Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), sukladno članku 17. Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/12 i 107/14), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 26. sjednici, održanoj 07.10.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O USPOSTAVI KOORDINACIONOG TIJELA ZA
PRAĆENJE IMPLEMENTACIJE PRAVILNIKA O
UPRAVLJANJU OTPADOM OD ELEKTRIČNIH I
ELEKTRONSKIH PROIZVODA

 

I

 

Ovom odlukom se uspostavlja Koordinaciono tijelo za praćenje implementacije Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/12 i 107/14), (u daljem tekstu: Koordinaciono tijelo).

 

II

 

Koordinaciono tijelo se sastoji od po jednog predstavnika sljedećih subjekata:
1.     Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine,
2.     Federalne uprave za inspekcijske poslove,
3.     Ovlaštenih operatera sustava upravljanja otpadom od električnih i elektronskih proizvoda,
4.     Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

III

 

Zadatak Koordinacionog tijela je praćenje i koordiniranje svih aktivnosti vezanih za implementaciju Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/12 i 107/14), a posebno:
- Razmatranje periodičnih i godišnjih izvješća uklju­čujući i financijsku komponentu, ovlaštenih operatera sustava za upravljanje otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.
- Razmatranje periodičnih i godišnjih izvješća inspek­cije zaštite okoliša i tržišnih inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, u svezi sa inspekcij­skim nadzorom provedbe Pravilnika.
- Razmatranje godišnjeg plana namjenskog utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, koji treba biti usuglašen sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma.
- Uspostava jedinstvene evidencije o elektronskom i elektroničkom otpadu kao dijela Registra o postroje­njima i zagađivanjima Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

IV

 

Članovi Koordinacionog tijela imenuju se na razdoblje od četiri godine.
Koordinaciono tijelo će održavati sastanke po potrebi, a najmanje četiri (4) puta godišnje.
Administrativnu potporu radu Koordinacionog tijela i financijska sredstva potrebna za njegov rad osigurat će Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.
Koordinaciono tijelo će na prvom konstituirajućem sastanku usvojiti Poslovnik o svom radu.

 

V

 

Koordinaciono tijelo će putem Federalnog ministarstva okoliša i turizma, podnositi godišnje izvješće Vladi Federacije Bosne i Hercegovine o provedenim aktivnostima na implementaciji Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/12 i 107/14), najkasnije do kraja travnja naredne godine.

 

VI

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će rješenjem imenovati članove Koordinacionog tijela, kojeg čine po jedan predstavnik subjekata iz točke II ove odluke, s time što svaki ovlašteni operater ima po jednog predstavnika.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1345/2015
07. listopada 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.