Na osnovu člana 30. stav (1) i člana 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15), na prijedlog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 40. sjednici, održanoj 12.02.2016. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆI
TRANSFERI NEPROFITNIM ORGANIZACIJAMA
"TRANSFER ZA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA
SAHRANA IDŽENAZA PRIPADNIKA BRANITELJSKIH
POPULACIJA", UTVRĐENOG BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016.
GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BORACA I INVALIDA OBBRAMBENO-
OSLOBODILAČKOG RATA/FEDERALNOM
MINISTARSTVU ZA PITANJA BRANITELJA I
INVALIDA DOMOVINSKOG RATA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava Federalnog ministar­stva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo), sa kriterijima raspodjele sredstava Tekući transferi neprofitnim organizacijama, "Transfer za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija", utvrđenih u razdjelu 32, ekonomski kod 6143, Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu utvrđena su sredstva u iznosu od 200.000,00 KM za pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika brani­teljskih populacija.

 

III

 

Pravo sudjelovanja za pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija imaju sva fizička lica koja pripadaju kategoriji branilačkih populacija (ratni vojni invalidi i članovi njihove uže porodice, članovi porodica šehida i poginulih branitelja, demobilizirani branioci i članovi njihove uže porodice).
Cilj ovog programa je pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija, u slučaje­vima kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu od drugog organa ili institucije.
Opći kriteriji za odobravanje sredstava su: pripadnost branilačkoj populaciji podnosioca zahtjeva ili člana uže porodice umrle osobe.

 

IV

 

Sredstva iz tačke II ove odluke dodjeljivat će se mjesečno u visini 1/12 raspoloživih budžetskih sredstava u toku godine, a na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2016. godine (u skladu sa Javnim pozivom). Javni poziv sadrži opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije, neophodne kod odlučivanja o pravu na pomoć.

 

V

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II ove odluke objavit će se na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu, s ciljem što veće informiranosti i dostupnosti široj javnosti.
Na web stranici Federalnog ministarstva objavit će se i Kriteriji iz tačke IV ove odluke, kao i Obrazac aplikacije za podnošenje zahtjeva.

 

VI

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu: federalni ministar), imenuje nadležnu Komisiju, koja razmatra zaprimljene zahtjeve na osnovu Javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te daje prijedlog federalnom ministru za dodjelu pomoći sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem, koji donosi konačnu odluku o visini iznosa pomoći.
Na zahtjev federalnog ministra, u hitnim slučajevima, Komisija je dužna odmah, a najkasnije u roku od 3 (tri) dana, razmotriti zahtjev konkretnog podnosioca i dostaviti ministru svoj prijedlog.

 

VII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Federalno ministar­stvo i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

VIII

 

Federalno ministarstvo će Izvještaj o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministar­stvu financija, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 102/15).

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 297/2016
12. februara 2016. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.