Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 146. sjednici, održanoj 30.12.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU STRATEGIJE POVEĆANJA KONKURENTNOSTI I PRIVLAČENJA ULAGANJA U VRIJEDNOSNE LANCE
MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA
I VOĆA I POVRĆA U FEDERACIJI BOSNE
I HERCEGOVINE (2014.-2020.)

 

I

 

 

Usvaja se Strategija povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda i voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine (2014.- 2020.).

 

II

 

Sastavni dio ove odluke čine Strategija povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda i voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine (2014.-2020.) i Akcioni plan za realizaciju aktivnosti planiranih Strategijom povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka, i mliječnih proizvoda i voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine. (2014.-2020.) i nalaze se u prilogu Odluke.
Strategija iz stava 1. ove tačke će se objaviti u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

III

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministars­tvo finansija - Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, svako u okviru svojih nadležnosti.
Sugerira se kantonalnim vladama, jedinicama lokalne samouprave i nevladinom sektoru da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve potrebne radnje na provođenju ove strategije.

 

IV

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će posebnim rješenjem imenovati Odbor za praćenje realizacije Strategije povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda i voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine sastavljen od predstavnika Međunarodne finansijske korporacije, (l predstavnik), zaduženih federalnih ministarstava iz tačke III ove odluke (5 predstavnika), predstavnika privrednih subjekata iz promatranih lanaca vrijednosti (6 predstavnika), nevladinog sektora (4 predstavnika) i jedinica lokalne samouprave (3 predstavnika).
Odbor za praćenje realizacije Strategije povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda i voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine dužan je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dostavljati godišnji izvještaj o provođenju Strategije iz tačke I ove odluke.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2347/2014
30. decembra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.