Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa članom 436. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 35/03, 37/03, 56/03, 78/04, 28/05, 55/06, 27/07, 53/07 i 9/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 73. sjednici održanoj 16.01.2013. godine, donosi

 

U R E D B U

O UTVRĐIVANJU I PRIMJENI JEDINSTVENIH
KRITERIJA ZA ZAKLJUČIVANJE SPORAZUMA,
ODNOSNO SUDSKE NAGODBE O POSTOJANJU
ŠTETE, VRSTI I VISINI NAKNADE ZBOG
NEOSNOVANOG PRITVORA, ODNOSNO
NEOSNOVANOG LIŠENJA SLOBODE

 

Član l.

 

Ovom uredbom uređuju se jedinstveni kriteriji za zaključi­vanje Sporazuma, odnosne sudske nagodbe o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora odnosno neosnovanog lišenja slobode.
Ovu uredbu primjenjuje Federalno ministarstvo pravde prilikom zaključivanja Sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosne neosno­vanog lišenja slobode iz člana 436. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a može je primijeniti i Federalno pravobranilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federalno pravobranilaštvo) prilikom zaključi­vanja sudske nagodbe o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode u pokrenutim sudskim postupcima.

 

Član 2.

 

Za zaključivanje Sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosnova­nog lišenja slobode, odnosno sudske nagodbe u dijelu koji se odnosi na naknadu nematerijalne štete, utvrđuje se iznos u visini od 60,00 KM za jedan dan neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode.

 

Član 3.

 

Za zaključivanje Sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosnova­nog lišenja slobode, odnosno sudske nagodbe u dijelu koji se odnosi na naknadu materijalne štete, Federalno ministarstvo pravde, odnosno Federalno pravobranilaštvo će na osnovu objektivnih i vjerodostojnih dokaza dostavljenih od strane podnosioca zahtjeva iz člana 436. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno tužitelja iz podnesenog tužbenog zahtjeva, utvrditi visinu u svakom pojedinačnom slučaju.
Sporazum, odnosno sudska nagodba iz stava l. ovog člana mogu se zaključiti samo ukoliko Federalno ministarstvo pravde, odnosno Federalno pravobranilaštvo, utvrde da je došlo do stvarnog gubitka u imovini podnosioca zahtjeva odnosno tužitelja u dokazanom novčanom iznosu koji je izravna posljedica neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode.

 

Član 4.

 

Federalno ministarstvo pravde, odnosno Federalno pravo­branilaštvo dužno je u roku od 15 dana od dana zaključivanja sporazuma, odnosno sudske nagodbe o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosno­vanog lišenja slobode, primjerak zaključenog sporazuma, odnosno sudske nagodbe dostaviti Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija radi realizacije.
Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija dužno je u roku od 15 dana od dana prijema spora­zuma, odnosno sudske nagodbe iz stava 1. ovog člana izvršiti realizaciju sporazuma, odnosno sudske nagodbe.

 

Član 5.

 

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 41/2013
16. januara 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić. s. r.