana 16. stav (1) Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite ("Službene novine Federacije BiH", broj 82/09), a u vezi sa članom 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 67. sjednici, održanoj 01.09.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O OSIGURANJU KADROVSKIH I MATERIJALNIH
PRETPOSTAVKI ZA PROVOĐENJE ZAKONA O
PROVOĐENJU KONTROLE ZAKONITOSTI KORIŠTENJA
PRAVA IZ OBLASTI BRANILAČKO-INVALIDSKE ZAŠTITE

 

I

 

Ovom odlukom utvrđuju se kadrovske i materijalne pretpostavke za provođenje Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite (u daljem tekstu: Zakon o kontroli).

 

II

 

Za provođenje Zakona iz tačke I ove odluke zaduženi su Revizorski timovi za kontrolu i Revizorski tim za koordinaciju, a kadrovske i materijalne pretpostavke za rad navedenih timova, obezbijedit će se u okviru sredstava budžeta Federalnog ministar­stva za pitanja boraca i invslida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo).

 

III

 

U cilju osiguranja kadrovskih pretpostavki za provođenje Zakona iz tačke I ove odluke, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu: federalni ministar), može angažovati vanjske saradnike, po osnovu ugovora o djelu.

 

IV

 

Materijalna sredstva potrebna za rad revizorskih timova iz tačke II ove odluke čine novčane naknade i troškovi prijevoza za članove timova, kao i drugi materijalni troškovi potrebni za rad revizorskih timova (računarska oprema, troškovi kopiranja dokumenata, upotreba vozila, troškovi goriva, kancelarije za rad i druga oprema, sredstva potrebna za rad revizorskih timova i troškovi seminara, pripreme i obuke revizorskih timova, troškovi ugovora o djelu za informatičko-analitičku i logističku podršku revizorskih timova).
Materijalna sredstva iz stava (1) ove tačke, osiguravaju se iz sredstava budžeta Federalnog ministarstva, razdjel 32. glava 3201, ekonomski kod 613900 Ugovorene usluge - troškovi provođenja revizije iz oblasti boračko-invalidske zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), a na osnovu Zakona o kontroli.

 

V

 

Članovi Revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju iz tačke II ove odluke imaju pravo na novčanu naknadu i troškove prevoza u toku vršenja revizije uvjerenja i to:
- Član Revizorskog tima za kontrolu koji izvrši provjeru minimalno 300 predmeta mjesečno (završen/okončan predmet u Službi za boračko-invalidsku zaštitu ili u PIO/MIO i Grupi za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze) ostvaruje pravo na novčanu naknadu u iznosu od 600,00 KM mjesečno i l KM po predmetu za koji je postupak pjovjere završen/okončan,
- Član Revizorskog tima za kontrolu koji izvrši provjeru minimalno 325 predmeta mjesečno (završen/ okončan predmet u Službi za boračko-invalidsku zaštitu ili u PIO/MIO i Grupi za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze) ostvaruje pravo na novčanu naknadu u iznosu od 650,00 KM mjesečno i l KM po predmetu za koji je postupak provjere završen/ okončan,
- Član Revizorskog tima za kontrolu koji izvrši provjeru minimalno 350 predmeta mjesečno (završen/ okončan predmet u Službi za boračko-invalidsku zaštitu ili u PIO/MIO i Grupi za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze) ostvaruje pravo na novčanu naknadu u iznosu'od 700,00 KM mjesečno i l KM po predmetu za koji je postupak provjere završen/ okončan,
- Član Revizorskog tima za kontrolu koji izvrši provjeru minimalno 375 predmeta mjesečno (završen/ okončan predmet u Službi za boračko-invalidsku zaštitu ili u PIO/MIO i Grupi za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze) ostvaruje pravo na novčanu naknadu u iznosu od 750,00 KM mjesečno i l KM po predmetu za koji je postupak provjere završen/ okončan,
- Član Revizorskog tima za koordinaciju ostvaruje pravo na mjesečnu novčanu naknadu u iznosu od 600,00 KM.
- Član Revizorskog tima za kontrolu gubi pravo na mjesečnu naknadu ukoliko Revizorski tim za kontrolu ne izvrši provjeru 300 predmeta mjesečno.
Izuzetno, ministar može odobriti isplatu Revizorskom timu za kontrolu ukoliko ne izvrši provjeru 300 predmeta mjesečno samo u opravdanim slučajevima koje će obrazložiti Revizorski tim za koordinaciju. Postojanje opravdanih razloga cijenit će ministar u svakom pojedinačnom slučaju i o istom donijeti odluku o isplati.
Ukoliko Revizorski tim za kontrolu uzastopno dva mjeseca ne završi provjeru minimalno 300 predmeta, federalni ministar će donijeti rješenje o prestanku rada Revizorskog tima za kontrolu i imenovati drugi Revizorski tim za kontrolu.
Izuzetno, kada Revizorski tim za kontrolu uzastopno dva mjeseca ne završi provjeru minimalno 300 predmeta iz opravdanih razloga koje će obrazložiti Revizorski tim za koordinaciju, ministar će donijeti odluku o daljem radu Revizorskog tima za kontrolu.
Član Revizorskog tima za koordinaciju gubi pravo na mjesečnu naknadu ukoliko Revizorski tim za koordinaciju ne izvrši poslove i zadatke iz mjesečnog plana rada.
Ukoliko Revizorski tim za koordinaciju uzastopno dva mjeseca ne izvrši svoj mjesečni plan rada, federalni ministar će predložiti predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine imenovanje drugih osoba u Revizorski tim za koordinaciju ili ukoliko član Revizorskog tima za koordinaciju neopravdano dva puta mjesečno ne prisustvuje sjednici.
Članovi Revizorskog tima za kontrolu, Revizorskog tima za koordinaciju, lica angažovana po ugovoru o djelu i volonteri imaju pravo na:
- Troškove za rad na terenu u visini od 25,00 KM, ukoliko rad na terenu traje najmanje 12 sati dnevno, odnosno 12,50 KM ukoliko rad na terenu traje najmanje 8 sati dnevno.
- Troškove korištenja privatnih vozila u službene svrhe u visini od 20% od cijene litra utrošenog goriva po pređenom kilometru od mjesta stanovanja do mjesta rada.
Obračun navedenih troškova izvršit će se na kraju mjeseca prema izvještaju o radu, a isplata do 25. tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.
Federalni ministar može odobriti posebne troškove do 1.000,00 KM članovima   Revizorskog tima za kontrolu/Revizorskog tima za koordinaciju ili pojedincu.

 

VI

 

Federalni ministar će donijeti pojedinačna rješenja odnosno ugovore o djelu kojim će utvrditi prava i obaveze članova Revi­zorskih timova za kontrolu, Revizorskog tima za koordinaciju, kao i visine naknada i način plaćanja.

 

VII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VIII

 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osiguranju kadrovskih i materijalnih pretpostavki za izvršenje Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite ("Službene novine Federacije BiH", br. 44/12, 94/13 i 80/14).

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1685/2016
01. septembra 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.