Na osnovu člana 18. stav (3) i (6) Zakona o električnoj energiji ("Službene novine Federacije BiH", broj 66/13) i člana 23. stav (2) Uredbe o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole zaizgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja ("Službene novine Federacije BiH", broj 27/14), na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 156. sjednici, održanoj 18.03.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU PRETHODNE SAGLASNOSTI ZA
IZDAVANJE ENERGETSKE DOZVOLE PRIVREDNOM
DRUŠTVU KONCIG D.O.O. POSUŠJE

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije) daje prethodnu saglasnost Federalnom mini­starstvu energije, rudarstva i industrije (u daljem tekstu: Mini­starstvo) za izdavanje Energetske dozvole privrednom društvu KONCIG d.o.o. Posušje, za izgradnju vjetroelektrane "Debelo brdo", instalirane snage 54 MW (18x3 MW), odobrene snage priključenja 54 MW (18x3 MW), planirane godiSnje proizvodnje električne energije od 120-150 GWh, a koja se planira graditi na lokalitetu "Debelo brdo", na području Općine Kupres.

 

II

 

Vlada Federacije će informirati Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (u- daljem tekstu: Parlament Federacije) o aktivnostima iz tačke I ove odluke i od Parlamenta Federacije zatražiti prethodnu saglasnost za izdavanje Energetske dozvole, kako bi Ministarstvo moglo izdati Energetsku dozvolu privrednom društvu KONCIG d.o.o. Posušje, za izgradnju vjetroelektrane iz tačke I ove odluke.

 

III

 

Vlada Federacije zadužuje Ministarstvo da, nakon razmatranja i donošenja ove odluke, za Vladu Federacije pripremi prijedlog akta kojeg treba uputiti Parlamentu Federacije radi razmatranja i davanja prethodne saglasnosti za izdavanje Energetske dozvole iz tačke I ove odluke.

 

IV

 

Ministarstvo će, nakon pribavljanja 'prethodnih saglasnosti Vlade Federacije i Parlamenta Federacije iz tačke I i II ove odluke, pristupiti aktivnostima iz člana 23. st. (4), (5), (6) i (7) i člana 24. Uredbe o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja ("Službene novine Federacije BiH", broj 27/14), na izdavanju Energetske dozvole iz tačke I ove odluke.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 397/2015
18. marta 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.