Na temelju članka 26. stavak (1) i članka 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 45. sjednici, održanoj 18.03.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TEKUĆI TRANSFER DRUGIM NIVOIMA VLASTI - ZA
ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU FEDERACIJE
BiH" UTVRĐENffl PRORAČUNOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

 

I

 

Usvaja se Program utroška Sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim nivoima vlasti - za Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH", utvrđenih u razdjelu 20. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), ekonomski kod 614100, u iznosu od 1.125.000 KM.

 

II

 

Sredstva iz točke I ove odluke raspoređuju se za slijedeće namjene:

- Sufinanciranje bruto plaće i naknade za 69 uposlenika

474.750 KM

- Sufinanciranje naknade troškova za 69 uposlenika

59.025 KM

- Sufinanciranje naknade članovima Upravnog vijeća

14.625 KM

- Sufinanciranje naknade članovima Nadzornog vijeća

11250 KM

-  Sufinanciranje izdataka za materijal i usluge

564.750 KM

Svrha programa:
Uspješno obavljanje djelatnosti Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, primjena jedinstve­nih standarda u prikupljanju,   testiranju, preradi, čuvanju, izdavanju i uporabi krvi i krvnih sastojaka,   koordinacija aktivnosti u procesu transfuzijske medicine u Federaciji Bosne i Hercegovine, unaprjeđenje  rada dijagnostičkih službi, te promocija i povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi.
Kriteriji za raspodjelu sredstava:
- Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine,
- Pravilnik o plaćama i drugim primanjima zaposlenih u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH,
- Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine,                                                              - Zakon o zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH.

Organizacija koja prima transfer:
Zavod  za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Isplata sredstava iz točke I ove odluke vršit će se mjesečno, po 1/12 odobrenog iznosa, a temeljem zahtjeva Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IV

 

Federalni ministar zdravstva će imenovati posebno povjerenstvo koje će pratiti namjenski utrošak sredstava iz točke I ove odluke.

 

V

 

O utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine će tromjesečno dostavljati izvješće Federalnom ministarstvu zdravstva.

 

VI

 

Federalno ministarstvo zdravstva će o utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo financija.

 

VII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 652/2016
18. ožujka 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.