Na osnovu čl. 35. i 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 106/12), na prijedlog federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 75. sjednici, održanoj 11.03.2013. godine, donijela je

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
KAPITALNI TRANSFER "PODRŠKA
IMPLEMENTACIJI ODRŽIVOM POVRATKU,

IZBJEGLIH I PROGNANIH LICA SA PODRUČJA

REGIJE SREBRENICA" UTVRĐENIH BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2013.

GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU

RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava kapitalni transfer "Podrška implementaciji održivom povratku, izbjeglih i prognanih lica sa područja regije Srebrenica" utvrđenih u razdjelu 53. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, kako slijedi:

 

PROGRAM
RASPODJELE SREDSTAVA KAPITALNI TRANSFER

"Podrška implementaciji održivom povratku, izbjeglih i prognanih lica sa područja regije Srebrenica"

RB

NAZIV PROGRAMA

POTREBNA FlNANSIJSKA   SREDSTVA U KM

1.

Obnova i izgradnja putne, vodovodne i kanalizacione    infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kultumog karaktera, te ostalih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu

1.485.000,00

UKUPNO: 1

1.485.000,00

 

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA

KAPITALNI TRANSFER
"Podrška implementaciji održivom povratku, izbjeglih i prognanih lica sa područja regije Srebrenica"
Kriteriji za izbor korisnika pomoći

1. Opći kriteriji:
1.     Da je pravno lice upisano u odgovarajući. registar kod nadležnog organa;
2.     Da je tražena pomoć namijenjena rješavanju problema i zadovoljavanju općih potreba povratničke populacije, na prostoru općina: Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Osmaci i Milići.

2. Posebni kriteriji:
Utvrđeni su u javnom oglasu za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata za programe pomoći održivog povratka - izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Republike Srpske.
Ispunjenost u odnosu na posebne kriterije će vršiti komisija koju će imenovati federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.
Odabir korisnika pomoći kapitalnog transfera će se vršiti u skladu sa Procedurama i kriterijima za odabir korisnika pomoći iz sredstava za podršku implementaciji, održivom povratku izbjeglih i prognanih lica sa područja regije Srebrenica broj: 02-36-462/12 od 02.04.2012. godine.

SVRHA PROGRAMA

Svrha Programa je stvaranje uslova za uspješnu realizaciju raznih infrastrukturnih projekata pomoći iz "Plana povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2013. godinu", odnosno pružanje pomoći raseljenim osobama, povratnicima i izbjeglicama sa područja Regije Srebrenica kroz:
- obezbjeđenje uslova za održivost povratka i poboljšanje kvaliteta življenja obnovom i izgradnjom infrastrukture i
- stvaranjem uslova za reintegraciju povratnika u lokalnu zajednicu, u cilju ekonomske samoodrživosti povratnika.

 

II

 

Sredstva iz tačke I ove odluke će se raspoređivati prema kriterijima utvrđenim u Programu iz tačke I ove odluke, u skladu sa "Planom povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2013. godinu".

 

III

 

Za svaki izdatak sredstava, prema Programu utroška sredstava iz tačke I ove odluke, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica donosi posebnu Odluku.

 

IV

 

Odobravanje i dodjela sredstava iz tačke I ove odluke će se vršiti na osnovu projekata, protokola, sporazuma, ugovora i odluka Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u sklada sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu.

 

V

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

VI

 

Federalno ministarstvo  raseljenih osoba  i izbjeglica  će dostavljati izvještaje o    utrošenim sredstvima Federalnomministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 191/2013
11. marta/ožujka 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.