Na osnovu člana 11. stav 4. Zakona o fmansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/14), a u vezi s odredbom člana 21. Uredbe o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u Federaciji Bosne i Herce­govine ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/14), po prijedlogu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 149. sjednici, održanoj 28.01.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O FINANSIJSKOJ KONSOLIDACIJI PRIVREDNOG
DRUŠTVA "KLAS" D.D. SARAJEVO

 

I

 

Ovom odlukom odobrava se finansijska konsolidacija privrednom društvu "KLAS" d.d. Sarajevo u čijem osnovnom kapitalu je učešće privatnog kapitala 100%.

 

II

 

Finansijska konsolidacija privrednom društvu "KLAS" d.d. Sarajevo se odobrava u cilju osiguranja likvidnosti poslovanja i obuhvata izmirenje dugovanja na teret kapitala društva vezano za dugovanja nastala zaključno do 30.09.2013. godine u iznosu:
- za doprinos za zdravstveno osiguranje osnovni dug 1.653.881,15 KM, kamate 153.896,88 KM,
- za doprinos za osiguranje od nezaposlenosti osnovni dug 407.539,45 KM, kamate 39.064,08 KM.

 

III

 

Izmirenje dugovanja, iz tačke II Odluke, privredno društvo "KLAS" d.d. Sarajevo izvršit će na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa svakom nadležnom federalnom i kantonalnom institucijom.
Primjerak Sporazuma se dostavlja Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IV

 

Zadužuje se Skupština privrednog društva "KLAS" d.d. Sarajevo da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije.

 

V

 

Zadužuje se "KLAS" d.d. Sarajevo da jednom mjesečno izvještava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o svim aktivnostima koje provodi u cilju realizacije ove odluke.

 

VI

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dužno je pratiti realizaciju finansijske konsolidacije "KLAS" d.d. Sarajevo i o to'me redovno a najmanje jednom u šest mjeseci informirati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Postupak finansijske konsolidacije odobren ovom odlukom ne može trajati duže od 10. jula 2017. godine.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 120/2015
28. januara 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšič, s. r.