Na temelju članka 78. stavak (3) i (6) Zakona o električnoj energiji ("Službene novine Federacije BiH", broj 66/13) i članka 23. stavak (2) Uredbe o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja ("Službene novine Federacije BiH", broj 27/14), na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 156. sjednici, održanoj 18.03.2015. godine, donosi

 

 O D L U K U
O DAVANJU PRETHODNE SUGLASNOSTI ZA
IZDAVANJE ENERGETSKE DOZVOLE
GOSPODARSKOM DRUŠTVU JP ELEKTROPRIVREDA
BIH D.D. - SARAJEVO

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije) daje prethodnu suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije (u daljem tekstu: Ministarstvo) za izdavanje Energetske dozvole gospodarskom društvu JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, za izgradnju vjetroelektrane "Podveležje", instalirane snage 48 MW (16x3 MW), odobrene snage priključenja 48 MW (16x3 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 119,8 GWh, a koja se planira graditi na lokalitetu "Podveležja", na području Grada Mostara.

 

II

 

Vlada Federacije će informirati Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Parlament Federacije) o aktivnostima iz točke I ove odluke i od Parlamenta Federacije zatražiti prethodnu suglasnost za izdavanje Energetske dozvole, kako bi Ministarstvo moglo izdati Energetsku dozvolu gospodarskom društvu JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, za izgradnju vjetroelektrane iz točke I ove odluke.

 

III

 

Vlada Federacije zadužuje Ministarstvo da, nakon razmatranja i donošenja ove odluke, za Vladu Federacije pripremi prijedlog akta kojeg treba uputiti Parlamentu Federacije radi razmatranja i davanja prethodne suglasnosti za izdavanje Energetske dozvole iz točke I ove odluke.

 

IV

 

Ministarstvo će, nakon pribavljanja prethodnih suglasnosti Vlade Federacije i Parlamenta Federacije iz točke I i II ove odluke, pristupiti aktivnostima iz članka 23. st. (4), (5), (6) i (7) i članka 24. Uredbe o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja ("Službene novine Federacije BiH", broj 27/14), na izdavanju Energetske dozvole iz točke I ove odluke.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 398/2015
18. ožujka 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.