Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 66. sjednici, održanoj 25.08.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGJLASNOSTI ZA PRIHVATANJE
GRANTA EVROPSKE KOMISIJE ZA TRUST FOND
PRETPRISTUPNOG INSTRUMENTA EVROPSKE UNIJE
(ECIPA TF) ZA PROJEKT OTPADNIH VODA U
SARAJEVU - REHABILITACIJA PREĆISTAČA U
BUTILAMA

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvata grant namijenjen za finansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu - Rehabilitacija prečistača u Butilama (u daljem tekstu: Projekt), po Sporazumu o grantu, zaključen između Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond za pretpristupna sredstva Evropske unije IPA (u daljem tekstu: IBRD), u iznosu od 2.322.500,00 EUR.

 

II

 

Sredstva granta iz tačke I ove odluke, koristit će se za unapređenje života stanovništva u području koje pokriva Kanto­nalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo, putem smanjenja izloženosti stanovništva i korištenja u velikoj mjeri zagađene vode iz rijeka Miljacke i Bosne, te unapređenje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- Sporazum o grantu, između IBRD i BiH,
- Nacrt Federalnog Projektnog sporazuma između IBRD i Federacije.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužuju se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo (u daljem tekstu: KJKP "VJK"), svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

Implementacija Sporazuma iz tačke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.
U periodu implementacije Projekta, u budžetu Federacije nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje Projekta.

 

VI

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog spora­zuma između BiH i Federacije, Sporazuma o Pod-grantu između Federacije i Kantona Sarajevo i Sporazuma o implementaciji projekta između Federacije i Kantona Sarajevo i KJKP "ViK", za sredstva iz tačke I ove odluke.
Za potpisivanje Supsidijarnog ugovora, Sporazuma o Pod-grantu i Sporazuma o implementaciji projekta, ovlašćuje se iederalni ministar finansija - federalni ministar financija.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1623/2016
25. augusta 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.