Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02,19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 117. sjednici, održanoj 28.05.2014. godine, donosi

 

O D L U K E

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRIHVATANJE
GRANTA EVROPSKE KOMISIJE ZA TRUST FOND
PRETPRISTUPNOG INSTRUMENTA EVROPSKE UNIJE
(EC IPA) NAMIJENJENOG ZA IZGRADNJU
POSTROJENJA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH
VODA MOSTAR U OKVIRU PROJEKTA ZAŠTITE
KVALITETA VODA

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu; Federacija) prihvata grant namijenjen za finansiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u okvim Projekta "Zaštita kvaliteta voda" (u daljem tekstu: Projekt), po Sporazumu o grantu IPA EC, zaključen između Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Evropske unije (u daljem tekstu: IBRD), u iznosu do 4.750.000,00 EUR.

 

II

 

Sredstva granta iz tačke I ove odluke koristit će se za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Mostar, uključujući izgradnju pumpne stanice za dolazne otpadne vode s grubom i finom rešetkom, pjeskolov, aeracioni bazen, finalni taložnik, pumpnu stanicu za mulj, bazen za stabilizaciju mulja i kasete za sušenje mulja.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- Nacrt Sporazuma o grantu IPA EC za Projekt između IBRD i BiH;
- Nacrt Projektnog sporazuma za Projekt između IBRD i Federacije.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužuju se Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, Agencija za vodno područje rijeke Save - Sarajevo, Agencija za vodno područje Jadranskog mora - Mostar i JP "Vodovod" društvo za vodovod i kanalizaciju d.o.o Mostar, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

Implementacija Sporazuma o grantu iz tačke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VI

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazu­ma između Bosne i Hercegovine i Federacije i Podugovora između Federacije i "Vodovod" društva za vodovod i kanalizaciju d.o.o. Mostar (u daljem tekstu: Vodovod d.o.o. Mostar) za sredstva iz tačke I ove odluke.
Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Podugovora sa Vodovodom d.o.o. Mostar, ovlašćuje se federalni ministar finansija - federalni ministar financija.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1009/2014
28. maja 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.