Na temelju čl. 35. i 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), na prijedlog federalne ministrice obrazovanja i nauke, Vlada Federacije Bosne i Herce­govine, na 56. sjednici, održanoj 03.06.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
TRANSFERA ZA INSTITUCIJE NAUKE I KULTURE OD
ZNAČAJA ZA BiH UTVRĐENOG PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016.
GODINU FEDERALNOG MINISTARSTVA
OBRAZOVANJA I NAUKE

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava za "Transfer za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH", ekonomski kod 6143, s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, utvrđenog u razdjelu 54. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016.
godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), kako slijedi:

 

P R O G R A M

UTROŠKA SREDSTAVA S KRITERIJIMA RASPODJELE
SREDSTAVA TRANSFERA ZA INSTITUCIJE
ZNANOSTI I KULTURE OD ZNAČAJA ZA BiH
UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2016. GODINU

1. PROGRAM RASPODJELE SREDSTAVA TRANSFERA ZA INSTITUCIJE ZNANOSTI I KULTURE OD ZNAČAJA ZA BiH U IZNOSU OD 1.100.000,00 KM

R. br.

Naziv programa

Korisnik sredstava

Visina sredstava

1.

Potpora programima i projektima institucija znanosti i kulture od značaja za BiH, kojima se obezbjeđuje kontinuitet rada i održavanje djelatnosti na dostignutoj razini

Institucije znanosti i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu

1.100.000,00

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
- Znanstveni i društveni značaj institucije vezan za cijeli prostor Bosne i Hercegovine;
- Kontinuitet rada, tradicijski temelj i znanstvena referentnost institucije;
- Postignuti rezultati institucije na državnoj i međunarodnoj razini u prethodnom razdoblju;
- Mogućnost uspostavljanja trajnih veza i suradnje sa domaćim i stranim naučnim ustanovama i naučnim radnicima;
- Plan programskih aktivnosti institucije u narednom razdoblju, koje će imati dugoročni učinak na oblast nauke od značaja za Bosnu i Hercegovinu, odnosno očekivani doprinos razvoju i širenju naučne misli i naučnih istraživanja.

2. NAČIN I ROKOVI IZVJEŠĆIVANJA KRAJNJIH KORISNIKA SREDSTAVA TRANSFERA ZA INSTITUCIJE ZNANOSTI I KULTURE OD ZNAČAJA ZA BiH UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016. GODINU

2.1 Sa korisnicima sredstava federalna ministrica obrazovanja i nauke će potpisati posebne ugovore o realiziranju dodijeljenih sredstava, kojim će se regulirati način i rokovi utroška sredstava i izvješćivanje.
2.2. Iznimno, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke može, na temelju opravdanog zahtjeva korisnika, produžiti rok realiziranja pojedinog projekta, koji je određen u ugovoru.
2.3 U slučaju da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke odobri produženje roka realiziranja jednog ili više projekata, sa korisnikom sredstava bit će sklopljen aneks na ugovor.
2.4. Korisnik sredstava tekućih transfera je obvezan dodijeljena sredstva utrošiti namjenski i u roku propisanim ugovorom iz stavka 2.1. točke I ove odluke te podnijeti izvješće o namjenskom utrošku sredstava i ostvarenim efektima ulaganja u roku od 15 dana od dana realiziranja sredstava.
2.5. Rok za realiziranje dodijeljenih sredstava tekućih transfera, u pravilu, teče od dana uplate sredstava na račun korisnika sredstava.
2.6 Financijski dio izvješća mora sadržavati obvezno sljedeće podatke, sa priloženim dokumentima: ukupno ostvareni prihodi za realiziranje projekta sa Iznosima sudjelovanja svih sufinancijera, uključujući i vlastito sudjelovanje, te evidenciju ostvarenih troškova vezanih za realiziranje projekta s kopijama vjerodostojnih financijsko-računovodstvenih i ostalih dokumenata na temelju kojih su izvršena plaćanja.
2.7. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će pratiti namjenski utrošak sredstava iz točke I ove odluke.
2.8. Ukoliko korisnik sredstava pravovremeno ne dostavi izvješće o utrošku sredstava ili se utvrdi da je sredstva utrošio nenamjenski, isti je dužan izvršiti povrat sredstava na JRT.

 

II

 

Sredstva utvrđena u Programu iz točke I ove odluke dodjeljivat će se odlukom, ministrice obrazovanja i nauke, na prijedlog posebno formiranog povjerenstva, a na temelju prispjelih zahtjeva na Javni poziv, koji će raspisati federalna ministrica obrazovanja i nauke.

 

III

 

Za svaki izdatak iz tekućeg transfera, federalna ministrica obrazovanja i nauke donosi odluku na način kako je to propisano u točki II ove odluke.

 

IV

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će podnositi izvješća o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu financija, sukladno Zakonu.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1183/2016
03. lipnja 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.