Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 60. sjednici, održanoj 30.06.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O ODOBRAVANJU REPROGRAMA KREDITA
GOSPODARSKOM DRUŠTVU "OPERATOR -
TERMINALI FEDERACIJE" D.O.O. SARAJEVO
ODOBRENOG IZ KOMISIONIH SREDSTAVA VLADE
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE KOD
RAZVOJNE BANKE FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Odobrava se reprogram komisionog kredita gospodarskog društva "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, odobrenog po Odluci o odobravanju izdvajanja sredstava iz komisionih sredstava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i odobravanju kredita PD "Terminali Federacije" d.o o. Sarajevo ("Službene novine Federacije BiH", br. 57/13,90/13 i 18/14).

 

II

 

Kredit iz točke I ove odluke reprogramirat će se na rok od 12 (dvanaest) mjeseci što uključuje grace period od 2 (dva) mjeseca. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 5%. Na nepodmirene obveze po osnovu dospjele glavnice korisniku kredita će se obračunavati i naplaćivati zatezna kamata po stopi utvrđenoj Zakonom o visini stope zatezne kamate ("Službene novine Federacije BiH", br. 27/98 i 51/01).

 

III

 

Instrumenti osiguranja reprograma kredita iz točke I ove odluke su mjenice korisnika kredita.

 

IV

 

Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine će sa društvom "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo zaključiti ugovor o reprogramu kredita po stupanju na snagu ove odluke. Glavnicu kredita koja je predmet ugovora o reprogramu činit će dug po glavnici i pripisane redovne i zatezne kamate po kreditu iz točke I odluke, obračunate do 31.05.2016. godine.

 

V

 

Naplaćena sredstva temeljem reprograma kredita iz točke I ove odluke, usmjeravat će se na račun Projekta Lokalni razvoj-revolving-LDP-09.
Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine će pokretati pravne radnje radi naplate kredita iz točke I ove odluke, primjenjujući svoje politike i akte, a po nalogu/instrukciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno resornog ministarstva.
Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine pripada naknada za obavljanje komisionog posla u visini 20% obračunate ukupne kamate po kreditu iz točke I ove odluke.
Naknadu za obavljanje komisionog posla i sve troškove vezane za pravne radnje poduzete s ciljem naplate kredita iz točke I ove odluke, Razvojna banka Federacije Bosne i Hercego­vine će naplaćivati kompenzacijom sa računa prikupljenih sredstava po komisionim poslovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1396/2016
30. lipnja 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.