Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06. i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 62. sjednici, održanoj 12.07.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PROVOĐENJE
PROJEKTA UNAPREĐENJA POSLOVNOG
OKRUŽENJA I PRISTUPA TRŽIŠTU U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom se daje saglasnost za provođenje Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu (u daljem tekstu: "Projekat") u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu sa obavezama preuzetim potpisivanjem Ugovora o savjetovanju između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije) i International Finance Corporation (IFC) iz Grupacije Svjetske banke, a koji implementira grupacija Svjetske banke, i to njen odjel za konkurentnost i trgovinu.

 

II

 

Projakat iz tačke I ove odluke obuhvata aktivnosti na poboljšanju pravnog okvira kojim se regulira poslovno okruženje i infrastruktura kvalitete u cilju: smanjenja regulatornih troškova za privredu, jačanje infrastrukture kvaliteta; jačanje investicijske politike i privlačenja investitora u cilju povećanja stranih i domaćih investicija; omogućavanje pristupa tržištu smanjenjem prekograničnih troškova, usaglašavanjem procedura na granici, te smanjenjem kašnjenja u kretanju roba preko granica, te smanjenjem troškova i rizika za rad poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Aktivnosti i rokovi iz Projekta su detaljno definisani Ugovorom iz tačke I ove odluke.

 

III

 

Za implementaciju aktivnosti iz Projekta zadužuju se Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo finansija, Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalna uprava za inspekcijske poslove, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

IV

 

U cilju realizacije Projekta, Vlada Federacije formira Koordinacioni odbor Projekta, u čijem sastavu su predstavnici federalnih ministarstava, Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalna uprava za Inspekcijske poslove i upravnih organizacija iz tačke III ove odluke, te imenuje koordinatora Projekta, ministra razvoja poduzetništva i obrta.

 

V

 

Zadužuje se Koordinacioni odbor Projekta iz tačke IV ove odluke, da obezbijedi neophodnu tehničku podršku nadležnih ministarstava pri provođenju i praćenju aktivnosti tokom cjelokupnog trajanja Projekta, kao i da izvršava sve zadatke vezane za provođenje i praćenje aktivnosti Projekta. Koordinacioni odbor će se sastajati po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca da se prati implementacija Projekta.

 

VI

 

Za nosioca aktivnosti za preuzimanje alatki regulatoraog pojednostavljenja za poboljšanje uslova za rad i investiranje malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou i prenos znanja određuje se Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta kao koje će biti odgovorno da nastavi rad na ovoj aktivnosti u općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Ova odluka  stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1459/2016
12. jula/srpnja 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.