Na temelju članka 180. stavak 6. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", br. 39/03, 22/06 i 43/10), na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 83. sjednici, održanoj 03.10.2013. godine, donosi

 

O D L U K U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O USLOVIMA
I NAČINU KORIŠTENJA SREDSTAVA OSTVARENIH
PO OSNOVU POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU OD
PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA

 

I

 

U Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih na osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", broj 4/12), u točki VI iza stavka 3. dodaje se st. 4. i 5. koji glase:
"O korištenju sredstava iz stavka i. podtoč. 1) i 2) ove točke, odlučuju federalni, kantonalni, općinski odnosno gradski stožeri civilne zaštite, na prijedlog organa uprave civilne zaštite.
O korištenju sredstava iz stavka 1. podtočka 3) ove točke, odlučuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlada kantona, općinsko odnosno gradsko   vijeće na prijedlog federalne, kantonalne, općinske, odnosno gradske komisije za procjenu šteta, uz pribavljeno mišljenje stožera civilne zaštite".

 

II

 

U točki VII iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi;
"O prijedlogu projekata prevencije koji će se sufinansirati iz ovih sredstava, odlučuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlada kantona, općinsko odnosno gradsko vijeće na prijedlog organa uprave civilne zaštite uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog, kantonalnog, općinskog odnosno gradskog stožera civilne zaštite".

 

III

 

U točki VIII stavak 2. riječi: "i 2." brišu se, Iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi;
"O korištenju sredstava iz stavka 1. ove točke, na prijedlog organa uprave civilne zaštite odlučuju stožeri civilne zaštite, na način da za svaki pojedinačni utrošak za namjene iz stavka 1. ove točke donosi odluku na temelju godišnjeg plana korištenja sredstava posebne naknade iz točke V ove odluke".

 

IV

 

U točki IX u drugoj rečenici broj "10" zamjenjuje se brojem "5".
Iza stavka l. dodaje se stavak 2. koji glasi:
"O korištenju. sredstava iz stavka 1. ove točke, na prijedlog organa uprave civilne zaštite odlučuju stožeri civilne zaštite, na način da za svaki pojedinačni utrošak za namjene iz stavka 1. ove točke donosi odluku na temelju godišnjeg plana korištenja sredstava posebne naknade iz točke V ove odluke".

 

V

 

U točki X iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi;
"O korištenju sredstava iz st. l. i 2. ove točke, na prijedlog organa uprave civilne zaštite odlučuju stožeri civilne zaštite, na način da za svaki pojedinačni utrošak za namjene iz st. l, i 2. ove točke donosi odluku na temelju godišnjeg plana korištenja sredstava posebne naknade iz točke V ove odluke".

 

VI

 

U točki XI. dodaje se stavak 2. koji glasi:
"O međusobnoj preraspodjeli sredstava iz stavka 1. ove točke, na prijedlog organa uprave civilne zaštite odlučuju stožeri civilne zaštite".

 

VII

 

U točki XII iza stavka 1. dodaje se novi st. 2., 3. i 4. koji glase:
"Zahtjev iz stavka 1. podtočka 4) za dodjelu pomoći podnosi se Federalnoj upravi civilne zaštite. Federalna uprava razmatra zahtjev, te ako je priložena odgovarajuća dokumentacija, predlaže Federalnom stožeru civilne zaštite donošenje odluke o dodjeli pomoći.
Ako uz zahtjev nisu priloženi odgovarajući dokazi iz stavka 1. ove točke, Federalna uprava civilne zaštite poziva podnositelja zahtjeva da dopuni zahtjev sa odgovarajućom dokumentacijom u roku od sedam dana od dana prijema poziva. Ako podnositelj zahtjeva ne otkloni nedostatke u određenom roku, Federalna uprava civilne zaštite će donijeti zaključak protiv kojeg se može izjaviti posebna žalba Federalnom stožeru civilne zaštite.
O dodjeli pomoći kantonima i općinama, Federalna uprava civilne zaštite podnosi izvještaj Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama točke XIV ove odluke".
Dosadašnji st. 2. i 3. postaju st. 5. i 6.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1098/2013
03. listopada 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.