Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02,19/03,2/06 i 8/06), a u vezi sa članom 7. Zako­na o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03, 34/03 i 65/13) i člana 13. Zakona o Nacionalnom parku "UNA" ("Službene novine Federacije BiH", broj 44/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 114. sjednici održanoj 13.05.2014. godine, donijela je

 

O D L U K U

O UTVRĐ1VANJU KRITERIJA ZA IMENOVANJE
ČLANOVA NADZORNOG ODBORA JAVNOG
PREDUZEĆA NACIONALNI PARK "UNA" DRUŠTVO
SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU BIHAĆ

 

I

 

Ovom odlukom bliže se utvrđuju uslovi i kriteriji za izbor i imenovanje članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća Nacionalni park "UNA" društvo sa ograničenom odgovornošću Bihać.
Pod kriterijima za izbor i imenovanje iz stava l. ove tačke smatraju se stepen obrazovanja, stručno znanje, radno iskustvo, moralni integritet, kao i drugi uslovi i standardi utvrđeni ovom odlukom.

 

II

 

Za člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća Nacionalni park "UNA" može biti izabran kandidat koji ispunjava slijedeće opšte uslove:
1.     Opšti uslovi za imenovanje člana su:
- da je stariji od 18 godina;
- da je državljanin Bosne i Hercegovine;
- da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u periodu od tri godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije;
- da se na kandidata ne odnosi član IX 1. Ustava Bosne i Hercegovine;
- da nije osuđivan.za krivično djelo i za privredni prijestup;
- da nije na funkciji u političkoj stranci u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i dru­gim imenovanjima Federacije Bosne i Hercego­vine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03,34/03 i 65/13).
- da ne postoje smetnje u vezi odredbi Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federa­cije BiH", broj 70/80).
2.     Posebni uslovi za imenovanje članova su:
- VSS - stručna sprema, odnosno diploma visokog obrazovanje prvog ciklusa (koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja,
- najmanje pet godina radnog staža u struci,
- certifikat o usavršavanju predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava gospodarskih društa­va sa udjelom državnog kapitala.

 

III

 

Prilikom procjene kvalifikacija i iskustva svih kandidata uzet će se u obzir i kriteriji navedeni u ovoj tački, a koji će se izraziti u bodovima od i do 5:
- rezultati ostvareni u dosadašnjem radu,
- sposobnost upravljanja finansijskim sredstvima i ljudskim resursima kao i sklonost prema timskom radu,
- komunikacijske i organizacijske sposobnosti.

 

IV

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 865/2014
13. maja 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.