Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 119. sjednici, održanoj 12.06.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O OSIGURANJU FINANSijSKE ODRŽIVOSTI OBUKE
ZA ZAPOSLENIKE I IZABRANE ZVANIČNIKE U
JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Strategijom obuke za jedinice lokalne samouprave donosi odluku o osiguranju finansijske održivosti obuke za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, a kroz model finansijske samoodrživosti sistema obuke za jedinice lokalne samouprave.

 

II

 

Modelom finansijske samoodrživosti osigurat će se kontinuirana obuka državnih službenika, namještenika i izabranih zvaničnika u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz sufinansiranje prioritetnih programa obuke.

 

III

 

Model finansijske samoodrživosti je sastavni dio ove odluke i nalazi se u prilogu.

 

IV

 

Programe obuke u skladu sa usvojenim modelom finansijske samoodrživosti će provoditi Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.
Programe obuke za državne službenike i namještenike će provoditi Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine.
Programe obuke za izabrane zvaničnike će provoditi Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.
Godišnje programe obuke odobrava Koordinacione tijelo za obuku jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, a na osnovu provedene analize potreba.

 

V

 

Prema iskazanoj potrebi pojedinih jedinica lokalne samouprave u godišnje programe obuke Koordinacione tijelo može uključiti i dodatne programe obuke odnosno povećati broj polaznika u skladu sa usvojenim modelom.

 

VI

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo pravde i Koordinacione tijelo za obuku u okvirima svoje nadležnosti,

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1127/2014
12. juna 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.