Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 48. sjednici, održanoj 07.04.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRODAJU METODOM
NEPOSREDNE POGODBE POSLOVNOG PROSTORA U
KARLOVCU, REPUBLIKA HRVATSKA

 

I

 

Daje se saglasnost Agenciji za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Agencija) da izvrši prodaju imovine iskazane u pasivnom podbilansu privrednog društva "Agrokomerc" d.d. Velika Kladuša koja se nalazi u Karlovcu, Republika Hrvatska.
Poslovni prostor se nalazi u ulici Senjska br. 10-12 ukupne površine 130,29 m².

 

II

 

Agencija će izvršit prodaju poslovnog prostora metodom neposredne pogodbe.
Cijena poslovnog prostora iznosi 118.353,84 EUR-a ili obračunato po kursu od 1,95583 iznosi 231.480,00 KM i utvrđena je po nalazu vještaka građevinske struke.
Cijena je jedini kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuđača.
Prodajna cijena poslovnog prostora ne može biti niža od 80% od procijenjene vrijednosti iz stava (2) ove tačke.
Poreze i troškove koji proizilaze iz zaključenog kupoprodajnog ugovora u cijelosti snosi kupac.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ovom odlukom daje saglasnost na kupoprodajnu cijenu ukoliko je ista u saglasnosti sa tačkom II ove odluke.

 

IV

 

Poslovni prostor iz tačke I ove odluke se prodaje u zatečenom stanju "viđeno - kupljeno" i stanju u zemljišnim knjigama.
Teret uknj izbe pada na kupca.

 

V

 

Kupoprodajni ugovor u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i prodavca sa kupcem potpisat će direktor privrednog društva "Agrokomerc" d.d. Velika Kladuša.

 

VI

 

Kupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od 15 (petnaest) dana od dana dobijene saglasnosti iz tačke III ove odluke.
Agencija sve do potpisivanja kupoprodajnog ugovora zadržava pravo odbiti ponudu ili poništiti postupak, a da pri tome ne snosi materijalnu ili drugu odgovornost prema ponuđačima niti ima obavezu obavijestiti ih o razlozima za takav postupak.

 

VII

 

Novčana sredstva od prodaje imovine iz tačke I ove odluke uplatit će se na poseban račun Agencije.
O raspodjeli naplaćenih novčanih sredstava od prodaje imovine iz tačke I ove odluke odlučit će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Uredbom o načinu korištenja naplaćenih novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa preduzeća i banaka ("Službene novine Federacije BiH", broj. 63/06).

 

VIII

 

Za provođenje ove odluke zadužuju se Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

O realizaciji ove odluke Agencija za privatizaciju u Fede­raciji Bosne i Hercegovine obavijestit će Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

X

 

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju saglasnosti za prodaju poslovnog prostora privrednog društva "Agrokomerc" d.d. Velika Kladuša u Karlovcu, Republika Hrvatska ("Službene novine Federacije BiH", broj 56/14).

 

XI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 861/2016
07. aprila 2016, godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.