Na osnovu člana 11. stav (4) Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/14), a u vezi sa odredbom člana 21. Uredbe o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 70/14 j 13/15), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 155. sjednici, održanoj 12.03.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O FINANSIJSKOJ KONSOLIDACIJI PRIVREDNOG
DRUŠTVA "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" D.O.O.
MOSTAR

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrava pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" d.o.o. Mostar sa 100% učešćem privatnog kapitala.

 

II

 

Postupak finansijske konsolidacije privrednog društva "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" d.o.o. Mostar, ne može trajati duže od 10. jula 2017. godine.

 

III

 

Odobreni postupak finansijske Konsolidacije obuhvata izmirenje dugovanja privrednog društva "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" d.o.o. Mostar, nastalog zaključno do 30.09.2013. godine u ukupnom iznosu od 363.634,61 KM, po osnovu:
- doprinosa za zdravstveno osiguranje (ukupno 313.878,31 KM),
- doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti (ukupno 49.756,30 KM),
a u skladu sa elaboratom opravdanosti finansijske konsolidacije i srednjoročnim planom razvoja privrednog društva "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" d.o.o. Mostar.

 

IV

 

Izmirenje dugovanja, iz tačke III ove odluke, privredno društvo "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" d.o.o. Mostar izvršit će na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona, Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Sporazumom će se ponovo preispitati i usaglasiti odnosno utvrditi tačan iznos, vrsta i struktura dugovanja, način na koji će biti izmirene obaveze, kao i naznaka da se izmirenje duga vrsi na teret kapitala privrednog društva.
Primjerak Sporazuma se dostavlja Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V

 

Zadužuje se Skupština privrednog društva "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" d.o.o. Mostar da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije.

 

VI

 

Zadužuje se privredno društvo "SOKO-TVORNICA TRANSMISIJA" d.o.o. Mostar da jednom mjesečno izvještava Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o svim aktivnostima poduzetim u cilju realizacije ove odluke.

 

VII

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da prati, i   izvijesti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine o provođenju ove odluke, u roku od 90 (devedeset), dana od dana njenog stupanja na snagu.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 329/2015
12. marta 2015. Godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.