Na osnovu čl. 28. i 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 23. sjednici, održanoj 23.09.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA I KRITERIJA
RASPODJELE SREDSTAVA "KAPITALNI TRANSFER
DRUGIM NIVOIMA VLASTI I FONDOVIMA - UČEŠĆE
VLADE FBiH U SUFINANSIRANJU KANTONALNIH I
LOKALNIH ZAJEDNICA - ZAŠTITA NACIONALNIH
SPOMENIKA"

 

I

 

Usvaja se Program i kriteriji raspodjele sredstava "Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika" utvrđenog Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, u razdjelu 23 ekonomski kod 6151 u iznosu od 100.000,00 KM ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).

 

II

 

Raspodjels sredstava utvrđenih ovom odlukom vršit će se za programe i projekte u skladu sa općim i posebnim kriterijima kako slijedi:
1)     Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su:
- kvalitet kandidiranih programa i projekata i njihov doprinos u oblasti zaštite nacionalnih spomenika koji su Odlukom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, ili se nalaze na Privremenoj listi nacionalnih spomenika;
- regionalna i nacionalna zastupljenost.
2)    Posebni kriteriji za raspodjelu sredstava:
- nastavak i realizacija započetih objekata;
- prioritet i neophodnost radova u skladu stanjem objekta vrijednost objekta (historijska, umjetnička, arhitektonska, kulturna, duhovna, prostorna);
- podrška programima i projektima koji imaju podršku lokalne zajednice i obezbijeđeno sufinansiranje;
- finansijski plan.

Broj:

NAZIV PROGRAMA/
PROJEKTA

SVRHA PROGRAMA/
PROJEKTA

KORI­SNIK SREDSTAVA

BROJ KO­RI-
SNIKA

IZNOS PO KORI­SNIKU

UKU­PNO

1.

Izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita islamskih sakralnih objekata koji su prglašeni nacionalnim spomenikom BiH

Institucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za realizac. programa/ projekta

1

20.000,00

20.000,00

2.

Izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita katoličkih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH

Institucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za realizac. programa/ projekta

1

20.000,00

20.000,00

3.

Izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita pravoslavnih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH

Istitucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za realizac. programa/ projekta

1

20.000,00

20,000,00

4.

Izvođenje radova na zaštiti nacionalnih spomenika

Zaštita starih gradova koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH

Insiitucije i vlasnici nac. spomenika zaduženi za realizac.
programa/ projekta

1

20.000,00

20.000,00

5.

Sredstva rezerve:                                                                                                      20.000,00

UKUPNO:

100.000,000

 

III

 

Sredstva iz tačke I ove odluke osigurana su iz sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja u razdjelu 23 ekonomski kod 6151 "Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika", Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).

 

IV

 

Sredstva iz tačke I odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programima/projektima iz tačke II ove odluke, a na osnovu zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II odluke objaviće se na službenoj web-stranici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, u "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje jednom dnevnom listu velikog tiraža s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Federalni ministar prostornog uređenja imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava.
Komisija razmatra programe/projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru prostornog uređenja koji donosi konačnu odluku.

 

VI

 

U skladu sa ovom odlukom, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava korisnicima za sve navedene programe/projekte, donosi federalni ministar prostornog uređenja.

 

VII

 

S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke II odluke, Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaključiće ugovor o međusobnim pravima i obavezama.
Proceduru za izbor najpovoljnijeg ponuđača na izvođenju radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14) sprovodi odabrani korisnik sredstava.
Odabrani korisnik sredstava se obavezuje da za jednog člana Komisije za provođenje postupka javnih nabavki imenuje predstavnika Ministarstva.

 

VIII

 

Sredstva rezerve iz tačke II odluke dodjeljivat će na prijedlog stručne Komisije iz tačke V ove odluke, a na osnovu zapisnika sa obrazloženom ocjenom i mišljenjem koje se dostavlja federalnom ministru prostornog uređenja koji donosi konačnu odluku.

 

IX

 

Korisnici sredstava su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvještaj sa kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava u roku od 15 dana od dana završetka programa/projekta.
Ukoliko u toku 2015. godine sva odobrena sredstva ne budu utrošena, korisnik sredstava dostavlja izvještaj o utrošku dijela sredstava i kopiju izvoda iz banke kojom se potvrđuje da preostala sredstva nisu utrošena i to do 15.02. naredne godine.

 

X

 

Nadzor i provjeru programskog utroška sredstava vrši Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem svoje stručne komisije koju imenuje federalni ministar prostornog uređenja.

 

XI

 

Ministarstvo će dostavljati izvještaj o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

XII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

XIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1271/2015
23. septembra 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.