Na osnovu člana 30. stav (1) i člana 37. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15), na prijedlog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalnog ministra za pitanja branilaca i invalida domovinskog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 3. sjednici, održanoj 14.04.2035. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "TEKUĆI
TRANSFER NEPROFITNIM ORGANIZACIJAMA -
TRANSFER ZA SUFINANSIRANJE IZGRADNJE
SPOMEN OBILJEŽJA, UREĐENJA MEZARJA I
GROBALJA" UTVRĐENOG BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2015. GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BORACA
I INVALIDA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG
RATA/FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA
BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA

 

I

 

Usvaja se program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilsčkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljem tekstu Federalno ministarstvo), sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer neprofitnim organizacijama - Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja" utvrđenih u razdjelu 32. ekonomski kod 6143 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, sredstva iz tačke I Odluke su utvrđena u iznosu od 100.000,00 KM (stotinuhiljada konvertibilnih maraka), a odobravat će se za sufinansiranje izgradnje, sanacije, dogradnje i uređenja spomen obilježja, mezarja i grobalja.

 

III

 

Sredstva iz tačke II Odluke raspoređuju se za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja u iznosu od 70.000,00 KM (sedamdesethiljada konvertibilnih maraka).
Pravo prijave na korištenje sredstava iz tačke II Odluke mogu ostvariti: udruženja koja okupljaju boračku populaciju i vjerske zajednice, sa razrađenim programima usmjerenih na realizaciju ciljeva proizašlih iz namjene ovih sredstava.
Ciljevi programa su; pomoć u sufinansiranju izgradnje, obnove, sanacije, dogradnje i uređenja spomen obilježja, mezarja i grobalja.

 

IV

 

Razliku od iznosa sredstava iz tačke II i III ove odluke, dio od 30.000,00 KM (tridesethiljada konvertibilnih maraka) određuju se kao interventna sredstva koja će se koristiti za potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni u Javnom pozivu.
Pravo na dodjelu sredstava iz stava (I) tačke IV ove odluke imaju udruženja koja okupljaju boračku populaciju i vjerske zajednice, a na osnovu zahtjeva podnesenih tokom 2015. godine bez Javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar.

 

V

 

Kriteriji za odobravanje sredstava za sufinansiranje programa/projekata za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja su:
- istorijski značaj projekta za širu društvenu zajednicu državnog, federalnog, kantonalnog ili općinskog nivoa;
- kvalitet projekta;
- vrijednost projekta;
- visina učešća sopstvenih sredstava za aplicirani projekat.

 

VI

 

Sredstva iz tačke III Odluke dodjeljivat će se korisnicima na osnovu Javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (u daljem tekstu federalni ministar) za 2015. godinu, a isplata će se vršiti jednokratno u visini odobrenog iznosa.

 

VII

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke III Odluke objavit će se na WEB stranici Federalnog ministarstva, i najmanje jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti.

 

VIII

 

Sa korisnicima sredstava federalni ministar će zaključiti ugovor o namjenskom prenosu sredstava koji će biti obavezni izvršiti implementaciju sredstava u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

 

IX

 

Federalni ministar imenuje komisiju, koja na osnovu javnog poziva razmatra zaprimljene aplikacije, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, vrši bodovanje, te zapisnik sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru, koji donosi konačnu odluku.

 

X

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

XI

 

Federalno ministarstvo će izvještaj o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 25/15).

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 461/2015
14. aprila 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Fadil Novalić, s. r.