Na osnovu čl. 37. i 38. Zakons o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13, 31/14 i 45/14), na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 119. sjednici, održanoj 12.06.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "AKCIONI PLAN
STRATEGIJE OKOLIŠA" UTVRĐENOG BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2014.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I
TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava utvrđenih na poziciji 614100 "Akcioni plan strategije okoliša", razdjel 61. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13 i 45/14).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu sredstva iz tačke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 2.700.000,00 KM (slovima: dva miliona i sedamsto hiljada konvertibilnih maraka), koji je rebalansom Budžeta za 2014. godinu umanjen za 250.000 KM na ukupni iznos 2.450.000,00 KM (slovima: dva rniliona i četiristotine i pedeset hiljada konvertibilnih maraka).

 

III

 

Sredstva iz tačke II ove odluke raspodjeljuju se slijedećim programima:

1. Sufinansiranje projekata za zatvaranje tehnički neuređenih općinskih deponija, unapređenje rada postojećih regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom i/ili tehničko unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH. (Planirana sredstva l .400.000 KM)
Korisnici sredstava: ravnopravno učešće uzet će sve općine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem javnog oglasa.
Cilj programa: U cilju realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008.-2018.) i Federalnog plana upravljanja otpadom potrebno je pružiti pomoć općinama u Federaciji BiH za unaprjeđenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH, a sve u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 72/09) i Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnostima koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/05). Upravljanje komunalnim otpadom podrazumijeva uspostavu odgovarajuće infrastrukture za prikupljanje komunalnog otpada; selektiranje i selektivno prikupljanje komunalnog otpada; recikliranje komunalnog otpada i izgradnju reciklažnih dvorišta i odlaganje komunalnog otpada na okolišno prihvatljiv način na tehnički uređenim regionalnim deponijama. Program će se realizirati putem javuog poziva, gdje bi ravnopravno učešće uzele sve općine. Određenu prednost će imati općine sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, koji prvi put apliciraju, kao i oni kojima nedostaje sredstava za dovršenje projekata iz koncepta integralnog upravljanja otpadom na regionalnom principu, realiziranih u saradnji sa ovim ministarstvom.
Kriteriji za izbor projekata: Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih zahtjeva po javnom pozivu su sljedeći:
1.     Pripremljenost projekta (pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, postojeće dozvole, stepen spremnosti za početak radova i dr.). Stepen realizacije projekata iz oblasti integralnog upravljanja otpadom na regionalnom principu po prethodno odobrenim sredstvima Federalnog ministarstva okoliša i turizma;
2.     Usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, okolišnim planskim dokumentima na kantonalnom i lokalnom, nivou (LEAPi i KEAPi), kao i sa relevantnom prostorno - planskom dokumentacijom;
3.     Izjave općina da će izmijeniti Odluku o komunalnoj djelatnosti u smislu uvođenja obaveze selektiranja otpada na mjestu nastanka i ovjerena kopija sporazuma o zbrinjavanju komunalnim otpadom na regionalnom nivou, odnosno putem odgovarajućeg '" regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom;
4.     Kvalitet ponuđenog tehničkog rješenja i plana prilagođavanja u skladu sa Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnosti koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/05);
5.     Mjerljivi efekti koji se predloženim projektima postižu kao što su: (1) prikupljena količina otpada koja će se selektirati na mjestu nastanka; (2) količina otpada koja će se selektirati nakon prikupljanja otpada; (3) postotak povećanja pokrivenosti područja prikupljanja komunalnog otpada; (4) količine otpada koje će biti moguće odložiti na tehnički (sanitarno) uređenim deponijama (izražene kvantitativno i u omjeru sa količinama iz stava 2.);
6.     Minimalno jedna trećina obezbijeđenih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finmansijsku konstrukciju.
7.     Dokaze o prethodno uloženim sredstvima, u odnosu na cjelokupnu investiciju.
2. Interventna sredstva za finansiranje troškova pomoći i sanacije na poplavljenim područjima (Planirana sredstva 500.000 KM).
Korisnici sredstava: sredstva će se implementirati na teritorijama općina: Maglaj, Žepče, Zavidovići, Doboj - Istok. Doboj - Jug, Domaljevac - Šamac, Orašje, Odžak i drugih općina ugroženim poplavama na području Federacije Bosne i Hercegovine, a koje u cijelosti poštuju naredbu Federalnog štaba civilne zaštite i instrukciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma po pitanju okolišno prihvatljivog zbrinjavanja svih vrsta otpada na područjima zahvaćenim poplavama.
Cilj programa: Sto brža sanacija poplavljenih područja i vraćanje u prvobitno stanje po pitanju okoliša na području Federacije Bosne i Hercegovine.
Kriteriji za izbor projekata: Osnovni kriteriji koji će biti korišten kod evaluacije podnesenih zahtjeva Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za sanaciju područja ugroženog poplavama je:
Poštovanje naredbe Federalnog štaba civilne zaštite sa instrukcijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma po pitanju okolišno prihvatljivog zbrinjavanja svih vrsta otpada na područjima zahvaćenim poplavama.
Izbor najpovoljnijeg/najpovoljnijih dobavljača, a s obzirom na izuzetnu nužnost izvršit će Federalno ministarstvo okoliša i turizma po Zakonu o javnim nabavkama uz primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.
3. Podrška dizanja svijesti o okolišu u Federaciji Bosne i Hercegovine (Planirana sredstva 200.000 KM)
Korisnici sredstava: mogu biti nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša, obrazovne institucije i medijske kuće.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem javnog oglasa.
Cilj programa: U sklopu realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008.-2018.) potrebno je ostvariti partnerski odnos i saradnju sa nevladinim organizacijama, obrazovnim institucijama i medijskim kućama, uz kreiranje i podržavanje projekata kojima se propagira zaštita okoliša i podizanje svijesti građana o potrebi okolišno održivog ponašanja, smanjivanja zagađenja zraka, zaštiti prirode, vode i tla. U tom cilju potrebno je uključivanje, što većeg broja građana kroz medijske kampanje, edukativne i promotivne aktivnosti udruženja građana, aktivnosti u školama i obdaništima i ostalih subjekata zaštite okoliša, te konkretne aktivnosti na terenu.
Kriteriji za izbor projekata: Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih prijava po javnom pozivu su sljedeći:
Pripremljenost projektnog zadatka u skladu sa zahtijevanim sadržajem programa (sveobuhvatnost, pripremljenost i uključenost u projekat, broj korisnika i obuhvat populacije, ciljne grupe kojima je namijenjen projekat, te konkretne aktivnosti na terenu); Kvalitet dostavljene referentne liste izrađenih i implementiranih sličnih projekata vezanih za promotivne i edukativne aktivnosti; Rokovi za realizaciju, cijena, spisak i reference eksperata koji će biti angažirani na realizaciji projekta; Mjerljivi efekti kao što su: (1) medijska pokrivenost (2) originalnost pristupa promotivnim i edukativnim aktivnostima; (3) Postojanje obaveze javne prezentacije i promocije projekta.
4. Sufinansiranje podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine, u ukupnom iznosu od 350.000,00 KM
Korisnici sredstava: uspostavljene institucije zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (spomenici prirode; parkovi prirode i zaštićeni pejzaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Bijambarska pećina, Vreto Bosne; Vodopad Skakavac; pećina Vjetrenica, Tajan i dr.).
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, puteni javnog oglasa.
Pravo učešća na javnom pozivu ostvaruju: javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine.
Cilj projekta: Podrška unapređenju upravljanja uspostavljenim institucijama zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (spomenici prirode; parkovi prirode, zaštićeni pejsaži i dr. kao što su: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; Bijambarska pećina, pećina Vjetrenica, Tajan i dr.). Javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine će putem javnog oglasa biti pozvane da kandidiraju projekte kojima se poboljšava upravljanje, razvoj neophodne infrastrukture i održivo korištenje resursa u zaštićenom području.
Kriteriji za izbor projekata: usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom strategije okoliša, relevantnom prostomo-planskom dokumentacijom, kantonalnim planovima zaštite okoliša i planom upravljanja zaštićenim područjem; Pripremljenost projekta (postojeće dozvole, pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, stepen spremnosti za početak aktivnosti); Mjerljive koristi koje će se dobiti realizacijom kandidovanih projekata u cilju poboljšanja upravljanja zaštićenim područjem i održivog korištenja resursa u zaštićenom području; Visina obezbijeđenih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finansijsku konstrukciju.

 

IV

 

Sredstva iz tačke III ove odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programom iz tačke III ove odluke, a na osnovu Javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma osim interventnih sredstava. Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, "Službenim novinama Federacije BiH", a skraćena verzija u najmanje dva dnevna lista velikog tiraža s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke osim interventnih sredstava za koja će se primijeniti Zakon o javnim nabavkama. Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, ocjenjuje ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma koja donosi konačnu odluku.

 

VI

 

S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

VII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručne Komisije koju imenuje federalna ministrica okoliša i turizma.

 

VIII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, izvještaj o utrošenim sredstvima, dostavit će Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1130/2014
12. juna 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.