Na osnovu člana 3. i člana 19. stav I Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a na prijedlog Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 72. sjednici, održanoj 24.01.201.3. godine, donijela je

 

U R E D B U

O DODJELI ZAMJENSKIH STANOVA, OBNOVU
RANIJE ZAKLJUČENIH UGOVORA O KORIŠTENJU
STANOVA I DODJELU STANOVA NA KORIŠTENJE IZ
STAMBENOG FONDA PRIJAŠNJEG FEDERALNOG
MINISTARSTVA ODBRANE I VOJSKE FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE

 

I OPĆE ODREDBE

 

Član 1.

 

Ovom uredbom uređuju se kriteriji, postupak i nadležnost za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova i dodjelu na korištenje stanova iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije na kojima pravo upravljanja i raspolaganja ima Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Stanovi iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije, kojima raspolaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, dodjeljuju se kao zamjenski stanovi, obnavljaju ranije zaključeni ugovori o korištenju i dodjeljuju na korištenje pod uslovima propisanim Zakonom o stambenim odnosima, Zakonom o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima ("Službene novine Federacije BiH", broj 11/98, 38/98, 12/99, 18/99, 27/99, 43/99, 37/01, 56/01, 15/02, 24/03, 29/03 i 81/09) Uputstvom Federalnog ministarstva prostornog uređenja za dodjelu zamjenskih stanova ("Službene novine Federacije BiH", broj 26110) i ovom uredbom.

 

Član 2.

 

Stanovima u smislu ove uredbe smatraju se stanovi prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije na kojima pravo upravljanja u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ima Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Član 3.

 

Evidenciju stanova iz člana 2. ove uredbe, vodi Odjeljenje za stambene i imovinsko pravne poslove Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Evidenciju podnijetih zahtjeva za dodjelu zamjenskih stanova, zahtjeva za obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana, te zahtjeva za dodjelu stanova na korištenje vodi Odjeljenje za stambene i imovinsko pravne poslove Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.

 

II

DODJELA ZAMJENSKIH STANOVA
1. Lica kojima se mogu dodijeliti zamjenski stanovi

 

Član 4.

 

Zamjenski stan dodjeljuje se licima iz člana 18d. stav 7. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima.

 

Član 5.

 

Licu iz člana 4. ove uredbe može se dodijeliti zamjenski stan ako on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju riješeno stambeno pitanje i uz ispunjenje kriterija i mjerila predviđenih ovom uredbom.

2. Postupak dodjele zamjenskog stana

 

Član 6.

 

Dodjela zamjenskog stana vršit će se u skladu sa Zakonom o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, Uputstvom Federalnog ministarstva prostornog uređenja za dodjelu zamjenskog stana i ovom uredbom.

 

Član 7.

 

Zahtjev za dodjelu zamjenskog stana podnosi se Prvostepenoj stambenoj komisiji za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana i dodjelu stanova na korištenje, putem Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Ako od podnošenja zahtjeva iz stava 1. ovog člana do njegovog rješavanja, odnosno do useljenja u stan dat kao zamjenski stan, u međuvremenu nastupe promjene koje su od uticaja na dodjelu stana, red prvenstva ili strukturu stana, lice koje je podnijelo zahtjev dužno je odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana nastanka tih promjena pismeno o tome obavijestiti Službu za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Za tačnost podataka navedenih u zahtjevu za dodjelu zamjenskog stana odgovara podnosilac zahtjeva.

 

Član 8.

 

Zamjenski stanovi dodjeljivat će se prema sljedećem prioritetima:
1.      Licima koja su stanove otkupili od prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane, ali su iz istih iseljeni jer su vraćeni ili će se vratiti ranijem nosiocu stanarskog prava,
2.     Licima kojima su od strane prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane     dodijeljeni stanovi na korištenje, ali su  iz istih iseljeni jer su  vraćeni ranijem nosiocu stanarskog prava.

 

Član 9.

 

Pravo na useljenje u zamjenski stan stiče se po pravosnažnosti rješenja o dodjeli zamjenskog stana.

 

Član 10.

 

Lice kome je dodijeljen zamjenski stan dužno je da se u isti useli u roku od 30 dana po pravosnažnosti rješenja o dodjeli.
Ukoliko lice ne useli u stan u navedenom roku, smatrat će se da je odustalo od useljenja i taj stan se dodjeljuje drugom licu u skladu sa redom prvenstva odnosno rang-listom,
U slučaju da lice iz stava I ovog člana iz drugih objektivnih razloga nije u mogućnosti da se useli u stan, rok se može produžiti za novih 30 dana počev od dana prestanka tih razloga.

 

Član 11.
Odredbe člana 15. ove uredbe odnose se i na dodjelu zamjenskih stanova.

 

III

OBNOVA RANIJE ZAKLJUČENIH UGOVORA O KORIŠTENJU STANA I DODJELA STANA NA KORIŠTENJE

 

Član 12.

 

Obnova ugovora o korištenju ili dodjela na korištenje može se vršiti za stanove iz člana 13. Zakona o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima.

1. Lica kojima se mogu dodijeliti stanovi na korištenje ili obnoviti ranije izdati ugovori o korištenju stana

 

Član 13.

 

Obnova ranije zaključenih ugovora o korištenju stana ili dodjela stana na korištenje vrši se licima iz člana 2. stav 4. i člana 18d. stav 6. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima sljedećim kategorijama:
1.     porodicama šehida i poginulih boraca,.
2.     ratnim vojnim invalidima,
3.     demobiliziranim borcima Armije Bosne i Hercegovine i HVO,
4.     zaposlenicima prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Član 14.

 

Izuzetno, na korištenje može se dodijeliti stan kategorijama lica iz člana 13. ove uredbe, koji nemaju status privremenog korisnika ako su u stan uselili na osnovu saglasnosti davaoca stana na korištenje bez odgovarajućeg akta o dodjeli stana i ako za iste do donošenja ove uredbe davalac stana na korištenje nije podnio nadležnom organu zahtjev za iseljenje.
Dodjela stana na korištenje licima iz stava 1. ovog člana vršit će se bez reda prvenstva - rang liste i uz ispunjenje uslova određenih članom 15. ove uredbe.

 

2. Postupak za obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana i dodjelu stanova na korištenje

 

Član 15.

 

Licima iz člana 13. i člana 14. ove uredbe obnavljaju se ranije zaključeni ugovori o korištenju stana ili dodjeljuju stanovi na korištenje u skladu sa odredbama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima i ovom uredbom, uz ispunjenje sljedećih uslova:
1.     Da on ili član njegovog porodičnog domaćinstva nije dobrovoljno predao nekretninu u kojoj je živio na dan 30. april 1991. godine,
2.     Da on ili član njegovog porodičnog domaćinstva nije dobrovoljno zamijenio nekretninu u kojoj je živio na dan 30. april 1991. godine,
3.     Da on ili član njegovog porodičnog domaćinstava nisu u posjedu kuće ili stana u kojoj je živio na dan 30. april 1991. godine,
4.     Da on ili član njegovog porodičnog domaćinstva nisu na drugi način riješili svoje stambeno pitanje (kupovinom stana ili kuće) i da nemaju u vlasništvu porodičnu stambenu kuću ili stan na području Bosne i Hercegovine,
5.      Da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu preduzeli nikakve radnje u cilju rješavanja stambenog pitanja (donacije i stambeni krediti i sl.),
6.     Da nije bez stana ostao svojom voljom ili krivicom (odlukom suda, u postupku razvoda braka, odricanjem od nasljedstva, poklonom) ili se na drugi način doveo u situaciju da je neriješenog stambenog pitanja.

 

Član 16.

 

Postupak za obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana ili dodjelu stana na korištenje pokreće se podnošenjem zahtjeva Prvostepenoj stambenoj komisiji za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana ili dodjelu stanova na korištenje putem Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Uz zahtjev se prilažu dokumenti kojima se dokazuju navodi iz zahtjeva:
- o podnosiocu zahtjeva,
- članovima njegovog porodičnog domaćinstva,
- stambenim prilikama, o radnom stažu,
- zdravstvenom stanju,
i druga dokumenta koja su značajna za utvrđivanje bodova prema kriterijima i mjerilima za dodjelu stana i ispunjenje uslova dodjele navedenih u članu 15. ove uredbe.

 

Član 17.

 

Obnova ranije zaključenih ugovora o korištenju stana vrši se uz ispunjenje uslova određenih članom 2. stav 4. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima i članom 15. ove uredbe bez reda prvenstva (rang-liste).

 

Član 18.

 

Dodjela stanova na korištenje vršit će se uz ispunjenje uslova određenih članom 18d. stav 6. Zakona o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima i članom 15. ove uredbe, prema redu prvenstva (rang-listi).

 

Član 19.

 

Nezavisno od rang-liste odnosno izuzimanjem iz reda prvenstva, rješavat će se stambeno pitanje porodici sa dva i više poginulih boraca i djeci bez oba roditelja porodice Šehida i poginulog borca.

 

Član 20.

 

Odsjek za stambene poslove Službe za zajedničke poslove Organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine utvrđuje red prvenstva rang-listu, za dodjelu stanova na korištenje, prema broju bodova ostvarenih na osnovu kriterija i mjerila za dodjelu stana određenih ovom uredbom.
Podnosilac zahtjeva može pismenim putem dati primjedbu na red prvenstva rang - listu nakon čega se primjedba razmatra i red prvenstva rang-lista ažurira.

 

Član 21.

Devastirani stanovi mogu biti predmet dodjele na korištenje uz pismenu saglasnost lica kome se stan dodjeljuje.

 

IV

KRITERIJI I MJERILA ZA DODJELU STANA
1. Osnovni i dopunski kriteriji

 

Član 22.

 

1.      Osnovni kriteriji:
a.      stambena situacija,

2.      Dopunski kriteriji:
a.      dužina radnog staža,
b.      broj članova porodičnog domaćinstva,
c.      učešće u oružanim snagama za vrijeme rata,
d.      procent invalidnosti ratnog vojnog invalida,
e.      broj poginulih članova porodičnog domaćinstva,
f.      zdravstveno stanje podnosioca zahtjeva i članova njegovog porodičnog domaćinstva,
g.     odlikovanja stečena u ratu.

 

Član 23.

 

(a) Stambena situacija,
- Licu bez stana daje se 100 bodova

 

Član 24.

 

Dužina radnog staža se utvrđuje na osnovu akta nadležne ustanove iz kojeg se može vidjeti tačan period radnog staža podnosioca zahtjeva.
Za svaku godinu radnog staža daje se l bod.
Radni staž bračnih drugova se zbraja (najviše 50 bodova).
Podnosilac zahtjeva - članu porodice šehida i poginulog borca računa se i radni staž šehida poginulog borca.
Ukoliko podnosilac zahtjeva ima u toku godine više od 6 (šest) mjeseci radnog staža, u vrijeme podnošenja zahtjeva, računat će se cijela godina i licu se daje l bod za tu godinu.
Za svakog člana porodičnog domaćinstva utvrđuju se po 3 boda.
Članom porodičnog domaćinstva u smislu ovog pravilnika smatraju se: bračni drug, roditelji i djeca (rođena u braku i izvan braka, usvojeno ili pastorak) ako sa podnosiocem zahtjeva žive u zajedničkom domaćinstvu.
Učešće u oružanim snagama za vrijeme rata utvrđuje se na osnovu akta nadležnog organa.
Za svaku godinu provedenu u ratu u Oružanim snagama BiH (ARBiH, HVO, MUP) utvrđuju se 4 boda, a kod nepune godine za tri mjeseca provedena u ratu utvrđuje se l bod.
Porodici šehida i poginulog borca i ratnom vojnom invalidu koji je zbog ranjavanja bio nesposoban za vojnu službu učešće u oružanim snagama računa se od dana pristupanja pa do po potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma (14.12.1995. godine).
Procent invalidnosti RVI utvrđuje se na osnovu rješenja Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Procent invalidnosti računa se počev od 20% invalidnosti gdje se kao osnov utvrđuje 10 bodova, a za svakih narednih 10% invalidnosti utvrđuje se po dodatnih 5 bodova.
Podnosiocu zahtjeva porodici poginulog borca utvrđuje se 50 bodova.
Zdravstveno stanje podnosioca zahtjeva i članova njegovog porodičnog domaćinstva utvrđuje se na osnovu ljekarskog uvjerenja nadležne zdravstvene ustanove da se radi o teškoj bolesti.
- Za tešku trajnu bolest utvrđuje se 5 bodova po oboljelom članu, a najviše 10 bodova.
Za odlikovanja stečena u ratu (Zlatni ljiljan i Trolist) utvrđuje se 10 bodova.

 

Član 25.

 

Ako dva ili više lica iz člana 4. i člana 13. ove uredbe imaju isti ukupan broj bodova pri utvrđivanju reda prvenstva, rang-liste, prednost ima lice: koje ima status porodice poginulog borca, koje ima veći broj bodova po osnovu učešća u ratu, veći broj bodova po osnovu tjelesnog oštećenja, koje je u penziji, koje ima veći broj bodova po osnovu radnog staža, koje ima veći broj bodova po osnovu broja članova porodičnog domaćinstva.

2. Određivanje pripadajuće strukture stana

 

Član 26.

 

Podnosiocu zahtjeva za dodjelu stana na korištenje određuje se stan sljedeće strukture:
1.     Samac ili lice sa jednim članom porodičnog domaćinstva /jednosoban/,
2.     Lice sa dva člana porodice /dvosoban - dvoiposoban/,
3.     Lice sa tri člana porodice /dvoiposoban - trosoban/,
4.     Lice sa četiri i više i više članova porodice /trosoban - i više/.

 

Član 27.

 

Uz pisanu saglasnost licu može biti dodijeljen stan manje strukture od pripadajuće.

 

V

STAMBENE KOMISIJE

 

2. Sastav i imenovanje komisija

 

Član 28.

 

Prvostepenu stambenu komisiju za dodjelu zamjenskih stanova, dodjelu stanova i obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova (u daljem tekstu Prvostepena stambena komisija) imenuje i razrješava direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine, vodeći računa o kvalifikacionoj, organizacionoj, strukovnoj i nacionalnoj zastupljenosti.
Prvostepena stambena komisija ima pet članova i zapisničara.
Radu Komisije mogu prisustvovati predstavnici kategorija lica iz člana 13. ove uredbe.

 

Član 29.

 

Za rješavanje po žalbi protiv odluka Prvostepene stambene komisije Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovat će Drugostepenu stambenu komisiju.
Drugostepena stambena komisija ima tri člana i zapisničara.

 

Član 30.

 

Članovi Prvostepene stambene komisije i Drugostepene stambene komisije imenuju se na period od jednu godinu.
Aktom o imenovanju komisije određuje se predsjednik komisije i njegov zamjenik.

 

Član 31.

 

Stambena komisija odluku donosi većinom glasova.
Na sjednici komisije moraju biti prisutni svi članovi.
Na sjednicama komisije vodi se zapisnik, u koji se obavezno unose: broj prisutnih članova, pitanja o kojim se raspravljalo i odluke koje se donose.
Zapisnik potpisuju svi članovi komisije i zapisničar.

 

Član 32.

 

Nakon imenovanja komisija iste su obavezne u roku od 15 dana donijeti Poslovnik o radu.

1. Nadležnosti komisija

 

Član 33.

 

Prvostepena stambena komisija nadležna je:
1.     da vrši dodjelu zamjenskih stanova,
2.     da vrši dodjelu stanova na korištenje,
3.     da vrši obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana.

 

Član 34.

 

Prvostepena stambena komisija i Drugostepena stambena komisija donose odluke u formi rješenja i zaključaka.
Obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana Prvostepena stambena komisija vrši donošenjem rješenja.

 

Član 35.

 

Rješenja i zaključke iz člana 34. ove uredbe potpisuju predsjednici Prvostepene stambene komisije i Drugostepene stambene komisije.

 

Član 36.

 

Protiv odluka Prvostepene stambene komisije može se podnijeti Žalba u roku od 15 dana od dana dostavljanja.
Žalba se podnosi Drugostepenoj stambenoj komisiji za koju administrativno tehničke poslove vrsi Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Drugostepena stambena komisija dužna je u roku od 30 dana od dana prijema žalbe donijeti odluku po žalbi.

 

Član 37.

 

Drugostepena stambena komisija nadležna je:
1.     da rješava po žalbama protiv odluka Prvostepene stambene komisije,
2.     da rješava po žalbama protiv odluka prijašnje Zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine kojima su odbijeni zahtjevi za dodjelu stanova i obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova.

 

Član 38.

 

Odluke Drugostepene stambene komisije su konačne. Protiv istih se ne može uložiti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod nadležnog suda u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

 

VI PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Član 39.

 

Postupci dodjele stanova na korištenje i obnove ugovora o korištenju stana započeti prije stupanja na snagu ove uredbe okončat će se po odredbama ove uredbe.

 

Član 40.

 

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 77/2013
24. januara 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.