Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 63. sjednici, održanoj 22.07.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRIHVAĆANJE
GRANTA TRUST FONDA ZA GLOBALNE EKOLOŠKE
KAPACITETE I SPECIJALNOG FONDA ZA
KLIMATSKE PROMJENE U OKVIRU PROJEKTA
UPRAVLJANJA SLIVOM RIJEKE DRINE NA
ZAPADNOM BALKANU

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvaća grant namijenjen za financiranje Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu (u daljem tekstu: Projekat), po Sporazumu o grantu Trust fonda za globalne ekološke kapacitete (u daljem tekstu: GEF) i Specijalnog fonda za klimatske promjene (u daljem tekstu: SCCF) zaključen između Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (u daljem tekstu: IBRD) u ulozi Agencije za implementaciju Globalnih ekoloških kapaciteta i Agencije za implementaciju specijalnog fonda za klimatske promjene Globalnih ekoloških kapaciteta. Ukupan iznos grant sredstava za BiH iznosi 3.375.270,00 $ od toga:
- GEF Grant 1.706.385,00 $ i
- SCCF Grant 1.668.885,00 $.
Ukupan iznos grant sredstava za Federaciju iznosi do 359.875,00$, od toga:
- GEF grant iznos do 252.411,00 $ i
- SCCF grant iznos do 107.464,00 $.
Da bi se omogućilo sprovođenje i financiranje odgovarajućih dijelova Projekta u Bosni i Hercegovini, BiH će dio sredstava granta staviti na raspolaganje Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u skladu sa Supsidijarnim sporazumom o grantu koji će se zaključiti između Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uključujući zajedničke aktivnosti u ukupnom iznosu od l.885.520,00 $.

 

II

 

Sredstva granta iz točke I ove odluke koristit će se za unapređenje mehanizama i kapaciteta u tri zemlje za planiranje i upravljanje prekograničnim slivom rijeke Drine, uz adaptaciju na klimatske promjene.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- Zapisnik sa pregovora
- Nacrt Sporazuma o grantu Trust fonda za globalne ekološke kapacitete i Specijalnog fonda za klimatske promjene za Projekt između IBRD-a i BiH.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužuju se Federalno ministarstvo financija, Agencija za vodno područje rijeke Save i Federalni hidrometeorološki zavod kao krajnji korisnici granta, svako u okviru svoje nadležnosti.
U periodu implementacije Projekta, u Proračunu Federacije nije potrebno osigurati financijska sredstva za dodatno sufinanciranje Projekta.

 

V

 

Implementacija Sporazuma iz točke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VI

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijamog spora­zuma između BiH i Federacije za sredstva iz točke I ove odluke.
Za potpisivanje Supsidijamog sporazuma, ovlašćuje se federalni ministar financija.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1526/2016
22. srpnja 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.