Na osnovu čl. 31. i 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 50. sjednici, održanoj 22.04.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆIH
TRANSFERA UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016. GODINU
FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, Federalnom ministarstvu- razvoja, poduzetništva i obrta ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15).
Sredstva za realiziranje Programa iz stava (1) ove tačke u ukupnom iznosu od 4.944.000,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

II

 

Finansijska sredstva iz stava (2) tačke I ove odluke u iznosu od 4.944.000,00 KM, raspodjeljuju se s ekonomskih kodova, po projektima kako slijedi:

1. EKONOMSKI KOD 614100 - Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Tekući transferi općinama i gradovima

1.1. Naziv projekta: Izgradnja poduzetničkih zona 1.000.000 KM

Ciljevi projekta:
Izgradnja nove i unapređenje postojeće komunalne infraastrukture u poduzetničkim zonama Federacije Bosne i Hercegovine tamo gdje ista predstavlja prepreku razvoju poduzetništva, kao i unapređenje usluga za upravljanje razvojem poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Broj aktivnih korisnika zone; izvori - način finansiranja; trend privlačenja investitora u zadnje tri godine; stepen aktivne iskorištenosti zone; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

Korisnici sredstava:
- Općine i gradovi u Federaciji BiH.

2. EKONOMSKI KOD 614200 - Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima

2.1. Naziv projekta: Poticaji inovatorima - pojedincima 50.000 KM

Ciljevi projekta:
Poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora na kretanje u poduzetničke pothvate i upotreba inovativnog potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta proizvoda kojem je inovacija namijenjena; dovođenje inovacije do proizvoda; izvori - način finansiranja; priznanja na sajmovima i izložbama; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji BiH.

2.2. Naziv projekta: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i za tradicionalne i stare obrte 70.000 KM

Ciljevi projekta:
Stimuliranje učenika da se obrazuju za obavljanje djelatnosti deficitarnih zanimanja te tradicionalnih i starih obrta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Uspjeh u prethodnoj godini školovanja; imovinsko stanje učenika; dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Učenici koji će se u školskoj 2016./2017. godini školovati u srednjim stručnim školama za deficitarna zanimanja kao i učenici koji će se u 2016./2017. godini školovati u srednjim stručnim školama za djelatnosti koje su definisane Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 38/10 i 16/12).
Popis deficitarnih zanimanja utvrđuje odlukom svaka jedinica lokalne uprave posebno i odluka mora biti objavljena u službenim novinama jedinice lokalne uprave.

3. EKONOMSKI KOD 614300 - Tekući transferi neprofitnim oganizacijama

3.1. Naziv projekta: Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture 150.000 KM

Ciljevi projekta:
Uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno poduzetnika početnika; razvoj poduzetničkih potpornih institucija (poduzetničkih centara, poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova); unapređenje učinkovitosti proizvodnje i proizvodnih procesa na tržištu malih i srednjih poduzeća umreženih u klastere; privlačenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način finansiranja; broj članova klastera, odnosno broj MSP-a u inkubatoru i tehnološkom parku; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Korisnici sredstava su poduzetničke potporne institucije s područja Federacije BiH (poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, klasteri i poduzetnički centri) i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

3.2. Naziv projekta: Poticaj projektima koje financira EU i drugi inostrani donatori 100.000 KM

Ciljevi projekta:
Doprinos razvoju i afirmaciji poduzetništva i obrta kroz potporu projektima koje financira EU i drugi inostrani donatori u cilju izgradnje povoljnijeg ambijenta za rast i razvoj MSP-a.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način finansiranja; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Razvojne agencije, udruženja poduzetnika i obrtnika i fondacije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

4. EKONOMSKI KOD 614300 - Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Udruženjima građana, obrtničkim komora Federacije BiH i kantona i obrazovnim institucijama

4.1. Naziv projekta: Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama 100.000 KM

Ciljevi projekta:
Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sistema u Federaciji BiH, edukacija članova komore i udruženja, organiziranje zajedničkih nastupa na sajmovima.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena projekta; izvori-način finansiranja; broj članova udruženja i komora; organiziranost udruženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Udruženja, komore i obrazovne institucije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5. EKONOMSKI KOD 614500 - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima

5.1. Naziv projekta: Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) 300.000 KM

Ciljevi projekta:
Uvođenje sistema upravljanja kvalitetom (ISO i HACCP standarda) i osiguranje CE znaka u cilju povećanja konkurentnosti proizvoda subjekata male privrede iz Federacije BiH.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; povećanje zaposlenosti; broj uposlenih; orijentiranost izvozu; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.2. Naziv projekta: Poticaji tradicionalnim i starim obrtima 350.000 KM

Ciljevi projekta:
Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i povijesnog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinansiranje troškova: provođenja poslovnog plana, poboljšanja uvjeta rada u radionici, obrazovanja i stručnog osposobljavanja uposlenih i izradu reklamnog materijala.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; vrsta djelatnosti; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj uposlenih; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Obrtnici koji obavljaju djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09; 38/10 i 16/12) i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije BiH, nalaziti se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.3. Naziv projekta: Poticaji novoosnovanim subjektima MSP 700.000 KM

Ciljevi projekta:
Održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata male privrede. Kroz projekt će se realizirati subvencioniranje troškova registracije i troškova doprinosa za uposlene.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; broj uposlenih; povećanje zaposlenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); pripadnost ciljnoj skupini.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme, a registrirani su poslije 19.08.2015. godine.

5.4. Naziv projekta: Poticaj poduzetništvu žena 350.000 KM

Ciljevi projekta
Poticanje žena na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje žena u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor projekta:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori - način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj uposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom privatnom vlasništvu žena, državljanki BiH, imaju sjedište na području Federacije BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.5. Naziv projekta: Poticaj poduzetništvu mladih 350.000 KM

Ciljevi projekta:
Poticanje mladih osoba na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje mladih u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Vrsta djelatnosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način finansiranja; povećanje zaposlenosti; broj uposlenih; orijentiranost izvozu; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji su u većinskom privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina, državljana BiH, imaju sjedište na području Federacije BiH i imaju najmanje l (jednog) uposlenog na neodređeno vrijeme.

5.6. Naziv projekta: Jačanje konkurentnosti tehnološki suvremenih subjekata MSP-a 1.424.000 KM

Ciljevi projekta:
Jačanje konkurentnosti MSP-a kroz modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta, kao i modernizaciju poslovnih procesa, unaprjeđenje razvojnog potencijala, stvaranje uvjeta za upošljavanje kroz povećanje gospodarskih aktivnosti te jačanje izvoznih kapaciteta.

Kriteriji za izbor korisnika sredstava:
Namjena ulaganja sredstava; izvori - način finansiranja; orijentiranost izvozu; povećanje zaposlenosti; broj zaposlenih; pripadnost ciljnoj skupini; ravnomjerniji regionalni razvoj (stepen nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Korisnici sredstava:
Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH te imaju najmanje 5 (pet), a za obrtnike 3 (tri) uposlenih(a) na neodređeno vrijeme za prerađivački sektor, odnosno, najmanje 3 (tri), a za obrtnike 2 (dva) uposlena na neodređeno vrijeme za na znanju utemeljene visokotehnološke MSP subjekte.

 

III

 

Sredstva na ekonomskom kodu 614500 - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima, dodjeljivat će se poslovnim subjektima iz sljedećih područja   Klasifikacije djelatnosti KDBiH 2010 ("Službeni glasnik BiH", broj 47/10):
- Područje C - Prerađivačka industrija;
- Područje F - Građevinarstvo;
- Područje G - Popravak motornih vozila i motocikala;
- Područje J - Informacije i komunikacije;
- Područje M - Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti;
- Područje S - Ostale uslužne djelatnosti.
Poslovni subjekti iz oblasti, grana i razreda navedenih područja Klasifikacije djelatnosti KDBiH 2010, koji imaju pravo korištenja sredstava iz ove odluke po pojedinim projektima, bit će defmisani Javnim konkursom.
Izbor korisnika vršit će se isključivo na temelju šifre djelatnosti iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema djelatnosti koju izdaje Zavod za statistiku.

 

IV

 

Sredstva iz tačke II ove odluke dodijelit će se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, Javnim konkursom i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.
Sredstva sa ekonomskog koda 614500 - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima predstavljaju državnu potporu male vrijednosti i dodjeljivat će se u skladu s kriterijima iz stava (1) ove tačke i čl. 68. - 70. Uredbe o namjeni, kriterijima i uvjetima za dodjelu državne pomoći u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 99/13).
Prilikom raspodjele sredstava prednost će se davati subjektima male privrede registriranim na područjima pogođenim elementarnim nepogodama u 2014. godini.
Za svaki izdatak sredstava za projekte iz tačke II ove odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

V

 

Za dodjelu grant sredstava iz stava (2) tačke I ove odluke, Ministarstvo raspisuje Javni konkurs. Javni konkurs se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Ministarstva i u najmanje dvije dnevne novine dostupne na teritoriji Federacije BiH.
Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava shodno tacki IV ove odluke. Rezultati konkursa objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na web stranici Ministarstva.

 

VI

 

Nadzor i provjeru namjenskog trošenja sredstava od strane korisnika sredstava vršit će Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.

 

VII

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke Ministarstvo će izvijestiti Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, a Federalno ministarstvo financija -Federalno ministarstvo finansija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 953/2016
22. aprila 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.