Na temelju članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u svezi sa točkom III stavak (3) Odluke o usvajanju Programa "Realizacija projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske" iz sredstava utvrđenih Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica ("Službene novine Federacije BiH", br. 51/12 i 27/13), na prijedlog Radne grupe, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 155. sjednici, održanoj 12.03.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O IZMJENI I DOPUNI ODLUKE O ODOBRAVANJU
GRANT SREDSTAVA ZA DIO KORISNIKA PO
PROGRAMU "REALIZACIJA PROJEKATA
ODRŽIVOSTI POVRATKA ZA 2012. GODINU NA
PROSTORU REPUBLIKE SRPSKE" - PROJEKT
"INVESTICIJE, PROJEKTI I OBRTNA SREDSTVA U
MALOJ PRIVREDI l POLJOPRIVREDI KROZ
SUFINANCIRANJE PUTEM BANKE"

 

I

 

U Odluci o odobravanju grant sredstava za dio korisnika po Programu "Realizacija projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske" - Projekt "Investicije, projekti i obrtna sredstva u maloj privredi i poljoprivredi kroz sufinanciranje putem banke" ("Službene novine Federacije BiH", broj 2/13) tačka IV, alineja 2 mijenja se i glasi:
"- da izvrši upošljavanje određenog broja povratnika - sukladno odobrenim grant sredstvima tj. 30.000 KM po novouposlenom povratniku, računajući od dana raspisivanja Javnog poziva za odabir korisnika po Programu "Realizacija projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske" Projekt "Investicije, projekti i obrtna sredstva u maloj privredi i poljoprivredi kroz sufinanciranje putem Banke" ("Službene novine Federacije BiH", broj 65/12), a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana zaključivanja ugovora o namjenskom korištenju grant sredstava, što će dokazati potvrdama nadležnog općinskog organa o ostvarenom povratku: preslikarna ličnih karata za iste, te ugovorima o zasnivanju radnog odnosa, kao i potvrdama nadležnih institucija o izvršenoj prijavi uposlenih."
Iza alineje 2. dodaje se nova alineja 3. koja glasi:
"-     korisnik je dužan uposlene povratnike držati neprekidno u radnom odnosu tri godine, a u slučaju da se u tom periodu uprazni radno mjesto dužan je uposliti novog povratnika u roku od 30 dana od dana kada je radno mjesto ostalo upražnjeno. Ukoliko to nije moguće iz objektivnih razloga, korisnik je dužan izvršiti ovu obvezu u roku ne dužem od šest mjeseci od dana kada je radno mjesto ostalo upražnjeno, uz uvjet da se obveza zadržavanja povratnika u radnom odnosu od tri godine produži za taj period."
Dosadašnje alineje 3. do 7. postaju alineje 4. do 8.
U dosadašnjoj alineji 7. koja postaje alineja 8. iza broja "5" veznik "i" se zamjenjuje zarezom, a iza broja "6." dodaju riječi: "i 7. ove točke".

 

II

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 283/2015
12. ožujka 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.