Temeljem članka 30. stavak (1) i članka 37. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), na prijedlog federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 3. sjednici, održanoj 14.04.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "TEKUĆI
TRANSFERI NEPROFITNIM ORGANIZACIJAMA -
TRANSFER ZA OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH
DATUMA", UTVRĐENOG PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE l HERCEGOVINE ZA 2015.
GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA/FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava Federalnog mini­starstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/ Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo), sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer za obilježavanje značajnih datuma" utvrđenih u razdjelu 32. ekonomski kod 6143 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).

 

II

 

Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, sredstva iz točke I Odluke su utvrđena, u iznosu od 250.000,00 KM, a odobravat će se samo za sufinanciranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma iz perioda domovinskog rata.

 

III

 

Sredstva iz točke II Odluke raspoređuju se za sufinansiranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma iz perioda domovinskog rata, u iznosu od 180.000,00 KM. Pravo prijave za korištenje sredstava iz stavka I ove točke mogu ostvariti kantonalna ministarstva/uprave nadležne za braniteljsku invalidsku zaštitu, službe za braniteljska pitanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, udruženja/udruge i organizacije proizašle iz domovinskog/odbrambeno-oslobodilačkog rata, SABNOR, udruženja/udruge, organizacije Armije RBiH i HVO koje su registrirane u RS i vjerske institucije koje obilježavaju značajne datume iz domovinskog rata.

Ciljevi programa su:
- jačanje opće svijesti i potrebe poštivanja historijskih važnih događaja i ličnosti;
- očuvanje i zaštita tradicionalnih istorijskih događaja.

Kriteriji za odobrenje sredstava za sufinanciranje programa/projekata za obilježavanje značajnih datuma su:
- značaj programa za širu društvenu zajednicu državnog, federalnog (iznimno kantonalnog ili općinskog nivoa);
- broj učesnika predviđenih kroz program;
- vrijednost programa;
- učešće vlastitih sredstava.

 

V

 

Razliku od iznosa sredstava iz točke II i III ove odluke, dio od 70.000,00 KM, određuju se kao interventna sredstva koja će se koristiti za potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu.

 

V

 

Sredstva iz točke III dodjeljivat će se korisnicima na temelju javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu federalni ministar), za 2015. godinu, a isplata će se vršiti jednokratno u visini odobrenog iznosa sredstava.
Sredstva iz točke IVove odluke dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava korisnicima na temelju zahtjeva podnesenih tijekom 2015. godine, bez javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar na prijedlog komisije.

 

VI

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke III odluke objavit će se na WEB stranici Federalnog ministarstva, najmanje jednom dnevnom tisku velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti.

 

VII

 

Sa korisnicima sredstava federalni ministar će zaključiti ugovor o namjenskom prenosu sredstava koji će biti i obvezni implementaciju sredstava izvršiti sukladno sa zakonskim i podzakonskim aktima.

 

VIII

 

Federalni ministar imenuje komisiju za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjeljivanje sredstava.

 

IX

 

Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu Javnog poziva i zahtjeva tijekom godine i cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavljaju federalnom ministru koji donosi konačnu odluku.

 

X

 

Za realizaciju ove odluke zadužuje se .Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija, svatko u okviru svoje nadležnosti.

 

XI

 

Federalno ministarstvo će izvještaj o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija, sukladno sa Zakonom o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 463/2015
14. travnja 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, v. r.