Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 62. sjednici, održanoj 12.07.20J6. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU "VODILJA l STANDARDA ZA
ARHITEKTURU SISTEMA I RAZVOJ APLIKACIJA" TE
UPUTSTVO O PRIMJENI U INSTITUCIJAMA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Član 1.
(Predmet odluke)

 

(1)    Ovom odlukom usvajaju se "Vodilje i standardi za arhitekturu sistema i razvoj aplikacija" (u daljnjem testu: Vodilje i standardi), kao opće upute kreirane u projektu "Izgradnja i uspostavljanje Okvira interoperabilnosti i standarda za razmjenu podataka", Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, Sarajevo.
(2)    "Vodilje i standardi za arhitekturu sistema i razvoj aplikacija" iz stava (1) ovog člana su sastavni dio ove odluke.

 

Član 2.
(Djelokrug primjene)

 

Institucije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: institucije) su dužne primjenjivati Vodilje i standarde iz člana 1. ove odluke prilikom izgradnje novih ili nadogradnje postojećih informacijskih sistema, te prilikom uspostave novilr elektronskih usluga i elektronske razmjene podataka, te prilikom izgradnje novih ili nadogradnje postojećih elektronskih javnih registara i pripadajuće elektronske razmjene podataka.

 

Član 3.
(Način primjene)

 

(1)    Vodilje i standarde institucije nadležne za primjenu dužne su primjenjivati prilikom pripreme projekata za finansiranje u budžetu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na način da se odgovarajući zahtjevi na arhitekturu sistema i standarde za razvoj aplikacija i interoperabilnost postave u projektne zahtjeve. Ovu oblast reguliše "Projektni zahtjev za elektronske servise i javne registre" koji je sastavni dio ove odluke
(2)   Prilikom pripreme tenderske dokumentacije u postupcima javne nabavke, zahtjevi na arhitekturu sistema i standarde za razvoj aplikacija i interoperabilnost, iz projektnih zahtjeva iz stava (1) ovoga člana, uključuju se u funkcionalno - tehničke specifikacije za predmet javne nabavke.

 

Član 4.
(Praćenje primjene)

 

(1)   Primjenu Vodilja i standarda u organima i institucijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pratit će Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
(2)   Organi i institucije nadležni za primjenu dužni su na zahtjev Generalnog sekretarijata Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dostaviti odgovarajuće podatke i dokumentaciju.
(3)    Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dužno je objavljivati najbolje prakse na odgovarajućem portalu.

 

Član 5.
(Mjerenje uspješnosti primjene)

 

(1)   Za potrebe mjerenja uspješnosti primjene elektronskih javnih usluga, organi i institucije nadležni za primjenu obavezni su dostavljati analitičke podatke Generalnom sekretarijatu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
(2)   Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dužan je primjenjivati "benchmarking" metode, odnosno modele, te se preporučuje koristiti modele Statističke kancelarije Evropske unije (Statistical Office of the European Communities - EUROSTAT), odnosno modele drugih općih uprava Evropske komisije (Directorate General - DG).

 

Član 6.
(Usvajanje novih verzija Vodilja i standarda)

 

(1)    Priprema prijedloga novih verzija Vodilja i standarda iz člana 1. ovog odluke vrši se kada se ukaže potreba za usvajanjem novih međunarodnih standarda ili dobrih praksi iz zemalja s razvijenom elektronskom upravom.
(2)   Proces pripreme prijedloga uključuje i usuglašavanje na Interresornoj radnoj grupi za interoperabilnost Bosne i Hercegovine, te Koordinaciji za interoperabilnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
(3)   Prijedlog u proceduru usvajanja upućuje Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija.

 

Član 7.
(Stupanje na snagu)

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1457/2016
12. jula/srpnja 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.