Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 66. sjednici, održanoj 25.08.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRIHVATANJE
DODATNOG IZNOSA GRANTATO PRVOM
DOPUNSKOM SPORAZUMU O FINANSIRANJU I
PROJEKTU NA SPORAZUM O FINANSIRANJU I
PROJEKTU OD 31.10.2014. GODINU ZA PROGRAM
VODOSNABDIJEVAJNJA I OTPADNIH VODA U BOSNI I
HERCEGOVINI II ZA GRAD TUZLA I ZENICA

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvata dodatna grant sredstva namijenjena za finansiranje Programa vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II za Grad Zenica i Tuzla (u daljem tekstu; Projekt), po Prvom dopunskom sporazumu o finansiranju i projektu na Sporazum o finansiranju i projektu od 31.10.2014. godine zaključen između Kreditanstalt farWiederaufbau (u daljem tekstu: KfW) i Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Federacije i Grada Tuzla i Zenica (u daljem tekstu: Gradova), u dodatnom iznosu do 2.375.000,00 EUR od strane Vlade Švicarske Konfederacije - Državno tajništvo za ekonomske poslove (u daljem tekstu: SECO).
Sredstva granta, Federacija će prenijeti na Gradove posebnim Prvim dopunskim podugovorom o finansiranju i projektu na sljedeći način:
- Grad Tuzla -1.187.500,00 EUR i
- Grad Zenica-1.187.500,00 EUR.

 

II

 

Sredstva granta finansijskog doprinosa koristit će se isklju­čivo za obnovu oštećene infrastrukture kanalizacijskih i sistema vodosnabdljevanja, za mjere zaštite od poplava i smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, kao i za konsultantske usluge usaglašene sa KfW-om.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- Nacrt Prvog Amandmana na Sporazum između Vlade Švicarske Konfederacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,
- Nacrt Prvog dopunskog Sporazuma o finansiranju i projektu koji se odnosi na dodatne mjere obnove nakon poplava i smanjenja rizika od prirodnih katastrofa na Sporazum o finansiranju i projektu od 31.10.2014. godine između KfW, BiH, Federacije i Gradova Tuzla i Zenica.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužuju se Fede­ralno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Gradovi, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

U periodu implementacije Projekta, u budžetu Federacije nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje Projekta.

 

VI

 

Implementacija Sporazuma iz tačke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VII

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Prvog dopunskog Sporazuma o finansiranju i projektu koji se odnosi na dodatne .mjere obnove nakon poplava i smanjenja rizika od prirodnih katastrofa na Sporazum o finansiranju i projektu od 31.10.2014. godine između KfW, BiH, Federacije i Gradova Tuzla i Zenica, za sredstva iz tačke I ove odluke.
Za potpisivanje Prvog dopunskog Supsidijarnog sporazuma i Prvog dopunskog Podugovora o finansiranju i projektu sa Gradovima, ovlašćuje se federalni ministar finansija - federalni ministar financija.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na .snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1641/2016
25. augusta 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.