Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 44. sjednici, održanoj 10.03.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O SMJERNICAMA ZA DJELOVANJE ČLANOVA
IMENOVANIH U POTKOMISIJE I POSEBNU GRUPU
ZA REFORMU JAVNE UPRAVE

 

I

 

Ovom odlukom utvrđuju se smjernice za postupanje i rad predstavnika federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija (u daljem tekstu: organi uprave) u poslovima koji proizlaze iz obaveza Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.
Smjernice iz stava 1. ove tačke odnose se na učestvovanje članova organa uprave u radu posebnih komisija, potkomisija, radnih grupa, vijeća, odbora, kao i bilo kojeg drugog radnog tijela formiranog radi provođenja poslova koje proizilaze iz obaveze Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija, a u skladu sa nadležnostima Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu; Federacija).
Ova odluka primjenjivat će se u svim slučajevima koji nisu uređeni zakonskim i podzakonskim aktima koji uređuju oblast organa uprave, a tiču se provođenja poslova iz oblasti evropskih integracija.

 

II

 

Učestvovanje predstavnika organa uprave u radnim tijelima koja se formiraju radi provođenja poslova Bosne i Hercegovine iz oblasti evropskih integracija predstavlja prioritet u obavljanju radnih obaveza, a sa pretpostavkom da imaju visok nivo stručne osposobljenosti i lične posvećenosti, kao i poznavanje strateških prioriteta Federacije u procesu evropskih integracija.

 

III

 

Predstavnici organa uprave u radu radnih tijela dužni su zastupati strateške prioritete Federacije na način kako su oni predviđeni Akcionim planom za realizaciju Reformske agende 2015-2018, Programom rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za mandat 2015-2018, Godišnjim programima rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a poštujući Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine kao i zakone Bosne i Hercegovine i Federacije, te ciljeve određene usvojenim sektorskim i institucionalnim strategijama, odnosno odlukama i zaključcima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iz oblasti evropskih integracija.

 

IV

 

Ukoliko očekivani doprinos predstavnika organa uprave u radu radnih tijela izlazi izvan okvira utvrđenih strateških prioriteta iz tačke III ove odluke i/ili povjerenih ovlaštenja, predstavnici organa uprave dužni su o tome hitno obavijestiti lice ili organ koji ih je imenovao, pribaviti potrebno mišljenje i/ili zatražiti smjernice za dalje postupanje.

 

V

 

Učestvovanje u radu radnih tijela zahtijeva od predstavnika organa uprave temeljitu stručnu pripremu, ozbiljnost u nastupu i zastupanju strateških prioriteta Federacije, kao i primjenu svih relevantnih stručnih znanja, vještina i tehnika primjerenih zadatku i cilju radnog tijela.
Predstavnici organa uprave u radu radnih tijela koja se formiraju radi provođenja poslova iz oblasti evropskih integracija, dužni su da se u okviru povjerenih dužnosti samostalno suočavaju sa stručnim izazovima, te vlastitim držanjem i nastupom potvrde lični stručni integritet i autoritet.

 

VI

 

Ukoliko u radu radnih tijela nastupi okolnost koja pretpostavlja pregovaranje s ciljem utvrđivanja krajnjih programskih opredjeljenja primjerenih zadatku i cilju radnog tijela, predstavnici organa uprave dužni su u svojim konkretnim opredjeljenjima slijediti vlastitu procjenu u skladu sa povjerenim ovlaštenjima i u najboljem interesu Federacije.
Ukoliko u radnim tijelima učestvuje više predstavnika različitih organa uprave, članovi radne grupe dužni su prethodno usaglasiti međusobne stavove s ciljem postizanja jedinstvenog djelovanja i zastupanja strateških prioriteta Federacije.

 

VII

 

Svi imenovani koordinatori za evropske integracije ispred organa uprave kao i osobe imenovane u posebna tijela i forume u sklopu procesa priključenja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji dužni su redovno ažurirati i pratiti svoju elektronsku poštu. Elektronska pošta koja pristigne sa oznakom visokog prioriteta (high importance) tretirat će se na urgentan način i sa najvećim stepenom profesionalnih i drugih standarda javne uprave.

 

VIII

 

Za vrijeme rada u radnim tijelima predstavnici organa uprave dužni su cjelovito i redovno podnositi pisani izvještaj o svom radu licima i organima koja su ih imenovala za rad u potkomisijama odnosno posebnoj grupi za reformu javne uprave. Predstavnici organa uprave u radnim tijelima dužni su redovno svoje izvještaje o svim aktivnostima u oblasti evropskih integracija dostavljati koordinatorima za evropske integracije federalnih ministarstava, koji će krajem svakog mjeseca u pisanoj formi, objedinjavati izvještaje i radi detaljnog uvida u rad svih radnih grupa dostavljati ih Uredu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za evropske integracije.
Ured Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za evropske integracije je dužan redovno na kvartalnom nivou izvještavati premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o tekućim aktivnostima i djelovanju imenovanih predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju saglasnosti na Uputstvo za postupanje i rad predstavnika federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija u radu posebnih komisija, radnih grupa, vijeća, odbora, kao i bilo kojeg drugog tijela formiranog radi provođenja poslova iz domena evropskih integracija, a u skladu sa nadležnostima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 19/12).

 

X

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 609/2016
10. marta2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.