Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 144. sjednici, održanoj 18.12.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRIHVATANJE GRANTA EUROPSKE KOMISIJE ZA TRUST FOND PRETPRISTUPNOG INSTRUMENTA EUROPSKE UNIJE (EC IPA TF) ZA DRUGI PROJEKT UPRAVLJANJA ČVRSTIM OTPADOM: NEUM, BOSANSKA KRUPA, SREBRENIK I SARAJEVO

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvata grant namijenjen za finansiranje Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom: Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Sarajevo (u daljem tekstu; Projekt), po Sporazumu o grantu između Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (u daljem tekstu: IBRD) u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Evropske unije, u ukupnom iznosu od 4.465.000,00 EUR.
Sredstva granta, Federacija će posebnim Podugovorima prenijeti na uključena komunalna preduzeća u općinama Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Grad Sarajevo, na sljedeći način:

- Općina Neum:

1.140.000,00 EUR

- Grad Sarajevo:

1.425.000,00 EUR

- Općina Bosanska Krupa

950.000,00 EUR

- Općina Srebrenik:

950.000,00 EUR

 

II

 

Sredstva granta iz tačke I ove odluke koristit će se za poboljšanje raspoloživosti, kvaliteta, okolišne prihvatljivosti i finansijske održivosti usluga zbrinjavanja čvrstog otpada u uključenim regijama i uključenim komunalnim preduzećima u općinama Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Grad Sarajevo.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- Sporazum o grantu za Projekt, između BiH i IBRD-a;
- Nacrt Projektnog sporazuma između Federacije i IBRD-a;
- Nacrt Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužuju se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" d.o.o. Sarajevo, Javno poduzeće "Komunalno Neum" d.o.o. Neum, Javno preduzeće "9. SEPTEMBAR" d.d. Srebrenik i Javno komunalno preduzeće "10. JULI" d.o.o. Bosanska Krupa, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

Implementacija Sporazuma o grantu iz tačke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VI

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije, Sporazuma o pod-grantu između Federacije i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Rad" d.o.o. Sarajevo, Sporazuma o pod-grantu između Federacije i Javnog poduzeća "Komunalno Neum" d.o.o. Neum, Sporazuma o podgrantu između Federacije i Javnog preduzeća "9. SEPTEMBAR" d.d. Srebrenik i Sporazuma o pod-grantu između Federacije i Javnog komunalnog preduzeća "10. JULI" d.o.o. Bosanska Krupa, za sredstva iz tačke I ove odluke.
Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma, Sporazuma o pod-grantu iz prethodnog stava ove tačke, ovlašćuje se federalni ministar finansija - federalni ministar financija.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2273/2014
18. decembra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.