Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 73. sjednici, održanoj 06.02.2013. godine, donijela je

 

O D L U K U

O DODJELI NOVČANE PODRŠKE

 

I

 

Ovom odlukom se, za mjesece januar, februar i mart 2013. godine, dodjeljuje novčana podrška za 1.499 pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su otpušteni iz službe u Oružanim snagama BiH i penzionisani 2010. godine, u mjesečnom iznosu od po 310,00 KM po svakom pripadniku, što na mjesečnom nivou iznosi 464.690,00 KM.

 

II

 

Sredstva po osnovu novčane podrške iz tačke I ove odluke će se osigurati iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu s pozicije "Tekuća rezerva Vlade Federacije".

 

III

 

Zadužuju se Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dostavi sve potrebne podatke o osobama iz tačke I ove odluke, a koji su neophodni da bi se izvršila isplata novčane podrške.
Nakon usvajanja Zakona o penzionisanju pod povoljnijim uslovima pripadnika odbrambeno-oslobodilačkog rata, a u skladu sa Anexom pisma namjere sa MMF-om, novčana podrška iz tačke I ove odluke biti će u cijelosti refundirana od strane krajnjih korisnika. Način i dinamika refundacije sredstava biti će naknadno utvrđena.

 

V

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo finansija. Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 92/2013
06. februara/veljače 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.