Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine {"Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 42. žurnoj sjednici 13.02.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O IZRADI, SADRŽAJU IPRIMJENI
ŠUMSKOGOSPODARSKOG TEMELJA

 

I

 

Predmet ove odluke je izrada, sadržaj i primjena šumskogospodarskih temelja.
Šumama na prostoru jednog šumskoprivrednog područja gospodari se po odredbama šumskogospodarske osnove.

 

II

 

Šumskogospodarski temelj za državne šutne se donosi za period od deset godina i sadrži: uvodni dio sa razlozima za donošenje i popisom svih katastarskih parcela po katastarskim općinama koje ulaze u šumsko gospodarsko područje; stanje šuma u doba uređivanja; analizu i ocjenu dosadašnjeg gospodarenja šumama; planove gospodarenja i razvoja šuma u skladu sa klasifikacijom šuma i šumskog zemljišta za naredni uredajni period; količinu i dinamiku sječa po vrstama drveća u krupnom drvetu i strukturu sortimenata; obim i vrstu šumsko-uzgojnih radova i 'radova na zaštiti šuma; površine za biološku reprodukciju šuma; mjere za održavanje i poboljšanje biodiverziteta i ostalih ekoloških i socijalnih funkcija Šuma; investicije za izgradnju šumskih puteva, deminiranje i druga investiciona ulaganja; korištenje sekundarnih šumskih proizvoda i ekonomsko-financijsku analizu gospodarenja šumama u narednom uređajnom razdoblju.
Sastavni dio šumskogospodarskog temelja su šumsko­gospodarske karte, uređajni elaborati i knjige evidencija izvršenih sječa i šumsko-uzgojnih radova.

 

III

 

Plan gospodarenja šumama i šumskim zemljištima iz tačke II ove Odluke sastoji se od: plana sječa, plana šumsko uzgojnih radova, plana proizvodnje i tehnologije rada, plana zaštite šuma, plana za očuvanje i unaprjeđenje diverziteta šumskih ekosistema, ekoloških i socijalnih funkcija šume, plana investicionih ulaganja sa posebnim osvrtom na održavanje i izgradnju šumske transportne infrastrukture i plana korištenja nedrvnih proizvoda šuma.

 

IV

 

Šumskogospodarski temelj za državne Šume donosi kantonalno ministarstvo nadležno za poslove Šumarstva (u daljnjem tekstu: kantonalno ministarstvo) uz pribavljenu suglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) koja se izdaje na osnovu prijedloga stručne komisije i mišljenja jedinice lokalne samouprave.
Šumskogospodarski temelj za privatne šume donosi kantonalno ministarstvo na osnovu prijedloga stručne komisije i mišljenja jedinice lokalne samouprave.

 

V

 

Bez pribavljene suglasnosti Federalnog ministarstva šumskogospodarski temelj za državne šume ne može se primjenjivati.

 

VI

 

Korisnik šuma financira izradu šumskogospodarskog temelja za državne šume i odgovoran je za njenu pravovremenu izradu.
Korisnik šuma dužan je, najmanje 120 dana prije isteka roka važenja šumskogospodarskog temelja, kantonalnom ministarstvu, uz zahtjev za izdavanje suglasnosti, dostaviti dva primjerka novoizrađene osnove i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijem području se ista treba realizirati.
Nadzor nad izradom šumskogospodarskog temelja vrsi se putem kantonalnog ministarstva.
Izrada i nadzor nad izradom šumskogospodarskog temelja za privatne šume financira se iz proračuna kantona.

 

VII

 

Šumskogospodarski temelj može izrađivati gospodarsko društvo registrirano za obavljanje poslova u šumarstvu koje u stalnom radnom odnosu ima najmanje četiri diplomirana inžinjera šumarstva/mastera šumarstva koji će raditi na izradi osnove, i to:
1.     za uzgoj i zaštitu šuma,
2.      uređivanje i otvaranje šuma,
3.      iskorištavanje šuma i
4.      ekonomiku u šumarstvu,
sa radnim iskustvom na navedenim poslovima od najmanje pet godina nakon završene visoke stručne spreme.
Federalno ministarstvo izdaje suglasnost za izradu šumskogospodarskog temelja gospodarskom društvu koje ispunjava uvjete iz stavka l. ove točke.
Suglasnost za izradu šumskogospodarskog temelja iz stavka 2. ove točke izdaje se na razdoblje od dvije godine.

 

VIII

 

U privitku ove Odluke su Elementi za izradu šumskogospodarskog temelja koji čine njen sastavni dio.

 

IX

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove - Šumarska inspekcija je ovlaštena i zadužuje se da vrsi nadzor nad realiziranjem šumskogospodarskog temelja.

 

X

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH" i primjenjivaće se do donošenja propisa za oblast šumarstva na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V broj 243/2014
13. veljače 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.