Na osnovu čl. 36. i 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), na prijedlog, po ovlaštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pomoćnika ministra Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 27. sjednici, održanoj 15.10.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE "TEKUĆI TRANSFERI DRUGIM NIVOIMA VLASTI I FONDOVIMA - AKCIONl
PLAN STRATEGIJE OKOLIŠA", UTVRĐENOG
BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2015. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava utvrđenih na poziciji 614100 "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima -Akcioni plan strategije okoliša", razdjel 61. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu sredstva iz tačke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 1.000.000,00 KM (slovima: milionkonvertibilnihmaraka).

 

III

 

Sredstva iz tačke II ove odluke raspodjeljuju se sljedećim programima:
1.     Sufinansiranje projekata za zatvaranje tehnički neuređenih općinskih deponija, unapređenje rada postojećih regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom i/ili tehničko unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH. (Planirana sredstva 700.000 KM).
Korisnici sredstava: ravnopravno učešće uzet će sve općine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem Javnog oglasa.
Cilj programa: U cilju realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008 - 2018) i Federalnog plana upravljanja otpadom potrebno je pružiti pomoć općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine za unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine, a sve u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 72/09) i Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnostima koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/05).
Upravljanje komunalnim otpadom podrazumijeva uspostavu odgovarajuće infrastrukture za prikupljanje komunalnog otpada; selektiranje i selektivno prikupljanje komunalnog otpada; recikliranje komunalnog otpada i izgradnju reciklažnih dvorišta i odlaganje komunalnog otpada na okolišno prihvatljiv način na tehnički uređenim regionalnim deponijama.
Određenu prednost će imati općine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, koji prvi put apliciraju, kao i one kojima nedostaje sredstava za dovršenje projekata iz koncepta integralnog upravljanja otpadom na regionalnom principu, realiziranih u saradnji sa ovim ministarstvom.
Kriteriji za izbor projekata: Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih zahtjeva pojavnom pozivu su sljedeći:
- Pripremljenost projekta (pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, postojeće dozvole, stepen spremnosti za početak radova i dr.);
- Stepen realizacije projekata iz oblasti integralnog upravljanja otpadom na regionalnom principu po prethodno odobrenim sredstvima Federalnog ministarstva okoliša i turizma;
- Usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, okolišnim planskim dokumentima na kantonalnom i lokalnom nivou (LEAPi i KEAPi), kao i sa relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom;
- Izjave općina da će izmijeniti odluku o komunalnoj djelatnosti u smislu uvođenja obaveze selektiranja otpada na mjestu nastanka i ovjerena kopija Sporazuma o zbrinjavanju komunalnim otpadom na regionalnom nivou, odnosno putem odgovarajućeg regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom;
- Kvalitet ponuđenog tehničkog rješenja i plana prilagođavanja u skladu sa Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnosti koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/05);
- Mjerljivi efekti koji se predloženim projektima postižu kao što su: (1) prikupljena količina otpada koje će se selektirati na mjestu nastanka; (2) količina otpada koje će se selektirati nakon prikupljanja otpada; (3) postotak povećanja pokrivenosti područja prikupljanja komunalnog otpada; (4) količine otpada koje će biti moguće odložiti na tehnički (sanitarno) uređenim deponijama (izražene kvantitativno i u omjeru sa količinama iz stavka 2.);
- Minimalno jedna trećina obezbijeđenih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finansijsku konstrukciju;
- Dokaze o prethodno uloženim sredstvima, u odnosu na cjelokupnu investiciju.
2.     Sufiansiranje podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH. (Planirana sredstva 300.000,00 KM). Korisnici sredstava: uspostavljene institucije zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (spomenici prirode; parkovi prirode i zaštićeni pejsaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato, Bijambarska pećina, Vrelo Bosne, Vodopad.
Na javnom pozivu ostvaruju: javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine: Skakavac, pećina Vjetrenica, Tajan i dr.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem Javnog oglasa. Pravo učešća
Cilj programa: Podrška unapređenju upravljanja uspostavljenim institucijama zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (spomenici prirode, parkovi prirode, zaštićeni pejsaži i dr. kao što su: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Vreio Bosne, Vodopad Skakavac, Bijambarska pećina, pećina Vjetrenica, Tajan i dr.). Javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine će putem Javnog oglasa biti pozvane da kandiduju projekte kojima se poboljšava upravljanje, razvoj neophodne infrastrukture i održivo korištenje resursa u zaštićenom području.
Kriteriji za izbor projekata: Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih zahtjeva po javnom pozivu su sljedeći:
- Usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, relevantnom prostomo-planskom dokumentacijom, kantonalnhn planovima zaštite okoliša i planom upravljanja zaštićenim područjem;
- Pripremljenost projekta (postojeće dozvole, pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, stepen spremnosti za početak aktivnosti);
- Mjerljive koristi koje će se dobiti realizacijom kandidovanih projekata u cilju poboljšanja upravljanja zaštićenim područjem i održivog korištenja resursa u zaštićenom području;
- Visina obezbijeđenih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finansijsku konstrukciju.

 

IV

 

Sredstva iz tačke III ove odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim Programom, na osnovu Javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, osim interventnih sredstava.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, "Službenim novinama Federacije BiH", a skraćena verzija u najmanje dva dnevna lista velikog tiraža na području Federcije Bosne i Hercegovine s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Po ovlaštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pomoćnik ministra imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke.
Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog , poziva, ocjenjuje ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja po ovlaštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pomoćnik ministra koji donosi konačnu odluku.

 

VI

 

S korisnicima koji ispune uslove j kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će Ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

VII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručne Komisije koju imenuje po ovlaštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pomoćnik ministra.

 

VIII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma Izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu finansija u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo fmansija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

X

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1398/2015
15. oktobra 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.