Na osnovu člana 8. stav (1) Zakona o fmansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/14), a u vezi sa odredbama člana 3. tačka m) Uredbe o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 70/14 i 13/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 155. sjednici, održanoj 12.03.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O FINANSIJSKOJ KONSOLIDACIJI PRIVREDNOG DRUŠTVA "BINAS" D.D. BUGOJNO

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrava pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva "BINAS" d.d. Bugojno, društva sa većinskim učešćem državnog kapitala.

 

II

 

Postupak finansijske konsolidacije privrednog druStva "BINAS" d.d. Bugojno, započinje danom stupanja na snagu ove odluke i ne može trajati duže od 10. jula 2017. godine.

 

III

 

Odobreni postupak finansijske konsolidacije obuhvata izmirenje dugovanja privrednog društva "BINAS" d.d. Bugojno, nastalih zaključno do 30.09.2013. godine u ukupnom iznosu od 9.444.754,55 KM, a po osnovu;
- doprinosa za zdravstveno osiguranje (ukupno 3.268.770,72 KM),
- doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti (ukupno 469.012,65 KM),
- poreza (sa kamatama) - isključujući porez na dodatnu vrijednost (ukupno 425.673,11 KM),
- isporučenu vodu, struju, plin, grijanje i ostalih komunalnih usluga (ukupno 164.090,08 KM),
- dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge (ukupno 2.093.283,53 KM) i
- dugovanja prema zaposlenicima (ukupno 3.023.924,46 KM),
a u skladu sa elaboratom opravdanosti finansijske konsolidacije i srednjoročnim planom razvoja privrednog društva "BTNAS" d.d. Bugojno.

 

IV

 

Izmirenje dugovanja, iz tačke III ove odluke, privredno društvo "BINAS" d.d. Bugojno izvršit će na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstve­nog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Zavodom zdravstvenog osiguranja Srednjobosanskog kantona, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona, Vladom Srednjobosanskog kantona i Općinskim vijećem Novi Travnik kojima je pripadao porez, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.
Sporazumom će se ponovo preispitati i usaglasiti odnosno utvrditi tačan iznos, vrsta i struktura dugovanja, način na koji će biti izmirene obaveze, iznosi i dinamika plaćanja, kao i naznaka da se izmirenje duga vrši na teret kapitala privrednog društva.
Primjerak Sporazuma se dostavlja Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V

 

Zadužuje se Skupština privrednog društva "BINAS" d.d. Bugojno da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije.

 

VI

 

Zadužuje se privredno društvo "BINAS" d.d. Bugojno da jednom mjesečno izvijesti Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o svim aktivnostima poduzetim u cilju realizacije ove odluke.

 

VII

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da prati, i izvijesti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine o provođenju odluke, u roku od 90 (devedeset) dana od dana njenog stupanja na snagu.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 354/2015
12. marta 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.