Na temelju članka 19. stavak l. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 24. stavak 1. Zakona o sustavu državne potpore u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 10/12), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 90. sjednici održanoj 04.12.2013. godine, donosi

 

U R E D B U

O NAMJENI, KRITERIJIMA l UVJETIMA ZA DODJELU
DRŽAVNE POTPORE U FEDERACIJI BOSNE I
HERCEGOVINE

I. OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.
Namjena Uredbe

 

Ovom uredbom se utvrđuje namjena državne potpore, uvjeti za dodjelu državne potpore, kategorija korisnika državne potpore, dozvoljeni troškovi po sektorima, maksimalna dozvoljena visina državne potpore i ostali važeći kriteriji za dodjelu državne potpore za posebne ciljeve državne potpore.
Odredbe ove uredbe se odnose na sljedeće vrste državne potpore:

1)     Državna potpora za promoviranje regionalnog razvoja

2)     Horizontalna državna potpora:
a)     državna potpora malim i srednjim gospodarskim subjektima;
b)     državna potpora sa sanaciju i restrukturiranje gospodarskih subjekata u teškoćama;
c)     državna potpora za upošljavanje uposlenika koji se teže upošljavaju ili sa invaliditetom;
d)     državna potpora za zaštitu životne sredine;
e)      državna potpora za istraživanje, razvoj i inovacije;
f)      državna potpora za usavršavanje;
g)      državna potpora u obliku rizičnog kapitala;
h)     državna potpora u oblasti kulture;
3)     Vertikalna državna potpora - potpora posebnim sektorima:
a)     državna potpora u sektom proizvodnje čelika;
b)     državna potpora gospodarskim subjektima u sektoru vađenja uglja;
c)     državna potpora u sektom prometa
4)     Državna potpora male vrijednosti (de minimis državna potpora),

 

Članak 2.
Pojmovi koji se koriste u uredbi
Pojmovi koji se koriste u ovoj uredbi imaju sljedeće značenje:
1) Gospodarski subjekti (gospodarska društva) su društva i njihove grupacije (unije ili udruženja), po­duzeća i poduzetnici, (bez obzira na vrstu vlasništva, mjesto registracije ili prebivališta, sjedišta), javne institucije, javna poduzeća i poduzeća koja kontrolira država, ostala fizičke i pravne osobe koje izravno ili neizravno, periodično ili jednokratno, sudjeluju na tržištu, (bez obzira na njihov pravni status, vrstu vlasničkog odnosa), kao i neprofitne organizacije. Gospodarski subjekti, ovisno od pokazatelja utvrđenih na dan sastavljanja financijskih izvješća u poslovnoj godini koja je prethodila dodjeli državne potpore, a  prema sljedećim kriterijima: visina prihoda, vrijednost imovine, prosječan broj uposlenika u toku poslovne godine i razvrstavaju se na:
a)     Male gospodarske subjekte - oni koji ispunja­vaju najmanje dva od sljedećih uvjeta: prosječan broj uposlenih je manji od 50, prosječna vrijednost poslovne imovine na kraju poslovne godine je manja od 1.000.000,00 KM, ukupan godišnji prihod je manji od 2.000.000,00 KM.
b)     Srednje gospodarske subjekte - oni koji na dan sastavljanja financijskih izvješća ispunjavaju najmanje dva od sljedećih uvjeta: prosječan broj
uposlenih u toku godine je od 50 do 250, prosječna vrijednost poslovne imovine na kraju poslovne godine iznosi od 1.000.000,00 KM do 4.000.000,00 KM, ukupan godišnji prihod iznosi od 2.000.000,00 KM do 8.000.000,00 KM. U srednja pravne osobe svrstavaju se i one čije su vrijednosti veće od gornjeg iznosa jednog od uvjeta iz ovog stavka.
c)     Velike gospodarske subjekte - gospodarski subjekti koji nisu srednji ili mali gospodarski subjekti, odnosno prelaze gornje vrijednosti iz najmanje dva uvjeta iz točke I ovog članka. Osim pomenutih pravnih osoba, velike pravne osobe su banke, mikro-kreditne organizacije, Štedno-kredime zadruge, društva za psiguranje, leasing društva, društva za upravljanje investicij­skim fondovima, društva za upravljanje obvez­nim odnosno dobrovoljnim mirovinskim fondovima, brokersko-dilerska društva i druge finan­cijske organizacije.
2)     Poduzetnikje društvo koje u svojstvu pravne osobe obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i roba, kao i . vršenja usluga na tržištu čije poslovanje je uređeno Zakonom o gospodarskim društvima radi stjecanja dobiti, kao i samostalni poduzetnik (obrtnik) fizička osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost sukladno Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima radi stjecanja dohotka. U poduzetnike se ubrajaju javna poduzeća čije poslovanje je uređeno Zakonom o javnim poduzećima.
3)     Zaštita životne sredine je mjera utvrđena radi otklanjanja ili sprečavanja štete po fizičko okruženje ili prirodne resurse nastale aktivnostima korisnika, smanjenja rizika od nastupanja takve štete ili efikasnijeg korištenja prirodnih resursa, uključujući mjere energetskih ušteda i korištenja obnovljivih izvora energije.
4)     Obnovljivi izvori energije obuhvataju sljedeće obnovljive nefosilne izvore energije: energija vjetra, solarna i geotermalna energija, energija talasa, plime i oseke, instalacije na vodotokovima, biomasa, deponijski gas, gas iz postrojenja za tretman otpadnih voda i biogas.
5)     Biomasa je biorazgradiva frakcija proizvoda, otpada ili rezidua (kontaminat -"štetna tvar") u poljoprivredi (uključujući supstance biljnog i životinjskog porijekla), šumarstvu i srodnim gospodarskim granama, kao i biorazgradive frakcije industrijskog i komunalnog otpada.
6)     Biogorivo je gorivo u tečnom ili gasovitom stanju za transport koje se proizvodi iz biomase.
7)     Energija iz obnovljivih izvora energije je energija koju proizvode postrojenja isključivo iz obnovljivih izvora energije, kao i udio u pogledu kalorijske vrijednosti energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije u kombiniranim postrojenjima koja koriste i konvencionalne izvore energije. Obuhvata i obnovljivu električnu energiju koja se koristi za punjenje sustava za skladištenje, ali ne i električnu energiju proizvedenu kao rezultat sustava za skladištenje.
8)     Uposlenik koji se teže upošljava je svaka osoba koje:
a)     nije bilo u redovnom radnom odnosu proteklih 6 mjeseci ili
b)     nije steklo srednju stručnu spremu ili stručne kvalifikacije ili
c)     je starije od 50 godina ili
d)     živi kao odrasli samac sa jednim ili više izdržavanih osoba ili
e)     radi u sektoru ili struci u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj je neravnoteža između polova bar 25 % veća od prosječne neravnoteže između polova u svim gospodarskim sektorima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a pripada tom nedovoljno zastupljenom polu ili
f)      pripada nacionalnoj manjini u Federaciji Bosne i Hercegovine kojoj je potreban razvoj njenog lingvističkog profila, stručno usavršavanje ili radno iskustvo kako bi se povećali izgledi za stalno uposlenje,
9)     Uposlenik koji se izrazito teško upošljava je svaka osoba bez uposlenja 24 mjeseca ili duže.
10)   Uposlenik sa invaliditetom je svaka osoba:
a)     kojoj je priznat invaliditet prema nacionalnom pravu; ili
b)     sa priznatim ograničenjima koja proizlaze iz fizičkog, mentalnog ili duševnog oštećenja.
11)   Javno poduzeće je pravna osoba koja je upisana u sudski registar kao gospodarsko društvo i koje obavlja djelatnost od javnog društvenog interesa (energetika, komunikacije, komunalna djelatnost, upravljanje javnim dobrima i druge djelatnosti od javnog društvenog interesa ili javno poduzeće def. drugim propisima), a može biti organizirano kao društvo kapitala.
12)   Gospodarski subjekti u teškoćama su oni koji nisu u stanju da bilo svojim vlastitim sredstvima ili sredstvima koja mogu dobiti od svojih vlasnika/akcionara ili povjeritelja, zaustave gubitke, što bi bez intervencije javnih organa, u kratkom ili srednjem roku, gotovo sigurno rezultiralo prestankom njihovog poslovanja.
13)   Referentna kamatna stopa je prosječna kamama stopa komercijalnih banaka na tržištu kapitala Bosne i Hercegovine.
14)   Popis državnih potpora je sveobuhvatna lista svih oblika državnih potpora dodijeljenih u Federaciji Bosne i Hercegovine, klasificirane prema vrsti, kategoriji, iznosu, trajanju, razini vlasti i pravnom temelju, u obliku baze podataka i kao poseban dokument, sveobuhvatan popis svih programa potpora.
15)   Državna potpora je, svaki stvarni ili potencijalni javni rashod ili umanjeno ostvarenje javnog prihoda, postojećeg, planiranog ili potencijalnog, koja može biti dodijeljena ili planirana izravno ili neizravno od davatelja državne potpore, u bilo kojem obliku, čime se narušava ili postoji opasnost od narušavanja konkurencije na tržištu stavljajući u povoljniji položaj određene gospodarske subjekte, proizvodnju ili trgovinu određenih proizvoda ili pružanje određenih usluga, ako to .utječe na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine iz ove oblasti.
16)   Davatelji državnih potpora su: Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srpska, Brčko Distrikt BiH, županijske, gradske i općinske uprave putem ovlaštenih pravnih osoba, te svaka pravna osoba koja dodjeljuje ili upravlja državnim potporama.
17)   Korisnici državnih potpora su gospodarski subjekti koji obavljaju gospodarsku djelatnost sudjelujući na tržištu putem proizvodnje ili trgovine roba i/ili usluga.
18)   Program državnih potpora (shema) podrazumijeva akt na temelju kojeg se, bez potrebe za dodatnim provedbenim mjerama, unaprijed neodređenim korisnicima državne potpore dodjeljuju pojedinačne državne potpore i akt na temelju kojeg se državna potpora, koja unaprijed nije vezana za poseban projekt, dodjeljuje jednom ili više korisnika državne potpore.
19)   Pojedinačna državna potpora (ad hoc) podrazumijeva svaku državnu potporu dodijeljenu bilo kojem korisniku izvan utvrđenih programa državnih potpora.
20)   Opravdani troškovi su troškovi za koje je dozvoljeno dodijeliti državnu potporu.
21)   Visina državne potpore (intenzitet) je iznos državne potpore izražen kao procent opravdanih troškova.
22)   Inovativni klaster je skup povezanih organizacija i poduzeća koji međusobnim umrežavanjem i kontaktima poboljšavaju svoj nastup na tržištu, a mogu biti i kao skup povezanih kompanija specijaliziranih kao snadbjevači i davatelji usluga povezanih unutar određenog nacionalnog tržišta.

 

Članak 3.
Uvjeti za dodjelu državnih potpora

 

Državna potpora se dodjeljuje ukoliko shema državnih potpora ili pojedinačni projekt državne potpore:
1)     zadovoljava uvjete iz ove uredbe i članka 36(2) Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima, potpisanog 16. lipnja 2008. godine između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Privremeni sporazum) i članka 71(2). Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: SSP) ili
2)     planirana financijska potpora se ne smatra državnom potporom.
Državna potpora ne može se dodijeliti gospodarskom subjektu kojem je izrečen nalog za povrat državne potpore sukladno prethodnim rješenjem/odlukom Vijeća za državne potpore o nezakonitosti i nedopuštenosti državne potpore.

 

Članak 4.
Utvrđivanje ukupnog dozvoljenog iznosa državne potpore

 

Ukoliko dati projekt državne potpore ispunjava, bilo u potpunosti ili djelimično, određene odredbe ove uredbe, u dijelu troškova projekta za koje se može dati potpora sukladno određenim odredbama ove uredbe, primjenjuje se odgovarajuća odredba o maksimalnoj dozvoljenoj visini državne potpore. Isti opravdani troškovi ne mogu biti predmet potpore dva puta na temelju odredbi ove uredbe.
Ukoliko se državna potpora datom projektu državne potpore ili shema državnih potpora dodjeljuje iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, županije ili organa lokalne samouprave, ili u kombinaciji nekoliko shema državnih potpora i/ili pojedinačne državne potpore, na ukupan iznos državne potpore primjenjuje se odredba o maksimalnoj dozvoljenoj visini državne potpore.
Odredba o maksimalnoj dozvoljenoj visini podrazumijeva da ukupan iznos za iste opravdane troškove ne može preći najviši dozvoljeni iznos opravdanih troškova, odnosno intenzitet državne potpore.

 

Članak 5.
Konverzija

 

Iznos državne potpore izražen u eurima konvertira se u konvertibilnu marku prema srednjem deviznom tečaju Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan dodjele državne potpore.

 

II DRŽAVNA POTPORA ZA PROMOVIRANJE REGIONALNOG RAZVOJA

 

Članak 6.
Opći uvjeti za dodjelu državne potpore za promoviranje
regionalnog razvoja

 

Državna potpora za promoviranje regionalnog razvoja može se dodijeliti kao: potpora kod početnog ulaganja ili troškova bruto plaća i naknada za radna mjesta koja se otvore kao direktan rezultat projekta početnog ulaganja, operativna potpora ili potpora novoosnovanim malim gospodarskim subjektima.
Državna potpora za promoviranje regionalnog razvoja ne može se dodijeliti gospodarskim subjektima u sektoru proizvodnje čelika, sintetičkih vlakana i vađenja uglja, niti gospodarskim subjektima u teškoćama.
Državna potpora za promoviranje regionalnog razvoja može se dodijeliti velikim gospodarskim subjektima u visini do 50% bruto opravdanih troškova državne potpore kod početnog ulaganja ili otvaranja novih radnih mjesta. Kod malih gospodarskih subjekata, državna potpora može se povećati za 20% bruto granta, a kod srednjih gospodarskih subjekata - do 10% bruto granta. Kod malih i srednjih gospodarskih subjekata, povećanje visine državne potpore ne primjenjuje se u sektom prometa i kod velikih investicijskih projekata gdje opravdani troškovi prelaze 50 miliona eura, bez obzira na sektor.
Ulaganja izvršena tokom realizacije projekta državne potpore moraju biti očuvana u datom regionu u razdoblju od najmanje pet godina po završetku projekta. Svako radno mjesto koje se otvori na temelju ulaganja mora biti očuvano u datom regionu u razdoblju od najmanje pet godina od dana prvog popunjavanja tog radnog mjesta. Kod malih i srednjih gospodarskih subjekata, ovaj vremenski rok može se skratiti na tri godine. Ovim se ne sprečava zamjena postrojenja ili opreme koja zastari u ovom petogodišnjem razdoblju usljed brzih tehnoloških promjena, pod uvjetom da gospodarska djelatnost opstane u datom području tokom minimalnog razdoblja.
Granica visine potpore računa se ili kao procent opravdanih materijalnih i nematerijalnih troškova ulaganja, ili kao procent prosječnih troškova bruto plaća i naknada uposlenih osoba za razdoblje od dvije godine, za uposlenje koje je direktna posljedica investicijskog projekta, ili kombinacijom metoda, pod uvjetom da potpora ne premaši najpovoljniji iznos koji nastane iz primjene bilo koje kalkulacije.
Kada se državna potpora računa na temelju troškova materijalnog ili nematerijalnog ulaganja, ili troškova kupovine u slučaju preuzimanja, korisnik mora da osigura financijsko sudjelovanje od najmanje 25% opravdanih troškova, bilo iz vlastitih resursa ili putem inostranog financiranja, u obliku koji ne sadrži nikakvu državnu potporu. Međutim, kada maksimalna visina regionalne potpore, uvećana sukladno stavku 3. ovog članka, prelazi 75%, financijsko sudjelovanje korisnika se shodno tome smanjuje.
Državna potpora može biti dodijeljena na temelju sheme državne potpore ako je korisnik podnio zahtjev za državnu potporu, a davatelj državne potpore potvrdio, u pisanom obliku, da, na temelju detaljne verifikacije, projekt u načelu zadovoljava uvjete za dodjelu postavljene u okviru sheme državne potpore prije početka rada na projektu. Kod pojedinačne državne potpore, davatelj državne potpore mora da izda pismo namjere, pod uvjetom da Vijeće za državnu potporu odobri mjeru, o dodjeli državne potpore prije početka rada na projektu.

 

Članak 7.
Opravdani troškovi kod državne potpore za početna ulaganja

 

Početna ulaganja su ulaganja u materijalnu i/ili nematerijalnu imovinu u vezi sa:
1)      osnivanjem novog objekta, proširenjem postojećeg objekta, diverzifikacije proizvodnje objekta u nove dodatne proizvode ili fundamentalna promjena ukupnog procesa proizvodnje u postojećem objektu;
2)      nabave kapitalne imovine u izravnoj vezi sa objektom, kada se objekt zatvara ili bi se zatvorio da nabava nije izvršena, a imovinu kupuje neovisan investitor po tržišnim uvjetima. U slučaju da poslovanje malog gospodarskog subjekta naslijedi obitelj prvobitnog vlasnika, prestaje važiti uvjet da imovinu mora kupiti neovisan investitor. Jedinstvena kupovina akcija/dionica gospodarskog subjekta ne smatra se investicijom.
Opravdani troškovi kod materijalnog ulaganja su troškovi koji se odnose na ulaganja u svrhu nabave zemljišta, zgrada, proizvodnih postrojenja ili opreme. U sektoru prometa, troškovi nabave prometnih sredstava (pokretna imovina) ne podliježu potpori za početna ulaganja.
Kod nabave objekta, uzimaju se u obzir samo troškovi nabave imovine od treće osobe, pod uvjetom da je promet obavljen po tržišnim uvjetima. Kada nabavu prati druga investicija, troškovi investicije se dodaju troškovima nabave.
Troškovi vezani za stjecanje imovine koja je pod zakupom, osim zemljišta i zgrada, opravdani su samo ako zakup ima oblik financijskog lizinga i sadrži obvezu kupovine imovine na kraju razdoblja zakupa. U slučaju zakupa zemljišta i zgrada, zakup se mora nastaviti najmanje pet godina nakon predviđenog datuma završetka projekta ulaganja, odnosno tri godine za male i srednje gospodarske subjekte.
Opravdana nematerijalna ulaganja su troškovi transfera tehnologije kroz stjecanje prava na patent, licence, znanja ili nepatentiranih tehnoloških znanja.
Opravdana nematerijalna ulaganja moraju da ispune sljedeće uvjete:
1)     da se sredstva isključivo koriste u subjektu koji je korisnik regionalne potpore;
2)     da se obračunava amortizacija;
3)     da su sredstva kupljena od treće osobe po tržišnim uvjetima; i
4)     da se sredstva nalaze u i ostaju u imovini gospodarskog subjekta koji je primatelj regionalne potpore najmanje pet godina. Kod malih i srednjih gospodarskih subjekata, ovaj vremenski rok iznosi najmanje tri godine.
Opravdani troškovi ulaganja u nabavu nematerijalne imovine iznose do 50% ukupnih opravdanih troškova početnog ulaganja u projekt, a kod malih i srednjih gospodarskih subjekata svi troškovi se smatraju opravdanim.
Kod malih i srednjih gospodarskih subjekata, troškovi pripremnih studija i konsultantski troškovi u vezi sa ulaganjem također se mogu priznati u iznosu intenziteta potpore do 50% ostvarenih troškova.

 

Članak 8.

Opravdani troškovi za otvaranje novih radnih mjesta

 

Opravdani troškovi za otvaranje novih radnih mjesta koja su povezana sa početnim ulaganjem, izračunavaju se množenjem troškova bruto plaća i naknada za naredne dvije godine sa brojem planiranih novootvorenih radnih mjesta.
Državna potpora za otvaranje novih radnih mjesta odobrava se:
1)     za radna mjesta koja se otvaraju i popunjavaju najkasnije u roku od tri godine po završetku projekta državne potpore; i
2)     po realizaciji projekta državne potpore u datom poduzeću, prosječan broj uposlenika je veći u odnosu na prosječan broj uposlenih u poduzeću u
vremenskom razdoblju od najmanje 12 mjeseci prije pokretanja projekta državne potpore.

 

Članak 9.
Državna potpora za velike investicijske projekte na regionalnom
razvoju

 

Veliki investicijski projekt je investicijski projekt čiji opravdani troškovi prelaze iznos od 50 milijuna eura. Da bi se spriječila vještačka podjela velikog investicijskog projekta na pod-projekte u svrhu izbjegavanja primjene odredbi ove uredbe, pod velikim investicijskim projektom podrazumijeva se jedan investicijski projekt u okviru kog isti gospodarski subjekt ili vise njih vrše ulaganje u razdoblju od tri godine, a sastoji se od fiksne aktive udružene na ekonomski nedjeljiv način.
U slučaju da opravdani troškovi projekta premaše 50 milijuna eura, maksimalna dozvoljena visina državne potpore za dati projekt utvrđuje se na sljedeći način:
1)     ukoliko ukupni opravdani troškovi projekta iznose od 50 do 100 milijuna eura na dan podnošenja projekta, maksimalna dozvoljena visina državne potpore za taj dio projekta iznosi 50% maksimalne dozvoljene visine državne potpore za regionalnu državnu potporu za razvoj za velike gospodarske subjekte;
2)     ukoliko ukupni opravdani troškovi projekta premašuju 100 milijuna eura   na dan podnošenja projekta, maksimalna dozvoljena visina državne potpore za taj dio projekta iznosi 34%  maksimalne dozvoljene visine potpore za regionalnu državnu potporu  za razvoj za velike gospodarske subjekte; i
3)     ukoliko ukupni opravdani troškovi projekta premašuju 50 milijima eura na dan podnošenja projekta, prije dodjele državne potpore, svako obavještenje o projektu dostavlja se Vijeću za državne potpore čak i ako se projekt realizira sukladno shemi državne potpore koju je odobrilo Vijeće za državne potpore.

 

Članak 10.
Državna potpora za operativno poslovanje

 

Regionalna potpora za razvoj koja je usmjerena na smanjenje tekućih troškova gospodarskog subjekta (potpora za operativno poslovanje) može se dodijeliti samo ukoliko su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:
3)     da se državna potpora odnosi na probleme razvoja u datom području koji treba da se otklone;
2)     da se državna potpora ne dodjeljuje na rok duži od sedam godina, a da se njena visina postepeno smanjuje i
3)     daje državna potpora proporcionalna teškoćama koje se trebaju otkloniti.
Državna potpora ne može se dodijeliti za financiranje tekućih troškova gospodarskog subjekta koji posluje u sektom financijskih usluga i za djelatnosti unutar grupe.

 

Članak 11.

Državna potpora za novoosnovane male gospodarske subjekte

 

Državna potpora za novoosnovane male gospodarske subjekte može se dodijeliti samo u okviru predmeta Programa (sheme) državne potpore.
Gospodarski subjekti koji imaju pravo na ovu potpora su mali gospodarski subjekti koji su osnovani u razdoblju do pet godina prije podnošenja projekta za državnu potporu i to:
1)     u iznosu od 40% ukupnih opravdanih troškova, koji su nastali tokom prve tri godine;
2)     u iznosu od 30% ukupnih opravdanih troškova, koji su nastali tokom sljedeće dvije godine rada privrednog društva.
Državna potpora može se dodijeliti u iznosu do 2 milijuna eura.
Godišnji iznos potpore dodijeljene novoosnovanim malim gospodarskim subjektima ne smije preći 33% dozvoljenog iznosa potpore iz stavka 3. ovog članka.
Visina potpore ne smije preći 35% opravdanih troškova ostvarenih u prve tri godine po osnivanju gospodarskog subjekta i 25% u naredne dvije godine.
Ovi troškovi ne smatraju se opravdanim ukoliko je tim gospodarskim društvima državna potpora dodijeljena u okviru druge sheme državne potpore, ili kao individualna državna potpora.
Opravdani troškovi koji su izravno povezani sa osnivanjem malog gospodarskog subjekta, kao i pod uvjetom da su stvarno nastali u razdoblju od pet godina po osnivanju gospodarskog subjekta su:
1)     troškovi za pravne, savjetodavne, konsultantske i administrativne usluge;
2)     kamate na financijska sredstva osigurana iz vanjskih izvora i dividende na vlastito angažirani kapital koje ne prelaze referentnu kamatnu stopu;
3)     naknade za iznajmljivanje proizvodnih postrojenja/ opreme;
4)     troškovi utroška energije, vode, grijanja, porezi i administrativne naknade, osim PDV-a i poreza na dobit;
5)     amortizacija, naknade, za lizing proizvodnih postroje­nja/opreme, kao i troškovi zarada pod uvjetom da glavna ulaganja ili mjere za otvaranje radnih mjesta i upošljavanja ne sadrže druge oblike državne potpore.

 

III HORIZONTALNA DRŽAVNA POTPORA

1. Državna potpora malini i srednjim gospodarskim subjektima

 

Članak 12.
Opći uvjeti za dodjelu državne potpore malim i srednjim
gospodarskim subjektima

 

Državna potpora za male i srednje gospodarske subjekte iz čl. 13. i 14. ove uredbe ne može se dodijeliti gospodarskim subjektima u sektoru vađenja uglja, ni gospodarskim subjektima u teškoćama prema općim uvjetima ove uredbe za dodjelu državne potpore.
Državna potpora za male i srednje gospodarske subjekte iz čl. 44. i 45. ove uredbe ne može se dodijeliti gospodarskim subjektima u sektoru vađenja uglja i čelika, ni gospodarskim subjektima u teškoćama.

 

Članak 13.
Državna potpora za savjetodavne usluge

 

Državna potpora za male i srednje gospodarske subjekte može se dodijeliti za savjetodavne usluge.
Visina državne potpore ne može preći 50% troškova savjetodavnih usluga koje pružaju vanjski konsultanti.
Navedene usluge ne mogu biti stalna ili povremena djelatnost, niti biti povezane sa redovnim operativnim troškovima gospodarskog subjekta, kao što su redovne usluge poreskog savjetovanja, redovne pravne usluge ili usluge reklamiranja.

 

Članak 14.
Državna potpora za sudjelovanje na sajmovima

 

Državna potpora za male i srednje gospodarske subjekte može se dodijeliti za sudjelovanje na sajmovima. Pravo dobijanja potpore za sudjelovanje na sajmovima pripada onim subjektima koji po prvi put izlaze na sajam međunarodnog karaktera i to ako je izlazak na sajam povezan sa komercijalizacijom novih proizvoda, transfer tehnologija, razvoj vlastitog brenda i sajma malog gospodarstva svjetske razine.
Visina državne potpore ne može preći 50% troškova nastalih iznajmljivanjem, postavljanjem i vođenjem štanda za prvo sudjelovanje gospodarskog subjekta na određenom sajmu ili izložbi. Visina troškova sajma se utvrđuje konsultirajući pravila i tarife Unije sajmova kojim pripada konkretni sajam za koji se utvrđuju troškovi.

2. Državna potpora sa sanaciju i restrukturiranje gospodarskih subjekata u teškoćama

 

Članak 15.

Državna potpora gospodarskom subjektu u teškoćama

 

Državna potpora gospodarskom subjektu u teškoćama može se dodijeliti:
1)     ako ispuni uvjete za gospodarski subjekt u teškoćama iz članka 2. točka 12) ove uredbe;
2)     ako nije u sastavu veće poslovne grupe, osim ukoliko može da pokaže:
a)     da su teškoće u kojima se gospodarski subjekt nalazi unutrašnje i da nisu rezultat proizvoljne raspodjele troškova u okviru grupe i
b)     da su teškoće suviše ozbiljne da bi se grupa sama mogla s njima izboriti.
Kada gospodarski subjekt u teškoćama osniva supsidijarnu osobu, ta osoba, zajedno sa gospodarskom osobom u teškoćama pod čijom je kontrolom, smatrat će se grupom i može dobiti potpora pod uvjetima iz čl. 15, do 17. ove uredbe.
Novoosnovani gospodarski subjekt nema pravo na državnu potporu za sanaciju i restrukturiranje čak i ukoliko je njegova financijska pozicija nesigurna, a naročito ako je novi gospodarski subjekt nastao likvidacijom ranijeg gospodarskog subjekta ili je preuzeo njegova sredstva. Novoosnovani gospodarski subjekt je gospodarski subjekt koji se nalazi u gospodarskom registru ne duže od tri godine.
Državna potpora gospodarskom subjektu u teškoćama može se dodijeliti:
1)     za sanaciju da bi se gospodarskom subjektu dala mogućnost da ispita svoje stanje i dok.se ne pripremi plan restrukturiranja ili likvidacije ili
2)     za restrukturiranje radi osiguravanja gospodarskom subjektu obnove dugoročne konkurentnosti u okviru plana za reorganizaciju i racionalizaciju.
Državna potpora za sanaciju i restrukturiranje ne može se dodijeliti gospodarskim subjektima u sektom vađenja uglja. Državna potpora gospodarskim subjektima u sektoru proizvodnje čelika dodjeljuje se sukladno članku 52. ove uredbe.
Kada je gospodarskom subjektu u teškoćama prethodno data potpora sukladno zakonu, u pogledu koje je Vijeće za državnu potporu donijelo negativnu odluku sa nalogom za sanaciju i kada ta sanacija nije realizirana, pri utvrđivanju potpore za sanaciju i restrukturiranje tog gospodarskog subjekta uzeće se u obzir kumulativan efekt stare i nove potpore.

 

Članak 16.

Državna potpora za sanaciju

 

Državna potpora može se dodijeliti gospodarskom subjektu:
1)     kao jednokratna mjera ukoliko je takva državna potpora opravdana, gdje se uzimaju u obzir socijalni i ekonomski uvjeti datog područja;
2)     ukoliko se potpora dodjeljuje kao garancija zajma ili zajam po tržišnoj kamatnoj stopi. Pri određivanju tržišne kamatne stope, koristi se referentna kamatna stopa;
3)     uz uvjet da svaki kredit bude vraćen, a sve obveze po garancijama okončane u roku do šest mjeseci nakon isplate prve rate gospodarskom subjektu;
4)     da je državna potpora ograničena u iznosu neophodnom za opstanak gospodarskog subjekta u razdoblju za koji je potpora odobrena. Gospodarski   subjekt - primatelj državne potpore za sanaciju dužan je da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dodjele državne potpore, dostavi Vijeću za državnu potporu jedan od sljedećih dokumenata:
1)     plan restrukturiranja gospodarskog subjekta;
2)     plan likvidacije gospodarskog subjekta; ili
3)     dokaz da je kredit vraćen u cijelosti i/ili da je garancija istekla.
Državna potpora za sanaciju može se dodijeliti samo jedanput. Državna potpora može se dodijeliti ponovo u izuzetnim slučajevima, ali ne prije isteka desetogodišnjeg razdoblja od datuma realizacije ranijeg plana restrukturiranja. Nova državna potpora za sanaciju može se dodijeliti i prije isteka desetogodišnjeg razdoblja ukoliko bude potrebna, ali tek nakon isteka razdoblja od najmanje pet godina od dodjele državne potpore i to usljed nepredvidivih okolnosti koje su van kontrole i utjecaja gospodarskog subjekta.

 

Članak 17.
Državna potpora za restrukturiranje

 

Državna potpora može se dodijeliti ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     daje gospodarski subjekt izradio plan restrukturiranja koji obuhvata:
a)     ponovno uspostavljanje dugoročne konku­rentnosti gospodarskog subjekta u toku razum­nog vremenskog razdoblja na temelju realnih pretpostavki o budućim uvjetima poslovanja,
b)     prestanak obavljanja djelatnosti koje bi u gospodarskom subjektu uzrokovale gubitke čak i nakon restrukturiranja;
c)     opis okolnosti koje su dovele do teškoća da bi se ocijenilo da li su predložene mjere odgova­rajuće,
d)     da realizacija mjera gospodarskom subjektu omogući da poslije završetka restrukturiranja, bez dodatne potpore, pokrije sve svoje troškove uključujući amortizaciju i financijske obveze; očekivani prinos na kapital mora biti dovoljan da bi restrukturirani gospodarski subjekt mogao izdržati tržišnu konkurenciju vlastitim zaslu­gama;
2)     da gospodarski subjekt poduzima kompenzacione mjere: prijenos ili prodaja imovine, smanjenje kapaciteta ili zastupljenosti na tržištu, uklanjanje barijera za ulazak na dato tržište. Kompenzacione mjere se ne odnose na male gospodarske subjekte;
Korisnik državne potpore financira dio troškova procesa restrukturiranja iz vlastitih sredstava ili iz vanjskih izvora financiranja po tržišnim uvjetima. Mali gospodarski subjekti sufinanciraju plan restrukturiranja u iznosu od najmanje 25%, srednji gospodarski subjekti u iznosu od najmanje 40%, a veliki gospodarski subjekti u iznosu od najmanje 50%. Iznos državne potpore ograničen je na minimum neophodan za realiziranje plana restrukturiranja gospodarskog subjekta.
Državna potpora za restrukturiranje može se dodijeliti gospodarskom subjektu samo jedanput.
Državna potpora za restrukturiranje može se dodijeliti ponovo u izuzetnim slučajevima, ali ne prije isteka desetogodišnjeg razdoblja od datuma realizacije ranijeg plana restrukturiranja. Nova državna potpora za restrukturiranje, može se dodijeliti i prije isteka desetogodišnjeg razdoblja ukoliko bude potrebna, ali tek nakon što prođe najmanje pet godina od dodjele državne potpore i to usljed nepredvidivih okolnosti koje su van kontrole i utjecaja gospodarskog subjekta.
O svakoj stvarno dodijeljenoj državnoj potpore velikom ili srednjem gospodarskom subjektu u toku razdoblja restrukturi­ranja, uključujući potporu dodijeljenu sukladno odobrenoj shemi državne potpore, mora se ponaosob izvijestiti Vijeće za državnu potporu ukoliko nije bio obaviješteno o planiranoj potpore u vrijeme donošenja odluke o dodjeli potpore za restrukturiranje,
U slučaju dodjele potpore za restrukturiranje velikom gospodarskom subjektu, davatelj državne potpore podnosi Vijeću za državnu potporu detaljna izvješća najmanje jednom godišnje do ispunjenja ciljeva iz plana restrukturiranja. Izvješće mora sadržavati sve podatke koji su potrebni Vijeću za državnu potporu radi praćenja realizacije plana restrukturiranja: raspored sredstava uplaćenih gospodarskom subjektu, njegovo financijsko stanje i poštovanje uvjeta i obveza iz odluke na temelju koje je državna potpora dodijeljena.
Kod državne potpore za restrukturiranje malih i srednjih gospodarskih subjekata, davatelj potpore jednom godišnje dostavlja Vijeću za državnu potporu kopiju bilansa stanja i bilansa uspjeha gospodarskog subjekta - primatelja potpore.
Državna potpora za sanaciju i za restrukturiranje može se dodijeliti i gospodarskom subjektu nad kojim je otvoren stečajni postupak, radi opstanka i nastavljanja djelatnosti gospodarskog subjekta.

3. Državna potpora za upošljavanje osoba koje se teže upošljavaju i osoba sa invaliditetom.

 

Članak 18.

Opći uvjeti za dodjelu državne potpore za upošljavanje

 

Državna potpora za upošljavanje osoba koje se teže upošljavaju i osoba sa invaliditetom može se dodijeliti u obliku subvencija za bruto plaće i naknade i kao naknada za dodatne troškove upošljavanja osoba sa invaliditetom.
Državna potpora za upošljavanje ne može se dodijeliti
gospodarskim subjektima u sektoru vađenja uglja i gospodarskim
subjektima u teškoćama.

 

Članak 19.

Državna potpora za upošljavanje u obliku subvencija za bruto

plaće i naknade

 

Državna potpora za upošljavanje u obliku subvencija za bruto plaće i naknade može se dodijeliti za upošljavanje osoba koje se teže upošljavaju, osoba koje se izuzetno teško upošljavaju j osoba sa invaliditetom.
Visina državne potpore ne smije preći:
1)     u slučaju osoba koje se teže upošljavaju i osoba koje se izuzetno teško   upošljavaju, 50% opravdanih troškova i
2)     u slučaju osoba sa invaliditetom, 75% opravdanih troškova.
Opravdani troškovi su troškovi bruto plaća i naknada u razdoblju:
1)     od najviše 12 mjeseci po upošljavanju - u slučaju osoba koje se teže upošljavaju;
2)     od najviše 24 mjeseci po upošljavanju - u slučaju osoba koje se izuzetno teško upošljavaju i
3)     tokom cjelokupnog razdoblja u kom je osoba uposlena - u slučaju osobe sa invaliditetom.
Troškovi bruto plaća i naknada su ukupan iznos koje je gospodarski subjekt stvarno platio u vezi sa upošljavanjem, koji obuhvata bruto iznos, plaća i naknada prije odbijanja poreza, obveznih doprinosa, kao što su doprinosi za socijalno osiguranje, troškovi dječje zaštite.
Ukoliko upošljavanje nema za posljedicu neto povećanje broja uposlenih u odnosu na prosječan broj uposlenih u datom gospodarskom subjektu u prethodnih dvanaest mjeseci, to radno mjesto ostaje upražnjeno po dobrovoljnom raskidu radnog odnosa, invalidnosti, odlaska u starosnu mirovinu, dobrovoljnog skraćenja radnog vremena ili otpuštanja, sukladno sa zakonom, zbog povrede radne discipline, a ne kao posljedica tehnološkog viška. Broj uposlenih je broj godišnjih jedinica rada, tj. broj osoba uposlenih na puno radno vrijeme u toku jedne godine, gdje se uposlenje na pola radnog vremena i sezonsko uposlenje računaju kao dijelovi godišnje jedinice rada.
Osim u slučaju otpuštanja sukladno zakonu ili zbog povrede radne discipline, uposlenik koji se teže upošljava ima pravo na kontinuirano uposlenje na najkraći rok predviđen propisima Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine i kolektivnim ugovorima koji uređuju ugovor o radu.
Ukoliko je razdoblje uposlenja osoba koje se teže upošljavaju i osobe sa invaliditetom kraće od 12 mjeseci, odnosno 24 mjeseca u slučaju osoba koje se izuzetno teško upošljavaju, državna potpora se proporcionalno smanjuje.

 

Članak 20.
Državna potpora za naknadu dodatnih troškova upošljavanja osoba .sa invaliditetom

 

Državna potpora može se dodijeliti za naknadu dodatnih troškova upošljavanja osoba sa invaliditetom.
Visina državne potpore ne smije preći 100% opravdanih troškova.
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za naknadu dodatnih troškova upošljavanja osoba sa invaliditetom su troškovi, osim troškova bruto plaća i naknada navedenih u članku 19. ove uredbe, koji su dodatni u odnosu na one troškove koje bi gospodarski subjekt snosio da upošljava uposlenike bez invaliditeta, u razdoblju u kome je uposlenik sa invaliditetom uposlen.
Opravdani troškovi iz stavka 3. ovog članka su:
1)     troškovi prilagođavanja poslovnog prostora;
2)     troškovi upošljavanja osoblja samo za vrijeme dok pružaju potpora radnicima sa invaliditetom;
3)     troškovi prilagođavanja ili nabave opreme, odnosno nabave i provjere računarskih programa (softver) koje koriste radnici sa invaliditetom, uključujući prilago­đenu ili potpornu tehnološku opremu, koji su dodatni u odnosu na one troškove koje bi gospodarski subjekt snosio da upošljava uposlenike bez invaliditeta, u razdoblju u kome je uposlenik sa invaliditetom uposlen;
4)     u slučaju da gospodarski subjekt ima upošljavanje u prilagođenim uvjetima, troškovi izgradnje, instaliranja ili širenja gospodarskog subjekta i ugradnje opreme, kao i svi troškovi administracije i prijevoza koji su direktna posljedica upošljavanja uposlenika sa invaliditetom. Upošljavanje u prilagođenim uvjetima je upošljavanje u gospodarskom subjektu sa najmanje 50% osoba sa invaliditetom.
Odstupanje od pravila o kumulaciji državne pomoći:
1) Državna pomoć za osobe sa invaliditetom iz čl. 18. i 19. ove Uredbe može da se, u pogledu istih opravdanih troškova, kumulira sa drugom državnom pomoći, predviđenom ovom Uredbom i preko gornje granice utvrđene člankom 4. stavak 2. ove Uredbe, ako se tom kumulacijom ne prelazi 100% mjerodavnih troškova u svakom periodu u kome su predmetna lica bila zaposlena.

4. Državna potpora za zaštitu životne sredine

Članak 21.
Opći uvjeti za dodjelu državne potpore za zaštitu životne sredine

 

Državna potpora za zaštitu životne sredine može se dodijeliti za bilo koju mjeru utvrđenu radi otklanjanja ili sprečavanja štete po fizičko okruženje ili prirodne resurse nastale aktivnostima korisnika, smanjenja rizika od nastupanja takve štete ili efikasnijeg korištenja prirodnih resursa, uključujući mjere energetskih ušteda i korištenja obnovljivih izvora energije.
Državna potpora za zaštitu živome sredine može se dodijeliti gospodarskim subjektima u svim sektorima, osim mjera na zaštiti životne sredine koje se odnose na infrastrukturu zračnog, putnog, željezničkog, pomorskog prometa i prometa unutrašnjim plovnim putevima, uključujući projekte na razvoju transeuropske prometne mreže.
Državna potpora može se dodijeliti ako je korisnik podnio zahtjev za državnu potporu prije početka rada na projektu. Kod državne potpore velikim gospodarskim subjektima, u internom aktu dokumentu korisnika potrebno je dokazati poticajni efekt na temelju sljedećih kriterija: povećanje opsega projekta, povećanje oblasti djelovanja, povećanje brzine realizacije i povećanje ukupnog iznosa projekta, kao i održivosti potpomognutog projekta sa i bez državne potpore.

 

Članak 22.
Državna potpora za dostizanje viših standarda od važećih ili za povećanje razine zaštite životne sredine u odsustvu standarda

 

Državna potpora za dostizanje viših standarda od važećih u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, ili za povećanje razine zaštite životne sredine u odsustvu standarda može se dodijeliti ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:
1)     da investicija omogućava korisniku povećanje razine zaštite životne sredine kao rezultat njegove aktivnosti iznad važećih standarda za zaštitu životne sredine u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, ili
2)     da investicija omogućava korisniku povećanje razine zaštite životne sredine kao rezultat njegove aktivnosti u odsustvu standarda za zaštitu životne sredine u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine.
Opravdani troškovi su dodatni troškovi ulaganja neophodni za postizanje više razine zaštite životne sredine nego što zahtijevaju standardi u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine.
Opravdana ulaganja moraju biti u obliku ulaganja u:
1)     materijalna sredstva - ulaganja u zemljište koje je striktno neophodno za ispunjavanje ciljeva zaštite životne sredine, ulaganja u zgrade, postrojenja i opremu sa ciljem smanjenja ili eliminacije zagađenja i smetnji, i ulaganja u prilagođivanje načina proizvod­nje sa ciljem zaštite životne sredine;
2)     nematerijalna sredstava - troškovi transfera tehnolo­gije kroz kupovinu operativnih licenci ili patentiranog i nepatentiranog znanja, ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
a)     da se za nematerijalna sredstva obračunava amortizacija,
b)     da su sredstva kupljena po tržišnim uvjetima od gospodarskog subjekta u kojem kupac ne ostvaruje kontrolu, ni posredno ni neposredno,
c)     da se sredstva nalaze u i ostaju u imovini gospodarskog subjekta koji je primatelj državne potpore, kao i da se koriste najmanje pet godina. Ovaj uvjet se ne primjenjuje ako su nematerijalna sredstva tehnički zastarjela. U slučaju prodaje u navedenom petogodišnjem razdoblju, dobit od prodaje mora se odbiti od opravdanih troškova, a cjelokupan ili djelimičan iznos državne potpore mora biti nadoknađen, tamo gdje je propisano.
Opravdani troškovi izračunavaju se kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatna ulaganja za zaštitu životne sredine, koji se javljaju tokom prvih pet godina trajanja tog ulaganja, ukoliko:
1)     operativna korist znači uštedu troškova ili dodatnu potpornu proizvodnju koja je izravno povezana sa ulaganjem u zaštitu životne sredine;
2) operativni troškovi predstavljaju dodatne troškove proizvodnje nastalih dodatnim ulaganjem u zaštitu životne sredine.
U cilju utvrđivanja dijela ulaganja koji je izravno povezan sa zaštitom životne sredine, može se koristiti sljedeća metodologija:
1)     kada se troškovi ulaganja u zaštitu životne sredine mogu lako odrediti u ukupnim troškovima ulaganja, troškovi koji se precizno odnose na zaštitu životne sredine predstavljaju opravdane troškove;
2)     u svim drugim slučajevima, dodatni troškovi ulaganja utvrđuju se poređenjem ulaganja sa hipotetičnom situacijom bez dodijeljene državne potpore.
Kod ulaganja čiji je cilj postizanje više razine zaštite životne sredine u odnosu na standarde važeće u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i    Hercegovine, hipotetična situacija se određuje na sljedeći način:
1)     kod ulaganja čiji je cilj postizanje više razine zaštite životne sredine u odnosu na standarde važeće u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercego­vine, opravdani troškovi predstavljaju troškove ulaga­nja neophodne za postizanje razine zaštite životne, sredine koji je viši od traženog razine standarda;
2)     ukoliko standardi ne postoje u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, opravdani troškovi su troškovi ulaganja neophodni za postizanje više razine zaštite životne sredine nego što bi gospodarski subjekt dostigao u odsustvu bilo kakve državne potpore za zaštitu životne sredine.
Državna potpora može se dodijeliti:
1)     malim gospodarskim subjektima iznosu do 70% opravdanih troškova;
2)     srednjim gospodarskim subjektima u iznosu do 60% opravdanih troškova;
3)     velikim gospodarskim subjektima u iznosu do 50% opravdanih troškova.
Državna potpora ne može se dodijeliti u slučaju da je namijenjena postizanju standarda u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su usvojeni i stupili na snagu, ali nisu u primjeni.
U sektoru prometa, nabava novih transportnih sredstava za drumski, željeznički i pomorski promet, kao i unutrašnju plovidbu, koja je sukladna usvojenim standardima u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, dozvoljena je samo ukoliko se nabava realizira prije njihovog stupanja na snagu, a novi standardi, nakon što postanu obvezujući, ne mogu se retroaktivno primjenjivati na već nabavljena sredstva.

 

Članak 23.

Državna potpora za rano usklađivanje sa budućim standardima za zaštitu životne sredine

 

Državna potpora za rano usklađivanje sa novim standardima u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, koji povećavaju razina zaštite životne sredine, ali još nisu u primjeni, može se dodijeliti samo za ulaganja izvršena i završena najmanje godinu dana prije početka primjene ovih standarda.
Opravdani troškovi predstavljaju dodatne troškove ulaganja neophodne za postizanje razine zaštite životne sredine koji zahtijevaju novi standardi u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji BiH, u odnosu na postojeću razina zaštite životne sredine koja je tražena prije stupanja na snagu ovog standarda.
Kod izračunavanja opravdanih troškova, moraju biti ispunjeni uvjeti navedeni u st. 3., 4. i 5. članka 22. ove uredbe.
Kada je projekt realizovan i završen vise od tri godine prije stupanja na snagu standarda, visina državne potpore ne može preći:
I)     za male gospodarske subjekte: iznos do 25% opravda­nih troškova;
2}    za srednje gospodarske subjekte: iznos do 20% opravdanih troškova;
3)    za velike gospodarske subjekte; iznos do 15% opravdanih troškova.
Kada je projekt realizovan i završen u razdoblju od jedne do tri godine prije stupanja na snagu standarda, visina državne potpore ne može premašiti;
1)     za male gospodarske subjekte: iznos do 25% opravda­nih troškova;
2)     za srednje gospodarske subjekte: iznos do 15% oprav­danih troškova;
3)     za velike gospodarske subjekte: iznos do 10% oprav­danih troškova.

 

Članak 24.

Državna potpora za postizanje uštede energije

 

Državna potpora može biti dodijeljena za ulaganja u postizanje uštede energije koja su ograničena na dodatne troškove ulaganja neophodne za postizanje uštede energije iznad razine koji zahtijevaju standardi u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine.
Kod izračunavanja dodatnih troškova, primjenjuju se sljedeći uvjeti:
1)     dio ulaganja koji je neposredno vezan za postizanje uštede energije utvrđuje se sukladno odredbama st. 3. i 5. članka 22. ove uredbe;
2)     razina uštede energije koji je viši u odnosu na obvezne standarde utvrđuje se sukladno odredbama st. 3. i 6. članka 22. ove uredbe;
3)     kod utvrđivanja koristi/troškova poslovanja, opravda­ni troškovi izračunavaju se kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatna ulaganja za postizanja ušteda energije, koji se javljaju tokom prve tri godine trajanja tog ulaganja u slučaju malih i srednjih gospodarskih subjekata, odnosno pr­vih pet godina u slučaju velikih gospodarskih subjekata.
Državna potpora može se dodijeliti:
1)      malim gospodarskim subjektima iznosu do 80% opra­vdanih troškova;
2}     srednjim gospodarskim subjektima u iznosu do 70% opravdanih troškova;
3)      velikim gospodarskim subjektima u iznosu do 60% opravdanih troškova.

 

Članak 25.
Investicijska državna potpora za obnovljive izvore energije

 

Državna potpora može se dodijeliti za promoviranje energije iz obnovljivih izvora. Državna potpora je opravdana ako U Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, ne postoje obvezni standard zaštite životne sredine u pogledu sudjelovanja energije iz obnovljivih izvora za individualne gospodarske subjekte.
Državna potpora za proizvodnju biogoriva dozvoljena je samo u slučaju održivih biogoriva.
Opravdani troškovi izračunavaju se kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije, koji se javljaju tokom prvih pet godina trajanja tog ulaganja, kako je navedeno u st. 3. 4. i 5. članka 22. ove uredbe.
Državna potpora može se dodijeliti:
1)     malim gospodarskim subjektima u iznosu do 80% opravdanih troškova;
2)     srednjim gospodarskim subjektima u iznosu do 70% opravdanih troškova;
3)     velikim gospodarskim subjektima u iznosu do 60% opravdanih troškova.

 

Članak 26.

Državna potpora za postrojenja za kombiniranu proizvodnju električne i toplotne energije (kogeneracija)

 

Investicijska državna potpora za kogeneraciju može se dodijeliti pod uvjetom da nova kogeneracijska jedinica ukupno ostvaruje uštedu primame energije u poređenju sa odvojenom proizvodnjom, ili da unapređenje postojeće kogeneracijske jedinice ili pretvaranje postojećeg energetskog postrojenja u kogeneracijsku jedinicu ostvaruje uštedu primame energije u poređenju sa izvornom situacijom.
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za kogeneraciju moraju biti ograničeni na dodatne troškove ulaganja neophodne za uspostavljanje visoko efikasnog kogeneracijskog postrojenja u poređenju sa odgovarajućim ulaganjem.
Kod izračunavanja opravdanih troškova, moraju biti ispunjeni uvjeti navedeni u st. 3. 4. i 5. članka 22. ove uredbe.
Visina investicijske državne potpore utvrđuje se i to:
1)     za male gospodarske subjekte - do 80% opravdanih troškova;
2)     za srednje gospodarske subjekte - do 70% opravdanih troškova;
3)     za velike gospodarske subjekte - do 60% opravdanih troškova.

 

Članak 27.
Državna potpora za energetski efikasno daljinsko grijanje

 

Investicijska državna potpora za daljinsko grijanje može se dodijeliti pod uvjetom da kombinirana djelatnost proizvodnje toplote i distribuiranja toplote dovodi do ušteda primarne energije i da su ulaganja namijenjena za korištenje i distribuciju otpadne toplote u cilju daljinskog grijanja.
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za daljinsko grijanje moraju biti ograničeni na dodatne troškove ulaganja neophodne za ostvarivanje energetski efikasnog daljinskog grijanja u poređenju sa odgovarajućim ulaganjem.
Kod izračunavanja opravdanih troškova, moraju biti ispunjeni uvjeti navedeni u st. 3. 4. i 5. članka 22. ove uredbe.
Visina investicijske državne potpore utvrđuje se i to:
1).    za male gospodarske subjekte - do 70% opravdanih troškova;
2)     za srednje gospodarske subjekte - do 60% opravdanih troškova;
3)     za velike gospodarske subjekte - do 50% opravdanih troškova.

 

Članak 28.

Državna potpora za upravljanje otpadom

 

Državna potpora za upravljanje otpadom od drugih gospodarskih subjekata uključujući i aktivnosti ponovne uporabe, reciklaže i prerade može se dodijeliti   samo ukoliko su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da je ulaganje usmjereno na smanjivanje zagađenja koje proizvode drugi gospodarski subjekti -zagađivači i ne pokriva zagađenje koje proizvodi korisnik te potpore;
2)     da potpora ne oslobađa zagađivače plaćanja naknade prema propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine i upravljanje otpadom ili naknada koja se smatra normalnim troškom gospodarskog subjekta koje je zagađivač;
3)     da ulaganje poboljšava proces u kome je korištenje otpada za proizvodnju gotovih proizvoda ekonomski profitabilno ili koristi konvencionalne tehnologije na inovativan način;
4)     da bi otpad koji se prerađuje u protivnom bio odložen ili prerađen na način koji je manje prihvatljiv za živomu sredinu;
5)     da ulaganje ne povećava samo potražnju za predmetima koji će se reciklirati, već povećava i prikupljanje tog otpada.
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za upravljanje otpadom su dodatni investicijski troškovi neophodni za ostvarivanje ulaganja za upravljanje otpadom, u poređenju sa konvencionalnom proizvodnjom istog kapaciteta koja ne uključuje upravljanje otpadom. Troškovi takvog ulaganja oduzimaju se od opravdanih troškova.
Opravdani troškovi izračunavaju se kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatna ulaganja za upravljanje otpadom, koji se javljaju tokom prvih pet godina trajanja tog ulaganja, kako je navedeno u st. 3. 4. i 5. članka 22. ove uredbe.
Državna potpora može se dodijeliti;
1)     malim gospodarskim subjektima iznosu do 70% opravdanih troškova;
2)     srednjim gospodarskim subjektima u iznosu do 60% opravdanih troškova;
3)     velikim gospodarskim subjektima u iznosu do 50% opravdanih troškova.

 

Članak 29.
Državna potpora za sanaciju kontaminiranih lokacija

 

Investicijska državna potpora gospodarskim subjektima koji otklanjaju štete nanijete životnoj sredini sanacijom kontaminiranih lokacija može se dodijeliti samo ukoliko vodi poboljšanju zaštite životne sredine. Šteta nanesena životnoj sredini odnosi se na pogoršanje kvaliteta tla, površinskih ili podzemnih voda.
Državna potpora ne može se dodijeliti ukoliko je zagađivač poznat, i u tom slučaju primjenjuje se načelo "zagađivač plaća".
Ukoliko zagađivač nije poznat ili mu se ne može naložiti da snosi troškove sanacije, državna potpora može se dodijeliti licu koje vrši sanaciju.
Opravdani troškovi su troškovi koji se odnose na obavljanje sanacije kontaminiranih područja umanjeni za iznos povećanja vrijednosti zemljišta na tom području. Svi troškovi koje gospodarski subjekt bude ostvario prilikom sanacije lokacije, bez obzira na to da li se ti troškovi prikazuju pod stavkom osnovna sredstva u bilansu stanja, smatraju se opravdanim ulaganjem u slučaju sanacije kontaminiranih lokacija.
Državna potpora za sanaciju kontaminiranih lokacija može se dodijeliti u visini do 100% opravdanih troškova. Ukupan iznos potpore ne smije biti veći od stvarnih troškova koje snosi gospodarski subjekt.

 

Članak 30.

Državna potpora za izmještanje gospodarskih subjekata

 

Državna potpora može se dodijeliti samo gospodarskim subjektima koji posluju u urbanim sredinama ili u posebnim sredinama zaštićenim zakonom Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine kao prirodna staništa biljnog i životinjskog svijeta, koji obavljaju djelatnost sukladno zakonu, ali zbog većeg stepena zagađivanja životne sredine izazvanog tom djelatnošću, moraju biti izmještena na drugu lokaciju.
Državna potpora može se dodijeliti pod sljedećim uvjetima:
1)     da promjena lokacije bude izvršena radi zaštite životne sredine ili sprečavanja nanošenja štete životnoj sredini i o toj promjeni mora postojati odluka nadležnog organa ili sudska odluka ili mora biti rezultat dogovora gospodarskog subjekta i nadležnog organa;
2)     da gospodarski subjekt zadovoljava najviše standarde zaštite životne sredine koji se primjenjuju na novoj lokaciji nakon izmještanja.
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za izmještanje gospodarskih subjekata su:
1)     troškovi za kupovinu zemljišta, izgradnju ili kupovinu novih postrojenja, ali samo istog kapaciteta kao postrojenja koja su napuštena;
2)     troškovi penala koje snosi gospodarski subjekt zbog raskidanja ugovora o zakupu zemljišta ili zgrada ukoliko je zbog odluke nadležnog organa ili sudske odluke o promjeni lokacije (došlo do prijevremenog raskida ugovora.
Pri određivanju iznosa opravdanih troškova odbija se:
1)     dobit od prodaje ili iznajmljivanja napuštenog postrojenja ili zemljišta;
2)     naknada dobijena po temelju eksproprijacije (lišavanja svojine);
3)     bilo koja druga dobit u vezi sa premještanjem postrojenja, posebno dobit koja, u trenutku premještanja, proizlazi iz unapređenja tehnologije koja se koristi računovodstvena dobit koja proizlazi iz boljeg korištenja postrojenja;
4)     ulaganja radi povećanja kapaciteta.
Državna potpora može se dodijeliti:
1)     malim gospodarskim subjektima iznosu do 70% opravdanih troškova;
2)     srednjim gospodarskim subjektima u iznosu do 60% opravdanih troškova;
3)     velikim gospodarskim subjektima u iznosu do 50%. opravdanih troškova.

 

Članak 31.
Opći uvjeti za izradu studija zaštite životne sredine

 

Državna potpora može se dodijeliti gospodarskom subjektu za izradu studija zaštite živome sredine neposredno povezanih sa ulaganjima za dostizanje standarda pod uvjetima navedenim u članku 22. ostvarivanje uštede energije pod uvjetima navedenim u članku 24. i proizvodnju obnovljive energije pod uvjetima navedenim u članku 25. ove uredbe.
Državna potpora može se dodijeliti i kada se, nakon nalaza pripremnog istraživanja, ulaganje koje je predmet istraživanja ne ostvari.
Državna potpora može se dodijeliti:
1)     malim gospodarskim subjektima u iznosu do 70% opravdanih troškova;
2)     srednjim gospodarskim subjektima u iznosu do 60% opravdanih troškova;
3)     malim gospodarskim subjektima iznosu do 50% opravdanih troškova;

 

Članak 32.
Državna potpora zaoperativno poslovanje

 

Državna potpora za ostvarenje uštede energije može se dodijeliti pod sljedećim uvjetima:
1)     da je državna potpora ograničena na nadoknađivanje dodatnih proizvodnih troškova koji proizlaze iz ulaganja, uzimajući u obzir koristi proizašle iz uštede energije. Svaka potpora za ulaganje dodijeljena gospodarskom subjektu za novo postrojenje mora se oduzeti od proizvodnih troškova;
2)     daje državna potpora ograničena na pet godina;
3)     da u slučaju dodjele državne potpore koja se postepeno smanjuje, visina potpore ne prelazi 100% dodatnih troškova u prvoj godini, ali mora linearno biti svedena na nulu na kraju pete godine. U slučaju dodjele državne potpore koja se ne smanjuje postepeno, visina državne potpore ne smije preći 50% dodatnih troškova.
Operativna državna potpora za proizvodnju obnovljive energije može se dodijeliti pod uvjetom daje sukladna jednom od navedenih opcija, ukoliko u Bosni i Hercegovini, odnosno Fede­raciji Bosne i Hercegovine, ne postoji obvezni standard zaštite životne sredine u pogledu sudjelovanja energije iz obnovljivih izvora za individualne gospodarske subjekte.
Opcija l
a)     Državna potpora može se dodijeliti za pokrivanje razlike između troškova proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, uključujući troškove amortizacije dodatnih ulaganja u zaštitu životne sredine i tržišne cijene tog oblika energije.
b)     Državna potpora može se dodijeliti do završetka procesa amortizacije postrojenja sukladno uobičaje­nim računovodstvenim pravilima. Svaka dalja proiz­vodnja energije u postrojenju ne može biti predmet potpore. Državna potpora također može da pokrije uobičajen prinos na kapital,
c)     Prilikom utvrđivanja iznosa operativne državne potpore, svaka potpora za ulaganje dodijeljena gospodarskom subjektu za novo postrojenje, mora se oduzeti od proizvodnih troškova;
d)     S obzirom na to da proizvodnja energije iz biomase zahtijeva relativno niske troškove ulaganja, ali veće troškove poslovanja, operativna državna potpora za proizvodnju obnovljive energije iz biomase koja premašuje iznos ulaganja može se dodijeliti ukoliko davatelj državne potpore može pokazati da su ukupni troškovi koje gospodarski subjekt bude ostvario po amortizaciji postrojenja i dalje viši od tržišne cijene energije.
Opcija 2:
Operativna državna potpora može se dodijeliti pod uvjetima iz stavka l. ovog članka.
Operativna državna potpora može se dodijeliti, pod uvjetima navedenim u stavku 2. ovog članka gospodarskim subjektima koji snabdijevaju tržište preko distributivne mreže električnom i toplotnom energijom, kada su troškovi proizvodnje te energije iznad njihove tržišne cijene, kao i za industrijsko korištenje kombinirane proizvodnje električne i toplotne energije ako je proizvodna cijena jedne jedinice energije uz korištenje te tehnologije veća od tržišne cijene jedne jedinice klasične energije.

5. Državna potpora zaistraživanje, razvoj i inovacije

 

Članak 33.
Opći uvjeti za dodjelu državne potpore za istraživanje, razvoj i
inovacije

 

Državna potpora za istraživanja, razvoj i inovacije može se dodijeliti gospodarskim subjektima u svim sektorima, osim gospodarskim subjektima u teškoćama. Kod državne potpore velikim gospodarskim subjektima, potrebno je dokazati poticajni efekt na temelju sljedećih kriterija: povećanje opsega projekta, proširenje oblasti djelovanja, brža realizacija projekta i povećanje ukupnog iznosa za istraživanje, razvoj i inovacije.

 

Članak 34.

Državna potpora za istraživanje

 

Državna potpora može se dodijeliti za:
1) osnovna istraživanja koja predstavljaju eksperimental­ni ili teorijski rad radi stjecanja novih znanja o osnovnim principima pojava i posmatranih činjenica, bez direktne primjene u praksi;
2)     industrijska istraživanja koja predstavljaju planirana istraživanja ili ispitivanja radi stjecanja novih znanja i vještina za razvoj novih proizvoda, procesa ili usluga, odnosno radi znatnog poboljšanja postojećih proizvoda, procesa ili usluga. Industrijski razvoj obuhvata stvaranje neophodnih komponenti složenih sustava, osim u slučaju stvaranja prototipa iz točke 3. podtočke b) ovog stavka;
3)     eksperimentalni razvoj koji obuhvata: stjecanje, kombiniranje, oblikovanje i korištenje postojećih naučnih, tehnoloških, poslovnih i ostalih mjerodavnih znanja i vještina radi izrade planova ili dizajna za nove promijenjene ili poboljšane proizvode, procese ili usluge, kao i za druge aktivnosti radi konceptual­nog definiranja, planiranja i dokumentiranja novih proizvoda, procesa ili usluga.
Pod tim aktivnostima podrazumijeva se:
a)     izrada nacrta, crteža, planova i ostale doku­mentacije pod uvjetom da nisu namijenjeni komercijalnoj uporabi;
b)     razvoj komercijalno uporabljivih prototipova i demo-projekata ukoliko je prototip konačni komercijalni proizvod i ukoliko bi troškovi proizvodnje samo za korištenje u svrhu prikazi­vanja i provjere valjanosti bili neprihvatljivo visoki;
c)     eksperimentalna proizvodnja i ispitivanje proizvoda, procesa i usluga pod uvjetom da se ne mogu koristiti ili tako izmijeniti da imaju industrijsku ili komercijalnu primjenu. Državna potpora za eksperimentalni razvoj ne može se dodijeliti za rutinske ili periodične izmjene proizvoda, proizvod­nih linija,  proizvodnih procesa, usluga i drugih postojećih operacija i u slučaju da takve promjene predstavljaju poboljšanja.
Opravdani troškovi su;
I)     troškovi osoblja (istraživači, tehničari i drugo potpor­no osoblje) u mjeri u kojoj rade na istraživačkom projektu;
2)     troškovi instrumenata i opreme u opsegu u kome se koriste za istraživački projekt. Ukoliko se instrumenti i oprema ne koriste tokom čitavog razdoblja trajanja istraživačkog projekta, opravdani troškovi su samo troškovi amortizacije u razdoblju trajanja projekta izračunati na temelju dobre računovodstvene prakse;
3)     troškovi zgrada i zemljišta u opsegu i razdoblju u kome se koriste za istraživački projekt. U pogledu troškova zgrada, opravdani su samo troškovi amortizacije za razdoblje trajanja istraživačkog projekta, a izračunavaju se sukladno sa dobrom računovodstvenom praksom. U pogledu troškova zemljišta, opravdani troškovi su troškovi kupovine ili iznajmljivanja ili stvarno nastali kapitalni troškovi.
4)     troškovi ugovornih istraživanja, tehničkog znanja i patenata koji su kupljeni ili licencirani od trećih osoba po tržišnim cijenama, ukoliko je transakcija izvršena u konkurentnim uvjetima i troškovi savjetodavnih i sličnih usluga ukoliko se koriste isključivo za djelatnost istraživanja;
5)     dodatni režijski troškovi nastali izravno kao rezultat istraživačke djelatnosti;
6)     drugi operativni troškovi poslovanja, uključujući troškove materijala, potrošne robe i proizvoda nastalih izravno kao rezultat istraživačke djelatnosti. U slučaju eksperimentalnog razvoja, od opravdanih troškova moraju se odbiti svi prihodi koji se ostvaruju ukoliko se razvijeni prototipovi i eksperimentalni crteži kasnije koriste u komercijalne svrhe.
Državna potpora može se dodijeliti:
1)     za osnovna istraživanja - do 100% opravdanih troškova;
2)     za industrijska istraživanja - do . 50% opravdanih troškova;
3)     za eksperimentalni razvoj - do 25% opravdanih troškova.
Visina državne potpore za industrijska istraživanja i eksperimentalni razvoj iz toč. 2. i 3. stavak 5. ovog članka može se dodatno povećati:
1)     za 10% za srednje gospodarske subjekte i za 20% za male gospodarske subjekte;
2)     za dodatnih 15%, ali ne više od 80% opravdanih troškova ukoliko:
a)     projekt uključuje suradnju sa najmanje jednim malim ili srednjim gospodarskim subjektom ili se provodi u najmanje dvije države, a nijedan
gospodarski subjekt sam ne snosi više od 70% opravdanih troškova projekta suradnje, ili
b)     projekt uključuje suradnju između gospodarskog subjekta iistraživačke organizacije gdje istraživačka organizacija snosi najmanje 10% opravdanih troškova projekta i ima pravo da objavi rezultate svog istraživačkog projekta, ili
c)     u slučaju industrijskog istraživanja, rezultati projekta se objavljuju na    konferencijama naučnog i tehničkog karaktera, u naučnim ili tehničkim časopisima koji su svima dostupni.
Državna potpora za izradu studija o tehničkoj izvodljivosti može se dodijeliti za industrijsko istraživanje i eksperimentalni razvoj:
1}     za male i srednje gospodarske subjekte - do 75% opravdanih troškova za studije koje su priprema za industrijsko istraživanje i do 50% opravdanih troškova za studije koje su priprema za eksperimentalni razvoj; i
2)     za velike gospodarske subjekte - do 65% opravdanih troškova za studije koje su priprema za industrijsko istraživanje i do 40% opravdanih troškova za studije koje su priprema za eksperimentalni razvoj.
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za izradu studija o tehničkoj izvodljivosti su stvarni troškovi izrade studije o tehničkoj izvodljivosti.

 

Članak 35.
Državna potpora za inovacije procesa i organizacije poslovanja u
oblasti usluga

 

Državna potpora za inovacije procesa i organizacije poslovanja može se dodijeliti ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da se inovacija procesa i organizacije poslovanja odnosi na korištenje informacionih i komunikacijskih tehnologija sa ciljem izmjene organizacije poslovanja;
2)     da inovacija poslovanja bude u obliku projekta za koji je imenovan stručni rukovoditelj projekta i navedeni troškovi projekta;
3)     da rezultat projekta bude razvoj standarda, modela komercijalnog poslovanja, metodologije postupka koje je moguće na sistematičan način reproducirati, certificirati ili zaštiti patentom;
4)     da inovacija procesa i organizacije poslovanja bude očigledna ili značajno poboljšana u odnosu na postojeće stanje u određenoj grani industrije u Europskoj Zajednici ili Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, što se dokazuje preciznim opisom inovacije, njenim poređenjem sa postojećim tehnikama u procesu i organizaciji poslovanja kojima se koriste drugi gospodarski subjekti u istom sektoru;
5)     da projekt koji sadrži inovaciju procesa i organizacije poslovala nosi i jasan stupanj rizika, što se dokazuje poređenjem troškova projekta sa  prihodom
gospodarskog subjekta, vremenom koje je potrebno za razvoj novog procesa, očekivanom dobiti od inovacije procesa u poređenju sa troškovima projekta i vjerovatnošću neuspjeha projekta;
6)     da proces inovacije bude u obliku novog ili bitno unaprijeđenog metoda   proizvodnje ili ostvarenja (uključujući bitne promjene u tehnici, opremi i          softveru).
Manje izmjene ili poboljšanja, kao i povećanje kapaciteta proizvodnje ili pružanja usluga, do kojeg dođe kroz dopunsku preradu ili logističke sustave u odnosu na sustave koji su već u uporabi, prestanak korištenja procesa, prosta reprodukcija ili umnožavanje kapitala, uvođenje promjena, koje nastaju iz promjene u faktorskim cijenama ili promjenama u carinskim tarifama, sezonske i druge ciklične promjene, kao i prodaja novih i bitno dorađenih proizvoda, ne smatraju se inovacijama.
Inovacija organizacije poslovanja je primjena nove organizacione metode u radu, organizaciji radnih mjesta ili vanjskim odnosima gospodarskog subjekta. Promjene koje se uvedu u način poslovanja, organizaciju radnih mjesta ili vanjske odnose koje se zasnivaju na organizacijskim metodama koje su u gospodarskom subjektu već u primjeni, promjene u upravljačkoj strategiji, spajanje ili preuzimanje gospodarskog subjekta, prestanak korištenja procesa, prosta reprodukcija ili umnožavanje kapitala, promjene koje su nastupile iz promjene faktorskih cijena ili carinskih tarifa, sezonske i druge ciklične promjene, kao i prodaja novih i bitno unaprijeđenih proizvoda, ne smatraju se inovacijama.
Opravdani troškovi su opravdani troškovi istraživanja iz stavka 3. članka 34. ove uredbe, dok u slučaju inovacija koje se odnose na organizaciju poslovanja, samo troškovi informacionih i komunikacijskih tehnologija se mogu uključiti u troškove instrumenata i opreme.
Državna potpora se utvrđuje i to: za velike gospodarske subjekte - do 15%, za srednje gospodarske subjekte - do 25%, za male gospodarske subjekte - do 35% opravdanih troškova.
Veliki gospodarski subjekti mogu dobiti državnu potporu za inovaciju procesa i organizacije poslovanja samo ukoliko ostvaruju suradnju sa malim i srednjim gospodarskim subjektima koji sudjeluju sa najmanje 30% u ukupnim opravdanim troškovima.

 

Članak 36.
Državna potpora za unajmljivanje visokokvalificiranog osoblja

 

Državna potpora za unajmljivanje visokokvalificiranog osoblja privremeno premještenog iz istraživačke organizacije ili velikog gospodarskog subjekta u mali ili srednji gospodarski subjekt može se dodijeliti ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da privremeno premješteno visokokvalificirano osoblje bude uposleno na novostvorenim istraživa­čkim, razvojnim i inovativnim funkcijama u gospodarskom subjektu i ne smije biti zamjena za postojeće osoblje;
2)     da je visokokvalificirano osoblje, najmanje tokom prethodne dvije godine, bilo uposleno u istraživačkoj organizaciji ili velikom gospodarskom subjektu koji ga šalje na privremeni premještaj;
3)    da privremeno premješteno osoblje bude uposleno na istraživačkim razvojnim i inovacionim funkcijama u malom i srednjem gospodarskom subjektu koji je primatelj potpore.
Visokokvalificirano osoblje su: istraživači, inženjeri, projektanti i marketing menadžeri sa visokim obrazovanjem i najmanje pet godina stručnog iskustva u određenoj djelatnosti. Doktorske studije se smatraju odgovarajućim stručnim iskustvom.
Visokokvalificirano osoblje može biti angažovano privre­meno i po isteku roka angažovanja to osoblje se vraća kod svog prethodnog poslodavca.
Opravdani troškovi su svi troškovi unajmljivanja i upošlja­vanja visokokvalificiranog osoblja, uključujući troškove korište­nja usluga službe za upošljavanje, kao i troškovi premještaja osoblja.
Visina državne potpore ne smije biti veća od 50% opravdanih troškova, u razdoblju od najduže tri godine po gospodarskom subjektu i po unajmljenoj osobi.

 

Članak 37.
Državna potpora za inovativne klastere

 

Investicijska, državna potpora za inovativne klastere može se dodijeliti za osnivanje, širenje i oživljavanje inovativnih klastera i to isključivo pravnim osobama koje upravljaju ovim klasterima. Te osobe su odgovorne za upravljanje poslovnim prostorom, objektima i aktivnostima inovativnih klastera u pogledu njihovog korištenja i pristupa. Pristup poslovnom prostoru i aktivnostima mora biti slobodan. Naknade za korištenje prostora i sudjelovanje u aktivnostima klastera određuju se sukladno njihovim stvarnim troškovima.
Investicijska državna potpora može se dodijeliti za:
1)      opremanje centara za usavršavanje i istraživanje;
2)      infrastrukturu otvorenog tipa koja je namijenjena istraživanju: laboratorije, objekti za testiranja;
3)      široku mrežnu infrastrukturu.
Opravdani troškovi su troškovi koji se odnose na ulaganja u zemljište, zgrade, mašine i opremu.
Državna potpora se utvrđuje i to: za velike gospodarske subjekte - do 50%, za srednje gospodarske subjekte - do 60%, za male gospodarske subjekte - do 70% opravdanih troškova iz stavka 3. ovog članka.

 

Članak 38.
Državna potpora za pokrivanje tekućih troškova inovativnih
klastera

 

Investicijska državna potpora za pokrivanje tekućih troškova inovativnih klastera u svrhu oživljavanja inovativnih klastera može se dodijeliti pravnim osobama koje upravljaju ovim klasterima.
Državna potpora je vremenski ograničena na razdoblje od pet godina, i to:
1)     do 100% opravdanih troškova iz stavka 3. ovog članka za prvu godinu rada inovativnog klastera, sa ciljem linearnog, odnosno potpunog linearnog smanjenja u petoj godini ili.
2)     do 50% opravdanih troškova iz stavka 3. ovog članka u slučaju bez linearnog smanjenja.
U izuzetnim slučajevima, državna potpora za pokrivanje tekućih troškova inovativnih klastera u svrhu oživljavanja inovativnih klastera može se dodijeliti na duži rok, ali ne duže od 10 godina.
Opravdani troškovi su troškovi rada uposlenih osoba i administrativni troškovi koji se odnose na sljedeće aktivnosti:
1)     reklamne aktivnosti klastera za privlačenje novih članova - gospodarskih subjekata;
2)     upravljanje objektima klastera kojima je otvoren pristup;
3)     organizaciju programa usavršavanja, radnih seminara i konferencija kojima se potiče razmjena znanja i povezivanje članova klastera.

 

Članak 39.

Državna potpora za troškove stjecanja prava industrijske svojine

 

Državna potpora malim i srednjim gospodarskim subjekti­ma zastjecanje prava industrijske svojine može se dodijeliti za dobijanje i potvrđivanje patenata i drugih prava industrijske svojine.
Visina državne potpore ne smije preći visinu potpore za projekte istraživanja i razvoja propisanu u st. 5. i 6. članka 34. ove uredbe koji se odnose na istraživačke djelatnosti koje su prve dovele do predmetnih prava industrijske svojine.
Opravdani troškovi su:
1)     svi troškovi koji prethode dodjeli prava, uključujući troškove vezane za pripremu, registraciju i ispitivanje prijave, kao i troškovi nastali prilikom obnove prijave prije nego stoje pravo dodijeljeno;
2)     troškovi prijevoda i drugi troškovi nastali kako bi se pravo dobilo ili potvrdilo u drugim pravnim sustavima;
3)     troškovi nastali prilikom obrane valjanosti prava u toku službenog ispitivanja prijave i mogućeg postupka opovrgavanja i kada ti troškovi nastanu poslije dodjele prava.

 

Članak 40.
Državna potpora za nove inovativne gospodarske subjekte

 

Državna potpora za nove inovativne gospodarske subjekte može se dodijeliti malom gospodarskom subjektu koji u trenutku dodjele potpore posluje kraće od šest godina.
Gospodarski subjekt se smatra inovativnim ukoliko troškovi istraživanja i razvoja gospodarskog subjekta predstavljaju najmanje 15% njegovih ukupnih troškova poslovanja u najmanje jednoj od tri godine koje prethode dodjeli državne potpore. U slučaju gospodarskog subjekta početnika i bez prethodnog financijskog poslovanja, u reviziji njegovog trenutnog poslovnog razdoblja koju je ovjerio neovisni revizor utvrđuje se da li istraživački troškovi gospodarskog subjekta predstavljaju 15% njegovih ukupnih tekućih troškova.
Državna potpora novom inovativnom gospodarskom subjektu može se dodijeliti u visini do 1,5 milijuna eura. Ova potpora može se odobriti samo jedanput.
Korisniku potpore može se dodijeliti i druga državna potpora osim za istraživanje, razvoj i inovacije i za ulaganja u rizični kapital samo nakon isteka razdoblja od tri godine od dodjele potpore za nove inovativne gospodarske subjekte.

Članak 41.
Državna potpora za usluge savjetovanja i poticanja inovacija

 

Državna potpora za savjetodavne usluge namijenjene inovacijama i usluge za poticanje inovacija može se dodijeliti malim i srednjim gospodarskim subjektima ukoliko su kumulativno ispunjeni sljedeći kriteriji:
1)     da potpora ne smije preći iznos od 200.000 eura po korisniku u toku bilo kog trogodišnjeg razdoblja;
2)     da visina potpore iznosi najviše 75% opravdanih troškova iz stavka 2. ovog članka;
3)     da korisnik koristi tu potpora za pribavljanje usluga po tržišnim cijenama, ili ukoliko je pružatelj usluga neprofitni gospodarski subjekt, po cijeni koja predstavlja pune troškove usluga uz razumnu maržu (razumni profit).
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za usluge savjetovanja i poticanja inovacija su:
1)     za savjetodavne usluge namijenjene inovacijama -troškovi vezani za savjetovanje menadžmenta, tehnološku potpora, usluge prijenosa tehnologije, usavršavanje, savjetovanje prilikom preuzimanja, zaštite i trgovine pravima intelektualne svojine i za licenčne ugovore, savjetovanje o primjeni standarda i
2)     za usluge poticanja inovacija - troškovi vezani za kancelarijski prostor, bazu podataka, tehničke  knjižice, istraživanje tržišta, korištenje laboratorija, označavanje kvaliteta, testiranje i certifikaciju.

6. Državna potpora za usavršavanje

 

Članak 42.

Opći uvjeti za dodjelu državne potpore za usavršavanje

 

Državna potpora za usavršavanje može se dodijeliti gospodarskim subjektima u svim sektorima, osim gospodarskim subjektima u teškoćama.
Državna potpora može se dodijeliti za:
1)     posebno usavršavanje, koje uključuje obuku izravno i prvenstveno primjenljivu na sadašnji i budući položaj uposlenih u gospodarskom subjektu, koji je neposredni korisnik te potpore i koji kroz ovu obuku osigurava kvalifikacije koje nisu prenosive ili su samo ograničeno prenosive na druge gospodarske subjekte ili poslovna područja;
2)     opće usavršavanje, koje uključuje obuku koja nije samo ili prvenstveno primjenljiva na sadašnji i budući položaj uposlenih u gospodarskom subjektu koji je neposredni korisnik te potpore i koji kroz ovu obuku osigurava kvalifikacije koje su većinom prenosive na druge gospodarske subjekte ili poslovna područja i koje na taj način bitno povećava uposlenost uposlenika.
Usavršavanje će se smatrati općim:
1)     ukoliko ga zajednički organizuju različiti neovisni gospodarski subjekti ili ukoliko ga mogu pohađati uposleni iz različitih gospodarskih subjekata;
2)     ukoliko je priznato, ovjereno ili vrednovano od strane nadležnih državnih organa ili drugih institucija na koje je Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija
Bosne i Hercegovine, prenijela odgovarajuća ovlaštenja,

 

Članak 43.
Opravdani troškovi i dozvoljena visina državne potpore za
usavršavanje

 

Opravdani troškovi i dozvoljena visina državne potpore za usavršavanje su:
1)      troškovi predavača;
2)      putni troškovi predavača i polaznika, uključujući i smještaj;
3)     drugi tekući troškovi, kao što su materijali i potrošna roba izravno povezani sa projektom usavršavanja;
4)     troškovi amortizacije alata i opreme u opsegu u kojem se isključivo koriste za projekt usavršavanja;
5)     troškovi savjetodavnih usluga u vezi sa projektom usavršavanja;
6)     troškovi polaznika i opći indirektni troškovi (administrativni troškovi, zakup, režijski troškovi) do ukupnog iznosa drugih opravdanih troškova navedenih u točkama a) do e) ovog stavka.
U pogledu troškova polaznika, u obzir se uzimaju samo sati koje polaznik stvarno provede u usavršavanju, poslije. odbitka svih proizvodnih sati.
Državna potpora može se dodijeliti:
1)     za posebno usavršavanje - do 25% opravdanih troškova
2)     za opće usavršavanje - do 60% opravdanih troškova
Visina državne potpore može se povećati, ali ne više od 80% opravdanih troškova, i to:
1)     za 10% ukoliko se usavršavanje provodi za osobe sa invaliditetom ili osobe koje se teže upošljavaju,
2)     za 10% ukoliko se državna potpora dodjeljuje srednjem gospodarskom subjektu;
3) za 20% ukoliko se državna potpora dodjeljuje malom gospodarskom subjektu.
U slučaju kada projekt usavršavanja uključuje komponente i posebnog i općeg usavršavanja koje ne mogu biti razdvojene za potrebe izračunavanja visine državne potpore i u slučaju kada se ne može utvrditi da li se radi o posebnom ili općem usavršavanju, primjenjuje se visina državne potpore za posebno usavršavanje.

 

7. Državna potpora u obliku rizičnog kapitala

 

Članak 44.

Državna potpora u obliku rizičnog kapitala

 

Rizični kapital su sredstva uložena u akcije/dionice ili instrumente slične akcijama/dionicama u gospodarski subjekt tokom faze početnog rasta (faze "zasijavanja", osnivanja i širenja), uključujući neformalna ulaganja od strane gospodarskih subjekata, ulagački kapital i alternativne berze specijalizovane za male i srednje gospodarske subjekte, uključujući poduzeća sa visokim rastom (u daljem tekstu: pokretači ulaganja).
Državna potpora u obliku rizičnog kapitala može se dodijeliti samo malim i srednjim gospodarskim subjektima na temelju shema državne potpore radi otklanjanja tržišnih nedostataka na tržištu rizičnog kapitala.
Javna sredstva dodijeljena u obliku rizičnog kapitala mogu se kvalificirati kao državna potpora na tri različita razine:
1)      na razini investitora, ukoliko mjera omogućava privatnim investitorima da ostvare sudjelovanje u oblika akcija/dionica ili instrumenata sličnih akcijama/dionicama u gospodarskom subjektu pod povoljnijim uvjetima nego javni investitori;
2)     na razini investicijskog fonda, investicijskog sredstva i/ili njegovog rukovoditelja. Državna potpora na razini investicijskog fonda prisutna je ukoliko se ulaganje vrši pod uvjetima koji ne bi bili prihvatljivi običnim gospodarskim subjektima u tržišnoj ekonomiji i stoga korisniku donosi prednost. Državna potpora rukovodiocima ili rukovodnom subjektu fonda postoji ako njihova naknada u potpunosti ne odgovara naknadi na aktuelnom tržištu u uporedivim uvjetima. Državna potpora se ne dodjeljuje ako su rukovodioci i rukovodni subjekt izabrani u otvorenom i transparentnom javnom postupku nadmetanja, ili ako nemaju nikakvu drugu prednost od Federacije Bosne i Hercegovine ili organa lokalne samouprave.
3)     na razini gospodarskog subjekta koji je predmet investicije. Ako je državna potpora prisutna na razini investitora, investicijskog sredstva ili investicijskog fonda, smatra se daje barem djelimično prenesena na ciljne gospodarske subjekte i da je također prisutna i na njihovoj razini.
Državna potpora dodjeljuje se u obliku koji potiče tržišne ulagače da osiguraju rizični kapital određenim gospodarskim subjektima. Mjere koje mogu dovesti do ovog rezultata obuhvataju sljedeće:
1)     osnivanje investicijskih fondova u kojima je Federacija Bosne i Hercegovine partner, ulagač ili sudionik, uključujući i manje povoljne uvjete u odnosu na druge ulagače;
2)     garancije ulagačima u rizični kapital ili investicijskim fondovima za udio investicijskih gubitaka ili garancije na zajmove investitorima/fondovima za ulaganja u rizični kapital pod uvjetom da javna sredstva koja pokrivaju moguće gubitke ne prelaze 50% nominal­nog iznosa ulaganja za koje se izdaje garancija;
3)     druge financijske instrumente u korist ulagača u rizični kapital ili investicijskih fondova radi osiguranja dodatnog kapitala za ulaganje,
4)     fiskalne poticaje investicijskim fondovima ili ulagačima radi ulaganja u rizični kapital.

 

Članak 45.
Uvjeti za dodjelu državne potpore u obliku rizičnog kapitala

 

Državna potpora u obliku rizičnog kapitala može se dodijeliti pod sljedećim uvjetima:
1)     da državna potpora predviđa financiranje u tranšama, u cjelini ili djelimično financirane iz sredstava dodijeljene državne potpore, koje ne prelaze 2,5 milijuna eura po ciljnom malom i srednjem gospodarskom subjektu u toku dvanaest mjeseci;
2)     da državna potpora bude ograničena na osiguranje financiranja do faze razvoja;
3)     da investicijski fond osigura najmanje 70% svog ukupnog proračuna uloženog u ciljne male i srednje gospodarske subjekte u obliku akcija/dionica ili instrumenata sličnih akcijama;
4)     da najmanje 30% sredstava investicijskih fondova osiguraju privatni ulagači;
5)     da državna potpora osigura da odluke o ulaganju u ciljne gospodarske subjekte budu rukovođene ostvarivanjem dobiti. Smatra se da je ovaj kriterij ispunjen ukoliko su zadovoljeni sljedeći uvjeti:
a)      da mjera podrazumijeva značajno sudjelovanje privatnih investitora (najmanje 30% moraju osigurati privatni investitori), gdje se ulaganja vrše na komercijalnoj osnovi, neposredno ili posredno u akcije/dionice ciljanih gospodarskih subjekata;
b)      da postoji plan poslovanja za svaku investiciju sa pojedinostima u pogledu razvoja proizvoda, prodaje i profitabilnosti, kojim se ex aute utvrđuje održivost projekta;
c)     da za svaku investiciju postoji jasna i realna izlazna strategija.
6)     da se investicijskim fondom upravlja na komercijalnoj osnovi. Fond se mora ponašati kao rukovodioci u privatnom sektoru sa ciljem optimalnog povrata ulaganja investitorima. Smatra se da je ovaj kriterij ispunjen ukoliko su kumulativno zadovoljeni sljedeći uvjeti:
a)     da je dogovor između profesionalnog rukovodi­telja fonda ili rukovodnog subjekta i sudionika u fondu koji osiguravaju naknadu za rukovoditelja povezan sa ostvarenjem i postavljanjem ciljeva fonda i predloženog vremenskog okvira investicija;
b)      privatni tržišni investitori su zastupljeni u odlu­čivanju, npr. putem ulagačkog ili savjetodavnog odbora;
c)     da se kod upravljanja fondovima primjenjuju najbolje prakse i regulatoma supervizija.
Kada se kapital osigurava ciljnom gospodarskom subjektu u obliku rizičnog kapitala radi financiranja početnog ulaganja ili drugih troškova koji su dozvoljeni ovom uredbom, odgovarajuće gornje granice potpore ili maksimalno dozvoljeni iznosi umanjit će se za 20% za ciljne gospodarske subjekte tokom prve tri godine prvog ulaganja u rizični kapital i do ukupno primljenog iznosa. Ovo umanjenje se ne primjenjuje na visinu državne potpore utvrđene za istraživanje, razvoj i inovacije.

8. Državna potpora u oblasti kulture

 

Članak 46.

Potpora za zaštitu nacionalnog kulturnog naslijeđa

 

Državna potpora može se dodijeliti za konzervaciju, obnavljanje i druge   građevinske radove na materijalnom (spomenici, zgrade i ostali objekti) i nematerijalnom naslijeđu koje promovira kulturu i osigurava konzervaciju naslijeđa, a da su ovi objekti zavedeni u odgovarajuće registre zaštićenih spomenika kulture u Bosni i Hercegovini.
Opravdani troškovi su svi troškovi koji se odnose na zaštitu nacionalnog kulturnog naslijeđa, uključujući troškove vještačenja, arheoloških ispitivanja, pripremu dokumentacije, izradu plana radova, sve radove na modernizaciji i građevinski radovi, nabavu građevinskog materijala, instalacije, itd.
Državna potpora može se dodijeliti u visini do 100% opravdanih troškova koji se strogo odnose i ograničeni su na istorijske i kulturološke elemente objekta.

 

Članak 47.
Potpora za kinematografske i druge audiovizuelne aktivnosti

Državna potpora može se dodijeliti za produkciju filma i TV programa, ukoliko su ispunjeni sljedeći kriteriji:
1)      da državna potpora ne dovodi do diskriminacije na temelju nacionalne pripadnosti, kao da se poštuje sloboda nastanjivanja, sloboda kretanja robe i pružanja usluga;
2)     da je državna potpora izravno usmjerena na stvaranje proizvoda od kulturnog značaja, iz provjerljivih nacionalnih kriterija;
3)     da je producentu dozvoljeno da potroši najmanje 20% ukupnog proračuna produkcije filma ili TV programa u drugim državama članicama EU;
4)     da visina državne potpore ne pređe 50% proračuna produkcije, osim za složene filmove i niskobudžetne filmove.
Državna potpora se odnosi na troškove koji su povezani sa obavljanjem glavnih aktivnosti filmskog i TV programa, odnosno sa razvojem i produkcijom. Za posebne aktivnosti, kao što je post-produkcija, državna potpora nije dozvoljena.

IV VERTIKALNA DRŽAVNA POTPORA - POTPORA

POSEBNIM SEKTORIMA

1. Državna potpora u sektoru proizvodnje čelika

 

Članak 48.

Gospodarski subjekti u sektoru proizvodnje čelika

 

Posebna pravila za državnu potporu u sektom proizvodnje čelika primjenjuju se na gospodarske subjekte koji proizvode i prerađuju proizvode definirane u Aneksu I koji čini sastavni dio ove uredbe (u daljem tekstu: gospodarski subjekt u sektoru proizvodnje čelika).

 

Članak 49.
Državna potpora za zatvaranje željezare

 

Državna potpora može se dodijeliti za zatvaranje željezare za izmirenje obveza prema radnicima gospodarskog subjekta u sektom proizvodnje čelika koji su proglašeni tehnološkim viškom ili prihvatili prijevremeno umirovljenje pod uvjetom da te obveze proizlaze iz djelimičnog ili potpunog zatvaranja željezare, a državna potpora ne prelazi 50% obveza koje bi se inače izvršile prema važećim propisima u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine.
Državna potpora za djelimično ili potpuno zatvaranje željezare može se dodijeliti ukoliko već nije dodijeljena u momentu odobravanje državne potpore za restrukturiranje gospodarskog subjekta u teškoćama.

 

Članak 50.
Državna potpora za trajni prestanak proizvodnje čeličnih
proizvoda

 

Državna potpora može se dodijeliti gospodarskom subjektu u sektoru proizvodnje čelika kada trajno prestaje sa proizvodnjom čeličnih proizvoda iz Aneksa l ove uredbe ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)      da je gospodarski subjekt osnovan kao pravna osoba prije 1. srpnja 2008. i nije reorganizirao strukturu proizvodnje i postrojenja od l. srpnja 2008;
2)      da gospodarski subjekt ima redovnu proizvodnju čeličnih proizvoda do dana obavještenja o dodjeli date državne potpore;
3)      da gospodarski subjekt zatvara i prestaje sa uporabom postrojenja za proizvodnju čeličnih proizvoda u roku od šest mjeseci po prestanku proizvodnje ili dana odobravanja državne potpore od strane Vijeća za državnu potporu, ovisno koji datum padne kasnije;
4)      da iznos državne potpore ne prelazi preostalu sadašnju vrijednost postrojenja koje se zatvara, zanemarujući dio bilo koje revalorizacije izvršene od 1. srpnja 2008, koji je viši od stope inflacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Državna potpora za trajni prestanak proizvodnje čeličnih proizvoda može se dodijeliti ukoliko već nije dodijeljena u momentu odobravanje državne potpore za restrukturiranje gospodarskog subjekta u teškoćama.

 

Članak 51.
Državna potpora za zatvaranje odvojene pravne osobe u okviru
korporativne strukture

 

Državna potpora za gospodarski subjekt koji je osnovan kao pravna osoba prije 1. srpnja 2008. i koje je u kontroli drugog gospodarskog subjekta u sektoru proizvodnje čelika, bilo posrednoj ili neposrednoj, ili koje ima posrednu ili neposrednu kontrolu nad drugim gospodarskim subjektom u sektoru proizvodnje čelika može se dodijeliti ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da je gospodarski subjekt koji se zatvara efektivno i pravno odvojen od korporativne strukture u razdoblju od najmanje šest mjeseci prije obavještenja o dodjeli državne potpore;
2)     da je račune gospodarskog subjekta koji se zatvara ovjerio neovisni revizor, kojeg je potvrdilo Vijeće za državnu potporu, što se smatra vjerodostojnim i tačnim stanjem sredstava i obveza tog gospodarskog subjekta;
3)     da je došlo do stvarnog i utvrdivog smanjenja proizvodnih kapaciteta radi ostvarenja, u određenom vremenu, znatne koristi u gospodarskoj grani u cjelini, u smislu smanjenja kapaciteta proizvodnje čeličnih proizvoda u razdoblju od pet godina od dana zatvaranja za koje je dodijeljena potpora, ili dana posljednje rate potpore odobrene sukladno sa ovom točkom, ukoliko umanji kasnije.

 

Članak 52.

Državna potpora za gospodarski subjekt u teškoćama

 

Državna potpora za restrukturiranje gospodarskog subjekta u sektoru proizvodnje čelika, a koji je u teškoćama, može se dodijeliti pod uvjetima da:
1)     državna pomoć, pod normalnim tržišnim uvjetima, vodi dugoročnoj održivosti tog privrednog subjekta na kraju perioda restrukturiranja,
2)     su iznos i intezitet državne pomoći strogo ograničeni na ono što je neophodno za obnavljanje održivosti. a da se pomoć ako je moguće progresivno smanjuje,
3)    je privredni subjekt, prije nego što mu je državna pomoć dodijeljena, donio program restrukturiranja sa racionalizacijom i koji obuhvata zatvaranje neefikasnih kapaciteta.

 

Članak 53.
Kvalificiranost u odnosu na horizontalne ciljeve

 

Državna potpora gospodarskim subjektima u sektoru čelika na temelju   kvalificiranosti prema horizontalnim ciljevima dodjeljuje se pod uvjetima iz č. 12. do 47. ove uredbe.

2. Državna potpora gospodarskim subjektima u sektoru vađenja uglja

 

Članak 54.
Državna potpora za pokrivanje vanrednih troškova

 

Državna potpora može se dodijeliti gospodarskim subjekti­ma koji obavljaju ili su obavljali djelatnost u vezi sa proizvod­njom uglja radi pokrivanja troškova koji nastaju ili su nastali iz zatvaranja jedinica za proizvodnju uglja i koje nisu povezane sa trenutnom proizvodnjom.
Potpora za proizvodnju uglja primjenjuje se samo na ugalj visoke, srednje i niske kalorične vrijednosti A i B u smislu međunarodne kodifikacije uglja koju je izradila Ujedinjena nacionalna ekonomska komisija za Europu.
Opravdani troškovi su troškovi koje ostvari gospodarski subjekt koji zatvara ili je zatvorio jedinice za proizvodnju uglja, uključujući sljedeće:
1)     troškove doprinosa za socijalno osiguranja koji nastanu po temelju umirovljenja uposlenika prije zakonom utvrđene starosne granice;
2)      druge vanrednetroškove uposlenika koji su izgubili ili gube posao;
3)      troškove mirovina i naknada osim onih utvrđenih zakonom za uposlenike koji su ostali ili će ostati bez posla i radnicima koji imaju pravo na isplatu takvih troškova prije zatvaranja;
4)     troškove koje pokriva gospodarski subjekt u svrhe prekvalificiranja uposlenika kao potpora u nalaženju novog posla izvan sektora vađenja uglja, a naročito troškovi obuke;
5)      izdavanje besplatnog uglja radnicima koji su ostali ili će ostati bez posla i radnicima koji imaju pravo na takvo izdavanje prije zatvaranja, ili ekvivalent u novcu;
6)     zaostale troškove koji nastanu na temelju upravnih, zakonskih i poreskih propisa koji se specifično odnose na industriju uglja;
7)     dodatne radove na osiguranju jama koji su rezultat zatvaranja jedinice za proizvodnju uglja;
8)     štetu usljed izvođenja rudarskih radova, pod uvjetom da su štetu izazvale jedinice za proizvodnju uglja koje su zatvorene ili se zatvaraju;
9)     sve opravdane troškove koji se odnose na saniranje bivših lokacija na kojima se vadi ugalj, uključujući:
a)     zaostale troškove koji nastanu po temelju uplate naknade organima nadležnim za vodoopskrbu i odvođenje otpadnih voda;
b)     druge zaostale troškove koji nastanu po temelju vodoopskrbe i odvođenja otpadnih voda;
10)   zaostale troškove za pokrivanje zdravstvenog osiguranja bivših rudara;
11)   troškove koji se odnose na otkaz ili izmjenu postojećih ugovora (čija maksimalna vrijednost ne prelazi vrijednost šestomjesečne proizvodnje).
12)   vanrednu inherentnu amortizaciju pod uvjetom da nastane kao rezultat zatvaranja jedinica za proizvodnju uglja;
13)   troškove sanacije terena.
Povećanje vrijednosti zemljišta odbija se od opravdanih troškova za kategorije troškova iz toč. 7), 8), 9) i 13) stavka 3. ovog članka.
Sva potpora koju gospodarski subjekt dobije mora biti iskazana u bilansu uspjeha kao posebna stavka prihoda odvojeno od prometa.

 

Članak 55.

Kvalificiranost u odnosu na horizontalne ciljeve

 

Državna potpora gospodarskim subjektima u sektoru vađenja uglja dodjeljuje se za sljedeće ciljeve:
1)     za istraživanje, razvoj i inovacije u smislu čI. 12. do 47. ove uredbe,
2)     za zaštitu životne sredine u smislu toč. čl. 12. do 47. ove uredbe,
3)     za usavršavanje u smislu čl. 12. do 47. ove uredbe.

 

Članak 56.
Državna potpora za ispunjavanje obveza proisteklih potpisivanjem Ugovora o uspostavi energetske zajednice

 

Državna potpora može da se dodijeli gospodarskim subjektima koji u energetskom sektoru ispunjavaju obveze preuzete potpisivanjem Ugovora o uspostavi energetske zajednice, a odnose se na:
1)      uspostavljanje stabilanog regulatomog i tržišnog okvira sposobnog da privuče investiranje u gasnu mrežu, proizvodnju električne energije, prijenosnu idistributivnu mrežu;
2)      stvaranje jedinstvenog regulatomog prostora za trgovinu mrežne energije;
3)      pojačavanje sigurnosti opskrbe jedinstvenog regulatomog prostora;
4)      poboljšavanje situacije u pogledu okoliša u vezi sa mrežnom energijom;
5)      razvijanje tržišne konkurencije mrežne energije na širem geografskom prostoru.

3. Državna potpora u sektoru prometa

 

Članak 57.

Državna potpora za lučku infrastrukturu

 

Ulaganja u lučku infrastrukturu, koja je isključivo rezervirana za funkcije u javnom domenu (carinska, policijska, sigurnosna infrastruktura, tj. infrastruktura neophodna za obranu od javnih prijetnji, terorističkih napada) ne spada u domenu kontrole državne potpore.

 

Članak 58.
Drumski i željeznički promet

 

Državna potpora može se dodijeliti kao kompenzacija gospodarskim društvima koja obavljaju javni prijevoz putnika u drumskom i željezničkom prometu: u vidu subvencija za pružanje usluga javnog prijevoza za odgovarajuće kategorije stanovništva (učenike, studente, osobe sa invaliditetom i drugih osoba, sukladna zakonu) na temelju zaključenog ugovora o javnom prijevozu putnika za određeno geografsko područje, sukladna zakonu.
Ugovor iz stavka 1. ovog članka koji je zaključen sukladno zakonu, bez provođenja postupka javnog nadmetanja, može se zaključiti na razdoblje najduže od dvije godine; ugovor iz stavka l ovog članka koji je zaključen u postupku javnog nadmetanja može se zaključiti najduže na razdoblje od 10 godina za usluge javnog prijevoza putnika u drumskom (autobusnom), odnosno najduže na razdoblje od 15 godina za usluge javnog prijevoza putnika u željezničkom prometu.
Parametri za obračunavanje subvencije - kompenzacija za pružanje usluga javnog prijevoza moraju biti poznati unaprijed i utvrđeni na objektivan i transparentan način i kompenzacija za pružanje usluga javnog prijevoza mora da predstavlja razliku između cijene pune karte i karte kojom se vrši prijevoz na temelju ugovora.
Ugovor iz stavka I ovog članka, može se zaključiti najviše na 15 godina za usluge autobusnog prijevoza i 22,5 godina za usluge prijevoza putnika željeznicom, pod uvjetom da sredstva osigura prijevoznik iz vlastitih izvora.
Državna pomoć iz stavka 1. ovog članka, može se dodijeliti pod uvjetom da kontrolu nad provođenjem ugovora iz stava l. ovog članka vrši organ državne uprave koji je zaključio ugovor.

 

Članak 59.
Državna potpora za modalni prelazak na željeznički promet

 

Državna potpora može se dodijeliti za smanjenje vanjskih troškova, u cilju modalnog prelaska sa ostalih vidova transporta na željeznički, ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da opravdani troškovi čine onaj dio vanjskih troškova koji bi se mogli  izbjeći  korištenjem željezničkog transporta u odnosu na ostale vidove transporta;
2)      da visina državne potpore ne prelazi 50% opravdanih troškova i 30% ukupnih troškova željezničkog transporta;
3)     da je davatelj državne potpore osigurao transparentnu, obrazloženu i kvantificiranu komparativnu analizu troškova u željezničkom transportu i alternativnim opcijama na temelju drugih vidova transporta;
4)     da se državna potpora ogleda u cijeni koja se traži od putnika ili prijevoznika;
5)     da je davatelj državne potpore osigurao realne mogućnosti očuvanja prometa željezničkim putem uz dokaz da će potpora rezultirati održivim prelaskom prometa;
6)     da je državna potpora ograničena na pet godina;
7)     da državna potpora ne utječe na konkurenciju u stepenu koji ugrožava zajednički interes.

 

Članak 60.

Državna potpora za kombinirani transport tereta

 

Državna potpora u prometu može se dodijeliti u cilju zamjene drumskog transporta tereta željezničkim transportom, kao i u cilju unapređenja ovog kombiniranog transporta i dodjeljuje se isključivo kao investicijska državna potpora.
Opravdani troškovi za dodjelu državne potpore za kombinirani transport tereta su ukupni investicijski troškovi:
1)      izgradnje i prilagođavanja terminala kombiniranog transporta uključujući i opremu za špediciju,
2)     procijenjenih većih troškova opreme za kombinirani transport koja se odnosi na: kontejnere za drumski transport, posebna vozila i kontejnere za kombinirani transport, primjenu polu-nosača za olakšavanje utovara, primjenu    početne i kasnije drumske transportne opreme i primjenu opreme za kopnenu
navigaciju.
3)     inovativni troškovi špedicije i logističkih sustava, posebno intermodalnih informacija i komunikacionih sustava za poboljšanje ponude kombiniranog transporta,
4)     kupovina brzih lokomotiva radi pružanja novih, kvalitetnijih usluga u kombiniranom transportu, preusmjeravajući transport tereta sa drumskog na željeznički.

 

Članak 61.

Promet u unutrašnjoj plovidbi

 

Državna pomoć može se dodijeliti za promet u unutrašnjoj plovidbi, i to za:
1)     Ulaganja u infrastrukturu terminala u lukama i pristaništima,
2)     Ulaganje u stacionarnu i prenosivu opremu, potrebnu za utovar i istovar u lukama i pristaništima.
Opravdani troškovi za dodjelu državne pomoći za promet u unutrašnjoj plovidbi su troškovi razvoja novih ili dodatnih transportnih kapaciteta u unutrašnjoj plovidbi.
Visina državne pomoći iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se do 50% opravdanih troškova,
Finaciranje neprivrednih djelatnosti - Ulaganja u lučku infrastrukturu, koja je isključivo rezervirana za funkcije u javnom domenu (carinska, policijska, sigurnosna infrastruktura, tj, infrastruktura neophodna za odbranu od javnih prijetnji, terorističkih napada) ne spada u domenu kontrole državne pomoći.

 

Članak 62.

Kategorije aerodroma

 

U smislu ove uredbe, utvrđuju se sljedeće vrste aerodroma ovisno od godišnjeg broja putnika:
1)    kategorija C . veliki regionalni aerodromi, sa 1 - 5 miliona putnika godišnje;
2)    kategorija D - mali regionalni aerodromi, sa manje od milion putnika godišnje.

 

Članak 63.

Državna potpora za otvaranje novih linija

 

Državna potpora može se dodijeliti avioprijevoznicima za otvaranje novih linija ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da avioprijevoznik posjeduje važeće uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje javnog aviotransporta;
2)     da linija povezuje aerodrom kategorije C i D u Federaciji Bosne i Hercegovine i aerodrom u državi članici Europske unije;
3)     da se državna potpora odnosi na otvaranje novih linija ili novog reda letenja i ne obuhvata transfer od jednog avioprijevoznika do drugog.
4)     da nova linija ili novi red letenja bude održiv dugoročno, a državna potpora mora biti degresivna i vremenski ograničena;
5)     da uspostavljanju nove linije prethodi izrada poslovnog plana koji će potvrditi svrsishodnost linije i po isteku državne potpore;
6}     da opravdani troškovi obubvataju ukupne troškove otvaranja nove linije koji se odnose na novu rutu ili frekvenciju i koje avioprijevoznik ne bi snosio nakon što linija u potpunosti profunkcioniše, kao i početne komercijalne i troškove marketinga za oglašavanje nove linije i troškove koje u okviru aerodroma bude snosio avioprijevoznik u cilju otvaranja te linije. Državna potpora ne može obuhvatiti standardne troškove poslovanja kao što su troškovi angažovanje ili depresijacije aviona, goriva, zarada posade, aerodromskih taksi i troškovi ishrane putnika.
7)     da je državna potpora degresivna i da se dodjeljuje najduže na pet godina, a iznos državne potpore u svakoj godini ne može preći 50% ukupnih opravdanih troškova za tu godinu, dok visina ukupne državne potpore ne može preći 40% opravdanih troškova u cijelom razdoblju.
S)     u razdoblju u kom se državna potpora za otvaranje linije dodjeljuje mora biti znatno kraći od razdoblja u kom avioprijevoznik eksploatira liniju prema planu poslovanja. Da se dodjela državne potpore obustavi kada se dostignu ciljevi u smislu broja putnika ili rentabilnosti nove linije, čak i ako se to ostvari prije isteka predviđenog roka;
9)     da je dodjela državne potpore povezana sa neto povećanjem broja prevezenih putnika;
10)   da postupak dodjele državne potpore za otvaranje novih zračnih linija bude javan i da omogući svim zainteresovanim avioprijevoznicima da, podjednakim uvjetima, ponude svoje usluge,
11)   da je davatelj državne potpore dužan da objavi godišnju listu linija za koje je dodijeljena državna potpora za svaki aerodrom, navodeći izvore državne potpore, korisnika i broj putnika.
12)   da davatelj potpore ima kaznene mehanizme u slučaju da se avioprijevoznik ne pridržava obveza koje je preuzeo u vezi sa aerodromom u trenutku doznačavanja potpore;
13)   da državna potpora ne sadrži druge vrste državne potpore koja se daje za eksploataciju rute,

 

Članak 64.

Državna potpora za aerodromsku infrastrukturu

 

Državna potpora za izgradnju aerodromske strukture i opreme ili objekata koji su u izravnoj funkciji može se dodijeliti ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da izgradnja i funkcioniranje infrastrukture zadovoljavaju jasno definiran cilj od općeg interesa (regionalni razvoj, dostupnost, itd,);
2)     da je infrastruktura neophodna i srazmjerna postavljenom cilju;
3)     da infrastruktura ima zadovoljavajuće srednjoročne izglede u pogledu korištenja, a naročito u pogledu korištenja postojeće infrastrukture;
4)     da svi potencijalni korisnici imaju pristup infrastrukturi ravnopravno i bez diskriminacije;
5)     da ne utječe na razvoj trgovine u stupnju koji je nespojiv sa interesom Europske Zajednice.

 

Članak 65.
Financiranje negospodarskih djelatnosti u sektoru zračnog
prometa

 

Državna potpora dodijeljena aerodromima za obavljanje negospodarskih djelatnosti na aerodromu u smislu vršenja javnih ovlaštenja, koje spadaju u nadležnost Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine ne podliježe kontroli .državnog financiranja. Takve djelatnosti u okviru aerodroma obuhvataju sigurnost, kontrolu zračnog prometa, policijske, carinske i slične aktivnosti od općeg javnog interesa u sektoru zračnog prometa. Ovaj izuzetak primjenjuje se samo na onaj dio sredstava koji je strogo ograničen na naknadu troškova dobro definiranih negospodarskih djelatnosti, a mora se osigurati da sredstva dodijeljena za negospodarske djelatnosti ne budu korištena za financiranje gospodarskih djelatnosti.

 

Članak 66.

Državna potpora u sektoru poštanskih usluga

 

Državna potpora može se dodijeliti samo za pružanje univerzalne poštanske usluge, sukladne zakonu.

 

Članak 67.
Državna potpora u oblasti javnih medija

 

Državna potpora javnim radio difuznim servisima za obavljanje usluga emitovanja radio-televizijskog programa može se dodijeliti pod uvjetom da emitovanje radio i televizijskog programa zadovoljava interese javnosti na nacionalnom i lokalnoj razini izvodi računa o nacionalnoj zastupljenosti informativnog, kulturnog, obrazovnog, sportskog i zabavnog programa, ako se pružanje javne usluge povjerava na temelju akta (upravnog) ili ugovora, emitovanjem radijskog ili televizijskog programa od važnosti za građane Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, ako je određen neovisni organ koji prati pružanje javne usluge i ako se financiranje osigurava na jedan od sljedećih načina:
I)     javna usluga radio-televizijskog emitovanja se financira samo iz javnih sredstava, u bilo kom obliku, ili  
2)    javna usluga radio-televizijskog emitovanja se financira različitim kombinacijama javnih sredstava i prodaje reklamnog prostora ili programa. Javni radiodifuzni servis kome je povjereno pružanje javne usluge radio-televižijskog emitovanja dužan je da vodi odvojeno računovodstvo za poslove pružanja javne usluge emitovanja radio-televizijskog programa od drugih poslova,

 

V - DRŽAVNA POTPORA MALE VRIJEDNOSTI (de minimis državna potpora)

 

De minimis državna potpora može se gospodarskom subjektu pod uvjetom da nije moguće dodijeliti državnu potporu po pravilima utvrđenim ovom uredbom za dodjelu državne potpore iz članka 1. stavak 2, toč. 1., 2. i 3. ove
De minimis državna potpora ne može se dodjeliti:
1)     za vađenje uglja,
2)     za nabavu drumskih teretnih vozila u gospodarskim subjektima koji obavljaju usluge prijevoza tereta,
3)     gospodarskim subjektima u teškoćama,
4)     za poticanje izvoza, odnosno za uspostavljanje i funkcioniranje distributivne mreže ili za druge tekuće rashode povezane sa izvoznom djelatnošću,
5)    za davanje prednosti domaćim proizvodima u odnosu na uvozne proizvode.

 

Članak 69.

 

De minimis državna potpora može se dodjeliti pojedinačnom gospodarskom subjektu u visini do 200.000 eura, a u sektoru drumskog prometa u visini do 100.000 eura, u bilo kom razdoblju u toku tri uzastopne fiskalne godine.
De minimis državna potpora u obliku kapitalnog ulaganja (svježeg i rizičnog) može se dodijeliti samo ako ukupan iznos kapitala nije veći od 200.000 eura kao gornje granice de minimis državne potpore.

 

Članak 70.

 

Davatelj državne potpore je dužan da, u pisanoj formi, obavijesti korisnika o tome da mu dodjeljuje de minimis državnu potporu, kao i o iznosu potpore koju dodjeljuje i zatraži od korisnika da ga, u pisanoj formi, obavijesti o svim drugim de minimis državnim potporama koje je dobio u prethodnom trogodišnjem fiskalnom razdoblju.
Davatelj državne potpore, koji dodjeljuje de minimis državnu potporu je dužan, da u roku od 15 dana od dana dodjele, Vijeću za državnu potporu dostavi kopiju dokumenta o dodjeli te potpore.

 

VI SPECIFIČNI INSTRUMENTI DODJELE DRŽAVNE
POTPORE

1. Državna potpora u obliku garancija

 

Članak 71.

Pojedinačna državna garancija i sheme garancija

 

Pojedinačna državna garancija ne predstavlja instrument dodjele državne  potpore ukoliko su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da gospodarski subjekt nije u teškoćama;
2)     da je garancija povezana sa posebnom financijskom transakcijom, na fiksni iznos i fiksno razdoblje vremena;
3)     da garancija ne pokriva više od 80% neizmirenog zajma ili druge financijske obveze korisnika.
Shema državne garancije ne predstavlja instrument dodjele državne potpore ukoliko su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:
1)     da ne predstavlja potporu gospodarskim subjektima koji su u teškoćama;
2)     da je garancija povezana sa posebnom financijskom transakcijom, na fiksni iznos i fiksno razdoblje vremena;
3)     da garancija ne pokriva više od 80% neizmirenog zajma ili druge financijske obveze korisnika i
4)     da su uvjeti sheme državne garancije zasnovani na realnoj procjeni rizika i da premije koje plaća korisnik realizira iz vlastitih izvora, to jest, da premije pokrivaju normalne rizike pokrivene dodijeljenom garancijom i administrativne troškove sheme, uključujući godišnje prihode na taj kapital;
5)    da se premije preispituju najmanje jednom godišnje.

2. Državna potpora kod prodaje nepokretne imovine u javnoj svojini

 

Članak 72.

Prodaja sa i bez neuvjetne licitacije

 

Prodaja nepokretne imovine u javnoj svojini ne predstavlja državnu potporu ukoliko je postupak prodaje određen sukladno sa jednom od sljedećih metoda:
1)    objavljenom, otvorenom i neuvjetovanom licitacijom, pri hvatajući najbolju ili jedinu ponudu, osiguravajući ispunjenje sljedećih uvjeta:
a)     da je ponuda više puta oglašavana u vremen­skom razdoblju od najmanje dva mjeseca u listovima koji se distribuiraju na području Bosne i Hercegovine i lokalnoj štampi. Namjeravana prodaja zemljišta i zgrada, koja može privući investitore koji ulažu u Europskim i među­narodnim razmjerima, mora biti oglašena u pu­blikacijama koje imaju redovnu međunarodnu tiražu;
b)    da svaki potencijalni kupac može kupiti zemlji­šte i zgrade i koristiti ih za svoje lične potrebe. Moguća su ograničenja u svrhu zaštite životne sredine, zaštitu javnih interesa i izuzimanje sumnjivih licitacija i ponuda. Urbanistička i pro­storna ograničenja u odnosu na vlasnika prema domaćem zakonu u pogledu korištenja zemljišta i zgrada ne utječu na neuslovljenu prirodu ponude.
2)     na temelju procjene neovisnog stručnjaka, koji:
a)     posjeduje odgovarajući stupanj kvalifikacija ili ekvivalentnu akademsku spremu i ima odgova­rajuće iskustvo i stručan je za procjenu zemljišta i zgrada na datoj lokaciji ili određene kategorije ili
b)     da posjeduje priznato svjedočanstvo o završenoj srednjoj spremi i dovoljna  razina obuke sa najmanje tri godine praktičnog iskustva po završetku   školovanja i znanja potrebna za procjenu zemljišta i zgrada na datoj lokaciji. Ukoliko se nepokretna imovina u javnoj svojini ne može prodati po cijeni koju odredi neovisan stručnjak, cijena se snižava za 5%.
Ukoliko je, nakon određenog vremena, očigledno da imovina ne može se prodati ni po sniženoj cijeni, izvršit će se nova procjena zasnovana na stečenom iskustvu i dostavljenim ponudama.

 

Članak 73.

Osiguranje izvoznih kredita

 

Državne garancije za kratkoročno osiguranje izvoznih kredita od utrživih rizika su zabranjene, a dozvoljene su samo za osiguranje izvoznih kredita od neutrživih rizika.
Utrživi rizici su komercijalni i politički rizici vezani za dužnike u javnom i drugim sektorima u državama članicama Europske unije (osim Grčke), Australiji, Kanadi, Islandu, Japanu, Novom Zelandu, Norveškoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje maksimalno razdoblje rizika iznosi manje od dvije godine. Svi ostali rizici (tj. rizik od elementarne nepogode, i komercijalni i politički rizici u zemljama izvan navedene liste) još uvijek se ne smatraju utrživim. U komercijalne rizike spadaju:
1)     proizvoljna povreda ugovora od strane dužnika, tj. proizvoljna odluka dužnika izvan javnog sektora da prekine ili raskine ugovor bez legitimnog razloga;
2)     proizvoljno odbijanje od strane dužnika da prihvati robu koja je predmet ugovora bez legitimnog razloga;
3)     nesolventnost dužnika izvan javnog sektora ili njegovog jemca;
4)     neplaćanje duga, od strane dužnika izvan javnog sektora ili jemca, koji je nastao iz ugovora, tj. dugotrajno neizvršavanje obveza.
Ukoliko u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji tržište osiguranja, komercijalni i politički rizici nastali po dužnike u javnom i drugim sektorima osnovanim u državama članicama Europske unije (osim Grčke), Australiji, Kanadi, Islandu, Japanu, Novom Zelandu, Norveškoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama smatraju se kao privremeni neutrživi rizici ukoliko ih ostvare mali i srednji gospodarski subjekti čiji ukupan vanjskotrgovinski promet ne prelazi 2 miliona eura na godišnjoj razini. U takvim okolnostima, osoba koja je davatelj garancije, bilo daje u javnom sektoru ili koristi javna sredstava, nsaglašava svoje premije, u najvećem mogućem opsegu, za neutržive rizike sa stopama koje naplaćuju drugi davatelji garancije za izvozni kredit za datu vrstu rizika, odnosno uzima u obzir ograničen broj stranih kupaca, karakteristike osiguranih gospodarskih subjekata i vezane troškove.
Da bi se izbjegla primjena klauzula o razrješenju obveza iz stavka 4. ovog članka, dostavlja se tržišno izvješće u kom se pokazuje nemogućnost pokrivanja rizika na tržištu privatnog osiguranja uz davanje dokaza koji se pribavljaju od dvije velike, renomirane međunarodne kuće koje osiguravaju izvozne kredite, kao i domaće osiguravajuće kuće, čime se opravdava primjena te klauzule. Uz to, izvješće sadrži opis uvjeta koje davatelj garancije izvoznog kredita u javnom sektora ili koji koristi javna sredstva namjerava da primijeni u pogledu tih rizika.

 

VII - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 74.

 

Maksimalna dozvoljena visina državne potpore za promoviranje regionalnog razvoja za velike gospodarske subjekte iz stavka 3. članka 6. ove uredbe ostaje na snazi do 1. srpnja 2014. godine. Nakon tog datuma, na snazi će biti visina državne potpore za početna ulaganja i ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta koja su povezana sa ostvarenim početnim ulaganjem, definirat će se sukladno proceduri iz stavka 7. članka 36. Privremenog sporazuma.

 

Članak 75.

 

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat će se od 01.01.2014. godine i biti objavljena i u "Službenom glasniku BiH", "Službenom glasniku Republike Srpske" i "Službenom glasniku Brčko Distrikta BiH" sukladno članku 24. stavak 4. Zakona o sustavu državne potpore u Bosni i Hercegovini.

 

V broj 1453/2013
04. prosinca 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.