Na temelju čl. 36. i 37. Zakona o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 25/15 i 86/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 31. sjednici, održanoj 26.11.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE "TEKUĆI TRANSFER
DRUGIM RAZINAMA VLASTI I FONDOVIMA -AKCIJSKI PLAN STRATEGIJE TURIZMA FEDERACIJE BiH - TRANSFER ZA RAZVOJ TURIZMA" UTVRĐENIH PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2015. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program i kriteriji raspodjele sredstava tekućih transfera Federalnog ministarstva okoliša i turizma utvrđenih u razdjelu 61. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, glava 6101, pozicija 6141 "Tekući transfer drugih razina vlasti i fondova - Akcijski plan Strategije turizma Federacije BiH - Transfer za razvoj turizma" ("Službene novine Federacije BiH", br. 25/15 i 86/15).

 

II

 

Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu sredstva iz točke I ove Odluke "Tekući transfer drugih razina vlasti i fondova - Akcijski plan Strategije turizma Federacije BiH - Transfer za razvoj turizma" utvrđena su u ukupnom iznosu od 1.000.000,00 KM (slovima: jedan milion KM).

 

III

 

Sredstva iz točke II ove odluke raspodjeljivat će se za programe i projekte kako slijedi:
1. Sufinansiranje projekata izgradnje novih, proširenje i obnova turističko-ngostiteljskih kapaciteta, u ukupnom iznosu od 700.000,00 KM.

Svrha programa:
Poticaj razvoja i unapređenja turističko-ugostiteljskih kapaciteta u Federaciji BiH, doprinos povećanja kvalitete turističke ponude, turističkih sadržaja i zaposlenosti u cilju povećanja broja turista, poboljšanja turističko-ugostiteljske infrastrukture.

Korisnici sredstava:
Sredstva su namijenjena pravnim i fizičkim osobama registriranim za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
1. kakvoća i kompletnost programa
2. financijski plan
3. stupanj samofinanciranja
4. stupanj financiranja iz drugih izvora
5. dosadašnji poticaji od strane ministarstva
6. povećanje zaposlenosti
7. ravnomjeran regionalni razvoj.

2. Program potpore razvoja brendiranja, izrade turističkih suvenira i razvoja ruralnog turizma u Federaciji BiH s po­sebnim akcentom na uključivanje mladih i žena te oboga­ćivanje turističke raznolikosti, u iznosu od 100.000,00 KM.

Svrha programa:
Poboljšanje turističke ponude u lokalnim zajednicama Federacije BiH, kao posebnih destinacija, stvaranje prepoznatljivog turističkog brenda, izrade turističkog suvenira s ciljem povećanja prometa i potrošnje te bolje promocije prirodnih resursa kroz uključivanje mladih u razvoj turizma i uz uvažavanje ravnopravnosti spolova.

Korisnici sredstava:
Sredstva su namijenjena fizičkim i pravnim osobama registriranim iz oblasti turizma i ugostiteljstva, pojedincima i udruženjima koji se bave promocijom turizma, prirodnih i kulturnih vrijednosti s projektima usmjerenim na realizaciju svrhe programa s prostora FBiH.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
1. financijski plan
2. stupanj samofinansiranja
3. originalnost brenda i suvenira, u smislu poboljšanja ponude, prometa i potrošnje
4. zaštita kulturnog i prirodnog nasljeđa BiH
5. uključivanje mladih i žena
6. dosadašnji poticaji od strane ministarstva

3. Program potpore u izradi i tiskanju turističkog promotivnog materijala Federacije BiH, u iznosu od 200.000,00 KM

Svrha programa:
Jačanje turističke promocije Federacije FBiH kroz izradu i tiskanje različitih oblika promotivnog materijala, prirodnih i kulturnih vrijednosti u svrhu razvoja turizma, osiguravanje stručne literature za potrebe turističkih i ugostiteljskih djelatnika.

Korisnici sredstava:
Sredstva su namijenjena pravnim i fizičkim osobama koji se bave općom promocijom turizma i ugostiteljstva u Federaciji BiH, pojedincima koji imaju projekte u svezi s tiskanjem publikacija, stručnih časopisa i promotivnih materijala.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
1. kakvoća i kompletnost programa
2. financijski plan
3. stupanj samofinanciranja
4. planirani broj tiskanih materijala
5. potreba za promotivnim materijalom sukladno ostvarenim dolascima u prethodnoj godini.
6. dosadašnji poticaji od strane ministarstva.

 

IV

 

Sredstva iz točke III podtoč. l. do 3. ove odluke, dodijelit će se na temelju Javnog natječaja kojeg raspisuje Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Korisnici koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu, sredstava iz točke III ove odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

V

 

Federalni ministar okoliša i turizma imenuje stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjenosti uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra;projekte zaprimljene na temeiju javnog natječaja, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstva, dostavlja zapisnik sa obrazloženom ocjenom i mišljenjem federalnom ministru okoliša i turizma, koji donosi konačnu odluku.

 

VI

 

Korisnici sredstava su obvezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvješće s kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstva u roku od 15 dana od dana završetka projekta/programa. Izvješća obavezno sadrže i gender analizu krajnjih korisnika/ica ovih sredstava.

 

VII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma nadzire i provje­rava program utroška sredstava putem stručnog Povjerenstva za nadzor kojeg imenuje federalni ministar okoliša i turizma.
Povjerenstvo će kontrolu raditi na temelju dostavljenih izvješća od strane korisnika i neposredno kod korisnika sredstava.

 

VIII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo finansija/fmancija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

Vbroj 1611/2015
26. studenoga 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.