Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 91. sjednici, održanoj 12.12.2013. godine, donosi

 

O D L U K U

O RASPOLAGANJU NERASPOREĐENIM DIJELOM
POKRETNE IMOVINE PRIJAŠNJEG FEDERALNOG
MINISTARSTVA OBRANE

 

I

 

Zadužuje se "TRZ" Hadžići d.d. Hadžići da povjerenički izvrši preuzimanje neraspoređene pokretne imovine prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i istu sortira, a potom transportira u privremena skladišta Društva, odnosno skladišta kupca.

 

II

 

"TRZ" Hadžići d.d. Hadžići je dužno da povjerenički utvrdi dio pokretne imovine koja je za rashodovanje i o tome sačini izvješće Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Neraspoređenu pokretnu imovinu prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane, kao i dijelove koji pripadaju proizvodima iz skupine naoružanja i vojne opreme, a koji su prethodno demilitarizirani, prodati isključivo sukladno zakonima Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, koji reguliraju ovu oblast.

 

IV

 

Novčana sredstva dobijena od prodaje imovine iz točke I ove odluke, gospodarsko društvo "TRZ" Hadžići d.d. Hadžići će, nakon pokrivanja stvarnih troškova prijevoza, skladištenja i sortiranja, koji ne mogu biti veći od 20%, rasporediti sukladno Strategiji razvoja namjenske industrije i Akcionim planom implementacije Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine, sljedećim gospodarskim društvima:
- "Zrak" d.d. Sarajevo 25% od naplaćenog iznosa za potrebe razvoja novih optičkih sredstava;
- "Vitezit" d.o.o. Vitez 25% od naplaćenog iznosa za potrebe uvođenja CE znaka;
- "Binas" d.d. Bugojno 25% od naplaćenog iznosa za potrebe razvoja upaljača V- 15;
- "TRZ Hadžići" d.d. Hadžići 25% od naplaćenog iznosa za potrebe opremanja  kapaciteta  remonta NVO.

 

V

 

Za izvršenje ove odluke odgovorni su Nadzorni odbor i Uprava gospodarskog društva "TRZ" d.d. Hadžići, koji su dužni dostavljati redovita mjesečna izvješća Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a koje će kvartalno izvješćivati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VI

 

Sve aktivnosti oko preuzimanja i prodaje neraspoređene pokretne vojne imovine voditi u koordinaciji sa Ministarstvom obrane Bosne i Hercegovine, poštivajući standarde operativne procedure, kojima se regulira navedena oblast.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1491/2013
12. prosinca 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.