Na osnovu čl. 34. i 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 4. sjednici, održanoj 07.05.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "KAPITALNI TRANSFERI DRUGIM NIVOIMA VLASTI
I FONDOVIMA - PODRŠKA IMPLEMENTACIJI ODRŽIVOM POVRATKU, IZBJEGLIHI PROGNANIH
LICA SA PODRUČJA REGIJE SREBRENICA"
UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2015. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Podrška implementaciji održivom povratku, izbjeglih i prognanih lica sa područja regije Srebrenica" utvrđenih u razdjelu 53. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), kako slijedi:

 

PROGRAM RASPODJELE SREDSTAVA "KAPITALNI TRANSFERI DRUGIM NIVOIMA VLASTI I FONDOVIMA - PODRŠKA IMPLEMENTACIJI ODRŽIVOM POVRATKU, IZBJEGLIH I PROGNANIH LICA SA PODRUČJA REGIJE SREBRENICA"

 

R.B.

NAZIV PROGRAMA

POTREBNA FINANCIJSKA  SREDSTVA U  KM

1.

Obnova i izgradnja putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog kulturnog karaktera, kao i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu te izgradnju infrastrukture za privredni razvoj

1.485.000,00

UKUPNO: 1

1.485.000,00

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA "KAPITALNI TRANSFERI DRUGIM NIVOIMA VLASTI
I FONDOVIMA - PODRŠKA IMPLEMENTACIJI ODRŽIVOM POVRATKU, IZBJEGLIH I PROGNANIH
LICA SA PODRUČJA REGIJE SREBRENICA"
Kriteriji za izbor korisnika pomoći
1. Opći kriteriji:

1.     Da je tražena pomoć namijenjena rješavanju problema i zadovoljavanju općih potreba povratničke populacije;
2.     Izvršena registracija pravnog subjekta (ako prijavu podnose udruženja, organizacije, asocijacije, poslovni subjekti i sl.);
3.      Usvojen statut (ako prijavu podnose udruženja/organi-zacije/asocijacije i sl.);
4.     Da su predloženi projekti usmjereni ka rješavanju infrastrukturnih i drugih problema značajnih za razvoj održivog povratka i širu društvenu zajednicu (ako prijavu podnose udruženja, organizacije, asocijacije, zadruge, poslovni subjekti i sl.).

2. Posebni kriteriji:

1.     spremnosti sufinansiranja projekta od strane podnosioca prijave ili drugih donatora;
2.     postojanje odobrenog projekta, građevinske dozvole, urbanističke saglasnosti i ostala odobrenja potrebna za realizaciju projekta izdata od nadležnih organa;
3.     broj povratničkih domaćinstava/povratnika i broj potencijalnih povratnika kojima će projekat koristiti;
4.     očekivani rezultati, procjena mjerljivih efekata koji idu u prilog stvaranju preduslova za kvalitetniji život povratnika.
Posebna pažnja će biti posvećena projektima izgradnje infrastrukture za privredni razvoj u regiji Srebrenica.
Ocjenjivanje prijava u odnosu na ispunjenost općih i posebnih kriterija će vršiti komisija koju će imenovati federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.
Odabir korisnika pomoći kapitalnog transfera će se vršiti u skladu sa Procedurama i kriterijima za odabir korisnika pomoći iz sredstava za podršku implementaciji, održivom povratku izbjeglih i prognanih lica sa područja regije Srebrenica, broj: 03-36-2-97/15 od 14.04.2015. godine.

 

SVRHA PROGRAMA

Svrha Programa je stvaranje uslova za uspješnu realizaciju raznih infrastrukturnih projekata pomoći iz "Plana povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu", odnosno pružanje pomoći raseljenim osobama, povratnicima i izbjeglicama sa područja Regije Srebrenica kroz:
- obezbjeđenje uslova za održivost povratka i poboljšanje kvaliteta življenja obnovom i izgradnjom infrastrukture;
- stvaranjem uslova za reintegraciju povratnika u lokalnu zajednicu, u cilju ekonomske samoodrživosti povratnika i
- obnovu i izgradnju infrastrukture za privredni razvoj.

 

II

 

Sredstva iz tačke I ove odluke će se raspoređivati prema kriterijima utvrđenim u Programu iz tačke I ove odluke, u skladu sa "Planom povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu".

 

III

 

Za svaki izdatak sredstava, prema Programu utroška sredstava iz tačke I ove odluke, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica donosi posebnu odluku.

 

IV

 

Odobravanje i dodjela sredstava iz tačke I ove odluke, će se vršiti na osnovu projekata, protokola, sporazuma, ugovora i odluka Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne t Hercegovine za 2015. godinu.

 

V

 

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Federalno ministar­stvo raseljenih osoba i izbjeglica i Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

VI

 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će dostavljati izvještaje o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 508/2015
07. maja 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.