Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 83. sjednici, održanoj 03.10.2013. godine, donosi

 

R J E Š E NJ E

O FORMIRANJU RADNE GRUPE

 

I

 

Radna grupa za pripremu Prijedloga strategije razvoja naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2014 - 2024. godina (u daljem tekstu: Radna grupa), formira se u slijedećem sastavu:

1.     akademik prof. dr. Božidar Matić, predsjedavajući,
2.     prof. dr. Anto Domazet, član,
3.     dr. sc. Stipo Buljan, predstavnik Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, član,
4.     mr. sc. Aldin Međedović, predstavnik Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, član,
5.     mr. sc. Jasmin Branković, predstavnik Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, član,
6.     mr. sc. Jozo Bejić, predstavnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, član,
7.     mr. sc. Pejo Janjić, predstavnik Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, član,
8.     Alija Aljović, predstavnik Federalnog ministarstva finansija - financija, član,
9.    Nijaz Avdukić, predstavnik Federalnog zavoda za programiranje razvoja, član i
10.  mr. sc. Miroslav Jurešić, predstavnik Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, član.
Stručne poslove za potrebe Radne grupe obavljat će mr. sc. Damir Ravlić, a administrativno-tehničke poslove Vahida Krekić, dipl. ing.

 

II

 

Zadatak Radne grupe je da, u skladu sa Zaključkom broj 01-39-591/12 od 05.06.2012. godine, usvojenim na 15. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine:
- razmotri i u tekst Nacrta strategije razvoja naučno-istraživačkog i istraživačkog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2012-2022. godina, na odgovarajući način ugradi sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene na 15. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine;
- po okončanju naprijed navedenih poslova, pripremi i federalnom ministru obrazovanja i nauke (u daljem tekstu: Ministar) dostavi prijedlog o načinu, dinamici i terminima održavanja javnih rasprava o Nacrtu strategije razvoja naučno-istraživačkog i istraživačkog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2012-2022. godina, unutar naučnih, visokoškolskih i drugih zainteresiranih institucija i organizacija (u trajanju od 90 dana), te se po potrebi ili na zahtjev Ministra, aktivno uključi u realizaciju istih;
- po okončanju javnih rasprava iz prethodne alineje, a uvažavajući sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene na istim, pripremi i Ministru dostavi Prijedlog strategije razvoja naučno-istraživačkog i istraživačkog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2014-2024. godina, sa pripadajućim Akcionim planom;
- po potrebi, a na zahtjev Ministra, aktivno učestvuje u raspravi koja će se organizirati u povodu usvajanja Prijedloga strategije razvoja naučnoistraživačkog i istraživačkog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2014-2024. godina na sjednicama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Rok za izvršenje poslova i zadataka iz tačke II ovog rješenja je 20.02.2014. godine.

 

IV

 

Radna grupa je obavezna da, nakon završetka zadataka iz tačke II ovog rješenja, putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, dostavi Vladi Federacije Bosne i Hercegovine izvještaj o radu.

 

V

 

Po završetku zadataka i prihvaćanju izvještaja od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predsjedniku i članovima Radne grupe, te stručnom i tehničkom licu, isplatit će se novčana naknada u skladu sa članom 41. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 45/10) i tačkom V Odluke o načinu obrazovanja i utvrđivanja visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i rukovoditelja federalnih organa državne službe ("Službene novine Federacije BiH", broj 14/11), o čemu će se donijeti posebno rješenje.

 

VI

 

Ovo rješenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1099/2013
03. oktobra 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.