Na temelju članka 11. stavak 4. Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/14), a u vezi sa odredbom članka 21. Uredbe o postupku financijske konsolidacije gospodarskih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/14), po prijedlogu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 148. sjednici, održanoj 12.01.2015. godine, donosi

 

O D L U K U

O FINANCIJSKOJ KONSOLIDACIJI GOSPODARSKOG
DRUŠTVA "MAPEX" D.D. MAGLAJ

 

I

 

Ovom odlukom odobrava se financijska konsolidacija gospodarskom društvu "MAPEX" d.d. Maglaj u čijem osnovnom kapitalu je učešće privatnog kapitala 100% (u daljem tekstu: "MAPEX").

 

II

 

Financijska konsolidacija gospodarskom društvu "MAPEX" se odobrava u cilju osiguranja likvidnosti poslovanja i obuhvata izmirenje dugovanja na teret kapitala društva vezano za dugovanja nastala zaključno do 30.09.2013. godine na osnovu:
- doprinosa za zdravstveno osiguranje, u iznosu od 207.728,25 KM
- doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, u iznosu od 11.621,24 KM

 

III

 

Izmirenje dugovanja iz točke II Odluke, gospodarsko društvo "MAPEX" izvršit će na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa svakom nadležnom federalnom i kantonalnom institucijom.
Primjerak Sporazuma se dostavlja Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IV

 

Zadužuje se Skupština privrednog društva "MAPEX" da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije.

 

V

 

Zadužuje se "MAPEX" da jednom mjesečno izvješćuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o svim aktivnostima koje provodi u cilju realizacije ove odluke.

 

VI

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dužno je pratiti realizaciju financijske konsolidacije "MAPEX" i o tome redovno a najmanje jednom u šest mjeseci informirati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Postupak financijske konsolidacije odobren ovom odlukom ne može trajati duže od 10. jula 2017. godine.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 19/2015
12. siječnja 2015. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.